Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielone drzwi w Kruklandii

Zielone drzwi w Kruklandii

sylwia_slomc... 10:34, 09 wrz 2026

Zazdraszczam Wam możliwości użycia własnego kompostu na rabaty. Ja kompostu mam dużo, ale na rabaty nie mogę dać bo zarosłyby mi nawłocią na amen i pokrzywami. Mogę dać jedynie do warzywnika i szklarenki. Tam wyplewię i co sezon ziemia uprawiana. Ewentualnie pod przygotowanie nowego miejsca na rabaty tylko wtedy musze czekać aż nasiona powschodzą i uprawiać jeszcze ce dwa razy dopiero sadzić rośliny. W kastrę na balkon dałam kompostu wiosną do tej pory pokrzywy wschodzą dobrze, że nie zdążyłam prócz klona i wiśni nic więcej tam posadzić bo już bym miała kłopot. Mogę jeszcze drzewa w trawniku podsypywać nim, ale to by było tyle. Dlatego też liście z drzew kompostuje w workach żeby mieć czystą od chwastu próchnicę do rabat. Na kompost z ugoru sąsiada za dużo nasion się nasiewa.
Juzia 11:09, 09 wrz 2026

mrokasia napisał(a)

Świetnie to wygląda!!!

A co do marności roślin i kompostu - wczoraj właśnie wysypałam resztkę kompostu pomiędzy grabami na frontowej bo rośliny mi tam słabo przyrastają.

No właśnie.... kompost to jest to!
Tylko czy ja znajdę czas na rozsypanie go na cały ogród?
Juzia 11:11, 09 wrz 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zazdraszczam Wam możliwości użycia własnego kompostu na rabaty. Ja kompostu mam dużo, ale na rabaty nie mogę dać bo zarosłyby mi nawłocią na amen i pokrzywami. Mogę dać jedynie do warzywnika i szklarenki. Tam wyplewię i co sezon ziemia uprawiana. Ewentualnie pod przygotowanie nowego miejsca na rabaty tylko wtedy musze czekać aż nasiona powschodzą i uprawiać jeszcze ce dwa razy dopiero sadzić rośliny. W kastrę na balkon dałam kompostu wiosną do tej pory pokrzywy wschodzą dobrze, że nie zdążyłam prócz klona i wiśni nic więcej tam posadzić bo już bym miała kłopot. Mogę jeszcze drzewa w trawniku podsypywać nim, ale to by było tyle. Dlatego też liście z drzew kompostuje w workach żeby mieć czystą od chwastu próchnicę do rabat. Na kompost z ugoru sąsiada za dużo nasion się nasiewa.

Sylwia.... ale ja nie mam swojego kompostu.
Biorę z pszoka I on się tylko na rabaty nadaje, bo ma sporo śmieci i nie wiadomo czego jeszcze
Swój kompost..... jak się doczekam, to będę sypać pod jadalne
mrokasia 13:17, 09 wrz 2026

Ja miałam z worka . Ale muszę zajrzeć czy mi się coś nie przerobiło to bym jeszcze dosypała.