Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Magleska 14:58, 17 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wydaje mi się, że wszystkie te drobnokwiatowe tzw. chryzantemy cmentarne są wieloletnimi bylinami. Takie właśnie rosły u mnie przez kilka lat. W kolejnym sezonie były jednak wyższe niż wcześniej w donicy. Może być tak jak pisze Sylwia, że wcześniej hodowcy je uszczykiwali.
Te wielkokwiatowe chryzantemy z pewnością są jednoroczne.
Madziu, astry są idealną byliną do Twojego ogrodu. Świetnie pasują. A że proso Ci tak świetnie rośnie, to szok. Mojej gliny nie pokochało.

Haniu w takim razie spróbuję te białe posadzić -tylko kiedy będzie ten najlepszy moment na to ? na razie chciałabym ,żeby zdobiły przed domem -czy wystarczy je wkopać ,jak już przymrozek zetnie kwiaty ?

prosa jak narazie mi rosną na równi ładnie z innymi trawami

a tak przy okazji -przez to ,że bawię się w Kopciuszka ,to prawie skończyłam przedpłocie -już tak nie straszy -wywożę kamyczki na brzeg ,bo i tak tam auta często zjeżdżają na mijance

powysadzałam tam wszystkie rośliny ,których żal mi się było pozbyć i wystarczy -lepiej już nie musi być zrobię tam jeszcze jakieś obrzeże między kamyczkami a roślinami
Magleska 15:05, 17 paź 2023

Kwitną prawie wszystkie miskanty
Variegatus

trochę mi się pokłada -nie wiem czy tak ma ,czy mu miejsce nie służy
Morning Light

Zebrinus

tych nie pamiętam nazwy
Gruszka_na_w... 15:05, 17 paź 2023

Trochę czasu minie zanim gleba zrobi się zimna. Swoje chryzantemy wsadzałam pod koniec listopada. Trzeba tylko dbać, żeby korzonki w doniczce im nie przeschły.
Przedpłocie wygląda zupełnie przyzwoicie.

Widzę, że szykuje się modernizacja rabaty frontowej. Ambrowiec to dobry wybór. Będzie spójnie. Bukszpany wylatują zapewne z powodu ćmy. Będzie nowa koncepcja nasadzeń, czy też zastąpisz je innym gatunkiem zimozielonych kulek?

Variegatus i ML nigdy u mnie nie zakwitły. Ten pierwszy zdążył wypuścić zaczątki kłosów, ale pełnego rozkwitu nie było. Ten drugi nawet nie próbował tworzyć pędów z kwiatostanem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 15:10, 17 paź 2023

Coraz więcej przebarwień -w tle na żółto klon palmowy -nie pamiętam nazwy-pomarańczowe łodygi

ambrowiec S.slender

na nowej dosadziłam kocimiętki ,szałwie ,niziutkie astry z własnego podziału -jeszcze muszę na niej korę wysypać i poczekać ,jak będzie się prezentować po czasie -ale liczę ,że dobrze -Anitka i Sylwia -to Wasza rabata u mnie
TAR 15:13, 17 paź 2023

Madzia to bedziemy sie dzielic, ja bede miec ładne marcinki na podzial takie mocno fuksjowe i jasne różowe, dokupilam jeszcze 10 innych, najpiekniejszy to taki w kolorze wina Brocat coś tam. Mama tez ma jakies dla mnie. Wiosna jej pozabieram troszke. Bede tez miec biala piwonie jak chcesz.

Haniu, z doswiadczenia z poprzedniego ogrodu z drobnymi chryzantemami wsadzalam kolorowe rozowe i łososiowe a po roku byl nieco wyższe ale w jednym kolorze - bordowym

A te mamowe chryzantemy od wielu lat juz w tych kolorach co na zdjeciach.
Magleska 15:26, 17 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Trochę czasu minie zanim gleba zrobi się zimna. Swoje chryzantemy wsadzałam pod koniec listopada. Trzeba tylko dbać, żeby korzonki w doniczce im nie przeschły.
Przedpłocie wygląda zupełnie przyzwoicie.

