Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Basieksp 14:05, 17 paź 2023

Chryzantemy śliczne ja mam jedną taką posadzoną w zeszłym roku, taka 1 lispopadowa z rynku, zaczyna kwitnąć, ładnie przezimowała i taka fajna kępa jest
Magleska 14:11, 17 paź 2023

Muszelka napisał(a)
Możesz zdradzić, jakie pasmo gór widać z Twojego ogrodu?

Jesień w Twoim ogrodzie jest bajeczna! Jesienne fotki z Wizytówki można oglądać wte i wewte

Muszelko dziękuję

Beskidy widać z mojego ogrodu - na wprost mam Skrzyczne ,Klimczok ,Dębowiec ,na lewo Chrobaczą łąkę i pewnie wiele innych ,ale nie rozpoznaje z tak daleka

Dziękuję za pochwały -wizytówka trochę nieaktualna -w zimie będzie spokojniej to wstawię coś z tego sezonu
Magleska 14:15, 17 paź 2023

Agatorek napisał(a)

dzięki za info , wielka szkoda, że są jednoroczne... naprawdę są ładne!

Nie ma za co szkoda ,ale niech cieszą jak najdłużej teraz

Te bylinowe sama jestem ciekawa czy przeżyją
Magleska 14:19, 17 paź 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Cudnie u Ciebie Och i ach

Dziękuję
powoli osiągam efekt ,jaki chciałam mieć
ale jeszcze sa miejsca ,które potrzebują czasu na rozrośnięcie się -mam sporo dziur na rabatach
tu dosadziłam białe pełne asterki
Basieksp 14:20, 17 paź 2023

Widoki masz przecudne i te na ogród i te w dal
Magleska 14:22, 17 paź 2023

Nowa12 napisał(a)
Jak zawsze pięknie. Chryzantemy też mi się podobają coraz bardziej zwłaszcza jak widzę u Ciebie chociaż kiedyś z uwagi na skojarzenia sądziłam że nie nadają się do ogrodu .
A czy astry bo je lubisz i masz jak ci urosną wysoko to się kładą i trzeba je podpierać?

Aga
mam mało wysokich astrów -a te co mam raczej nie kładą się -może trochę przechylają jedynie
te wyższe mam z tyłu

a tak to mam większość średniaków-te pełne podzieliłam i porozsadzałam po rabatach -nazwy nie pamiętam
Magleska 14:26, 17 paź 2023

TAR napisał(a)

Madziu jak zawsze u Ciebie zachwycajaco.

Moja mama ma wieloletnie chryzantemy zólte, łososiowe i rozowe. Wiosna ma sie podzielic szybko rosna, mialam je w pierwszym ogrodzie w polaczeniu ze smialkami, cudne byly. Jak bedziesz chciala to kępki odstąpie a tak wygladaja:

Troche kipskie fotki ale widac.

Tarcia z chęcią przygarnę cudniaste wszystkie

czy tak zachwycająco ,to nie powiedziałabym ..... ale są miejsca ,które już mi się podobają ....a są też takie na które trzeba poczekać jeszcze

mam też taki nowy nabytek-ciemny fiolet -mam nadzieje ,że nabierze masy ,tak jak zeszłoroczne pełne i w przyszłym sezonie nada się do podziałów
Magleska 14:28, 17 paź 2023

Basieksp napisał(a)
Chryzantemy śliczne ja mam jedną taką posadzoną w zeszłym roku, taka 1 lispopadowa z rynku, zaczyna kwitnąć, ładnie przezimowała i taka fajna kępa jest

Basiu ja kiedyś też sadziłam te ostatki ze sprzedaży przycmentarnej -ale jakoś zawsze bez efektu ....jak nie zapomnę i nie zasuszę tych co mam ,to może spróbuję kolejny raz i je gdzieś tam wkopię

Basieksp napisał(a)
Widoki masz przecudne i te na ogród i te w dal

Dziękuję
Gruszka_na_w... 14:38, 17 paź 2023

Wydaje mi się, że wszystkie te drobnokwiatowe tzw. chryzantemy cmentarne są wieloletnimi bylinami. Takie właśnie rosły u mnie przez kilka lat. W kolejnym sezonie były jednak wyższe niż wcześniej w donicy. Może być tak jak pisze Sylwia, że wcześniej hodowcy je uszczykiwali.
Te wielkokwiatowe chryzantemy z pewnością są jednoroczne.
Madziu, astry są idealną byliną do Twojego ogrodu. Świetnie pasują. A że proso Ci tak świetnie rośnie, to szok. Mojej gliny nie pokochało.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 14:38, 17 paź 2023

Mój kolejny nowy nabytek -po konsultacjach i dyskusjach piątkowych zakupiłam do przedogródka kolejne drzewo

oto i on -Ambrowiec Amerykański -taki sam ,jak są z boku

żeby go posadzić wykopałam ogromny dół -wybrałam ze 4 taczki kamyczków i kupę kamieni -na dziś mam dość prac -jedno drzewo ,a umordowałam się z sadzeniem jak głupia

narazie wykopałam jednego bukszpana -nawet nie liczę ile jeszcze ich muszę wykopać -najgorsze to wybieranie kamyczków jak Kopciuszek