Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

olciamanolcia 16:19, 08 maj 2023

TAR napisał(a)
Na zawilce akurat bym nie psioczyla, ice dance meczyla mnie w poprzednim ogrodzie, cos okropnego. W obecnym ogrodzie zrezygnowalam tez z tojesci - udusi wszystko

Piszesz o tojeści orszelinowej?
Jeśli tak mam ją ale już za płotem. Początkowo rosła na jednej z rabat ale gdybym jej nie wykopała to zapewne byłaby już nie na dwóch metrach a dwunastu choc to piękna roślina to niestety trzeba ja ograniczać. pomimo ,ze ja wykopałam i wyczyściłam ziemię to jeszcze teraz po trzech latach pojawiają się listki
TAR 16:23, 08 maj 2023

Nie, o tojesci rozeslanej, ostrzegali mnie ale bylam glupio-madra i myslalam, ze dam rade. Bije sie w piers - nie dalam.
Z to w donicach takich jednorocznych na pewno ja posadze, bo malowniczo sie przewiesza. Po przycieciu znowu ladna czuprynka
Margerytka40 16:34, 08 maj 2023

olciamanolcia napisał(a)
U mnie niezdyscyplinowana jest werbena patagońska ale akurat to jest dla mnie plusem. Mam tyle siewek, że ho, ho

oprócz skrzypu najbardziej upierdliwy u mnie jest powój -pomimo przekopania ziemi ( na froncie, w kamlotach przy ambrowcach wrrr ) dalej się pojawia i to skubany tylko w jednym miejscu ale na dużym kawałku. Myślałam aby go potraktować jakimś a'la randapem -tak pędzelkiem po liściach ale boję się ,że ambrowce szlag trafi

Przypomniało mi się, że gdzieśtrafiłam, że powój dobrze jest przykryć słoikiem tak, żeby całe to co nad glebą wlazło i zostawić na dłużej, nawet cały sezon. Hmm... powój i u mnie się zdarza. Upierdliwy jest jeszcze oset, z tym też nie mogę sobie poradzić
Gosialuk 00:08, 09 maj 2023

Madzia dziękuję za kawę i roślinki. Już posadzone
Jakbyś się wybierała w te strony, to zapraszam serdecznie.
Kasya 06:16, 09 maj 2023

TAR napisał(a)
Nie, o tojesci rozeslanej, ostrzegali mnie ale bylam glupio-madra i myslalam, ze dam rade. Bije sie w piers - nie dalam.
Z to w donicach takich jednorocznych na pewno ja posadze, bo malowniczo sie przewiesza. Po przycieciu znowu ladna czuprynka

Myślisz ze nie da się ogarnąć ?
Mam ją w kilku miejscach, w donicach również
Widzę ze sobie chce iść tu i tam, będę wyrywać jak będzie roślinom przeszkadzać
I chciałam ją znajomej polecic
Myslisz ze zły pomysł ?
Magleska 07:14, 09 maj 2023

Tarcia nie ma za co niech zdrowo i szybko rośnie dziękuję za komplementy

Asia ja dlatego wywalam go z góry skarby -rozłazi się tak ,że masakra -wbija w korzenie innych roślin -na szczęście eksmisja nie jest jakoś mega problemowa -chwasty się gorzej wyrywa

na dole skarpy ,przy placyku basenowym zostawiam tego red barona tak jak jest

Ula myślę ,że dla niego trzeba by -albo zrobić ograniczniki ,albo rabatę przeznaczona tylko dla niego plus niewiele innych roślin -

na dole mam go wśród klonów -są tam jeszcze hortensje ,tujki i powsiewały się werbeny -tam zostawie tak jak jest

Justyna no właśnie ten skrzyp jest ciężko wypielić -bardzo głęboko się korzeni i łatwo odrywa -2 wiadra nastawiłam gnojówki z niego ...

pewnie ,że każdy ma chwasty-ja zanim wszystko wyplewię ,to będę mogła od nowa zaczynać

Veva dziękuję bardzo

Magleska 07:25, 09 maj 2023

Aprilku to jest bardzo dobry sposób -muszę tak spróbować zrobić -na razie nadmiary wsadzam do niektórych donic ,część rozdałam ,a reszta pewnie pójdzie na kompost -coś te wszystkie trawska za bardzo mnie lubią i rosną jak szalone

a hakone za to cały czas nie chce się u mnie rozkręcić

Tarcia oby to nie był skrzyp -kiedyś się żaliłam koleżance ,że go nie mam ,bo podobno super na gnojówki -to teraz mam go w nadmiarze

Kasiu Mrokasiu po tych kilku latach szaleństw roślinnych pozbywam się z niektórych rabat roślin zbyt inwazyjnych -kilka ID też mam jeszcze do wykopania -ja te trawska co wykopuję wsadzam do różnych donic ,zamiast kwiatów sezonowych -te ID pójdą mi do doniczek na balustradę do domku ogrodnika

Dziewczyny z tymi chwastami i rozłażącymi się roślinami wszystkie walczymy -ale taka nasza dola ogrodnicza coś cieszy ,coś wkurza -jest co robić cały czas

Gosia nie ma za co to ja Wam dziękuję ,że wybraliście wizytę u mnie ,a nie u Kapiasa
TAR 12:07, 09 maj 2023

Kasya napisał(a)

Myślisz ze nie da się ogarnąć ?
Mam ją w kilku miejscach, w donicach również
Widzę ze sobie chce iść tu i tam, będę wyrywać jak będzie roślinom przeszkadzać
I chciałam ją znajomej polecic
Myslisz ze zły pomysł ?

U mnie sie tak rozpanoszyla, ze przekopanie nic nie dalo, jest jak skrzyp lub powoj, nie do wyplenienia. Na rabacie mialam jeszcze sypnietą kore, wszystko do śmieci, tojesc nawet korzonki w korze zostawila. Tak, mysle ze to zły pomysl na polecenie tej rosliny kolezance, no chyba ze jej nie lubisz . Generalnie lubie płozace i zadarniacze ale na serio tojesci na pewno juz nie posadze w ogrodzie swiadomie.

TAR 12:11, 09 maj 2023

Madziu jesli to skrzyp to na cale szczescie tylko bylby na rabacie wjazdowej, bede rwac, no chyba ze wykopie magnolie i wydostane go jakos z korzeni. Czekam ostatecznie czy to skrzyp czy cos innego. Tam na rabacie mialam posadzone tez kokorycze, runianke, hosty i bodziszki. Wiec poczekam co to za kly.
Waclaw 21:46, 09 maj 2023

Madziu, u Ciebie porządeczek na najwyższym poziomie - jak zwykle. Dawno nie zaglądałem a tu i szklarenka i domek w nowej odsłonie.