Widzę, że szykuje się modernizacja rabaty frontowej. Ambrowiec to dobry wybór. Będzie spójnie. Bukszpany wylatują zapewne z powodu ćmy. Będzie nowa koncepcja nasadzeń, czy też zastąpisz je innym gatunkiem zimozielonych kulek?

Variegatus i ML nigdy u mnie nie zakwitły. Ten pierwszy zdążył wypuścić zaczątki kłosów, ale pełnego rozkwitu nie było. Ten drugi nawet nie próbował tworzyć pędów z kwiatostanem.

U mnie nawet Gracimillus zaczyna mieć kłosy-a nigdy nie kwitł do tej pory -pewnie przez długą ciepłą jesień .

Przedogródek przeorganizowuję ( Matko -jakie trudne słowo-język można połamać )
widzę go cały czas z okna kuchni i brakuje mi na nim zmienności -jest cały czas taki sam -teraz- jak zabrakło platana przestał mi sie podobać w obecnej formie -dzięki naszym spotkaniom na żywo dziewczyny też pomogły podjąć mi tę decyzję -na fotkach ogrody wyglądają zawsze trochę inaczej niż na żywo ....mam tu wielką połać parkingu -tzw betonozę -więc temu też chcę coś pozmieniać

będę mieć tu fajne miejsce na brunery ,hosty ,paprocie -może jakieś trawki lubiące półcień

bukszpany -nie mam już sił o nie walczyć -wylatują do zielonego nieba ....
narazie zbieram rośliny ,które będą lubić taki półcień -kupiłam śwecznice białe ,kilka paproci -resztę podzielę z ogrodu i zobaczymy ,czy mi to wyjdzie
oprócz bukszpanów -wykopuję też berberysy -nigdy się tu jakoś spektakularnie nie przebarwiły -pójdą na słoneczne rabaty
na runianke też narzekałam -więc trochę ją ograniczę -tam ,gdzie żółknie -pójdzie do przesadzenia pod derenie

ja to sobie zawsze robotę w ogrodzie znajdę -nawet ,jak wydaje się ,że skończyłam
Magleska 15:36, 17 paź 2023

TAR napisał(a)
Madzia to bedziemy sie dzielic, ja bede miec ładne marcinki na podzial takie mocno fuksjowe i jasne różowe, dokupilam jeszcze 10 innych, najpiekniejszy to taki w kolorze wina Brocat coś tam. Mama tez ma jakies dla mnie. Wiosna jej pozabieram troszke. Bede tez miec biala piwonie jak chcesz.

Haniu, z doswiadczenia z poprzedniego ogrodu z drobnymi chryzantemami wsadzalam kolorowe rozowe i łososiowe a po roku byl nieco wyższe ale w jednym kolorze - bordowym

A te mamowe chryzantemy od wielu lat juz w tych kolorach co na zdjeciach.

Super jak byś widziała z moich któreś ,których nie masz ,a chcesz -to pisz -od razu gdzieś na rozsadę podzielę -one szybko przyrastają -pod Świdośliwami całkiem niedawno sadziłam z podziałów ,a już fajnie się pozbierały i rozrosły
tych mam dużo -taki fiolet i ciemny róż-trochę aparat przekłamuje te kolory

i też mam sporo białych średniaków i bladoniebieskie

reszta to raczej nowości ,albo podostawane od dziewczyn ,więc trzeba dać im trochę czasu

z tymi chryzantemami to ciekawe ,że bordowe się robią hmm ....zobaczymy
TAR 18:46, 17 paź 2023

To poprosze rozsady z 1, 2 zdjecia i biale. Pieknie w trawach sie prezentuja
TAR 18:50, 17 paź 2023

Ja mam takie. Jeszcze male ale przyrosly juz fajnie w jeden sezon biale chyba bocznolistne i burakowe
Na zdjeciu bardziej rozowe wyszly ale sa ciemne. Maja piekny kolor. A biale sa takie lekkie w odbiorze przez ttp kwiata

Urszulla 18:57, 17 paź 2023

Oglądam reorganizację miejsc