Haniu w takim razie spróbuję te białe posadzić -tylko kiedy będzie ten najlepszy moment na to ? na razie chciałabym ,żeby zdobiły przed domem -czy wystarczy je wkopać ,jak już przymrozek zetnie kwiaty ?
prosa jak narazie mi rosną na równi ładnie z innymi trawami
a tak przy okazji -przez to ,że bawię się w Kopciuszka ,to prawie skończyłam przedpłocie -już tak nie straszy -wywożę kamyczki na brzeg ,bo i tak tam auta często zjeżdżają na mijance
powysadzałam tam wszystkie rośliny ,których żal mi się było pozbyć i wystarczy -lepiej już nie musi być zrobię tam jeszcze jakieś obrzeże między kamyczkami a roślinami
Kwitną prawie wszystkie miskanty
Variegatus
trochę mi się pokłada -nie wiem czy tak ma ,czy mu miejsce nie służy
Morning Light
Zebrinus
tych nie pamiętam nazwy
Trochę czasu minie zanim gleba zrobi się zimna. Swoje chryzantemy wsadzałam pod koniec listopada. Trzeba tylko dbać, żeby korzonki w doniczce im nie przeschły.
Przedpłocie wygląda zupełnie przyzwoicie.
Widzę, że szykuje się modernizacja rabaty frontowej. Ambrowiec to dobry wybór. Będzie spójnie. Bukszpany wylatują zapewne z powodu ćmy. Będzie nowa koncepcja nasadzeń, czy też zastąpisz je innym gatunkiem zimozielonych kulek?
Variegatus i ML nigdy u mnie nie zakwitły. Ten pierwszy zdążył wypuścić zaczątki kłosów, ale pełnego rozkwitu nie było. Ten drugi nawet nie próbował tworzyć pędów z kwiatostanem.
Coraz więcej przebarwień -w tle na żółto klon palmowy -nie pamiętam nazwy-pomarańczowe łodygi
ambrowiec S.slender
na nowej dosadziłam kocimiętki ,szałwie ,niziutkie astry z własnego podziału -jeszcze muszę na niej korę wysypać i poczekać ,jak będzie się prezentować po czasie -ale liczę ,że dobrze -Anitka i Sylwia -to Wasza rabata u mnie
Madzia to bedziemy sie dzielic, ja bede miec ładne marcinki na podzial takie mocno fuksjowe i jasne różowe, dokupilam jeszcze 10 innych, najpiekniejszy to taki w kolorze wina Brocat coś tam. Mama tez ma jakies dla mnie. Wiosna jej pozabieram troszke. Bede tez miec biala piwonie jak chcesz.
Haniu, z doswiadczenia z poprzedniego ogrodu z drobnymi chryzantemami wsadzalam kolorowe rozowe i łososiowe a po roku byl nieco wyższe ale w jednym kolorze - bordowym
A te mamowe chryzantemy od wielu lat juz w tych kolorach co na zdjeciach.
U mnie nawet Gracimillus zaczyna mieć kłosy-a nigdy nie kwitł do tej pory -pewnie przez długą ciepłą jesień .
Przedogródek przeorganizowuję ( Matko -jakie trudne słowo-język można połamać )
widzę go cały czas z okna kuchni i brakuje mi na nim zmienności -jest cały czas taki sam -teraz- jak zabrakło platana przestał mi sie podobać w obecnej formie -dzięki naszym spotkaniom na żywo dziewczyny też pomogły podjąć mi tę decyzję -na fotkach ogrody wyglądają zawsze trochę inaczej niż na żywo ....mam tu wielką połać parkingu -tzw betonozę -więc temu też chcę coś pozmieniać
będę mieć tu fajne miejsce na brunery ,hosty ,paprocie -może jakieś trawki lubiące półcień
bukszpany -nie mam już sił o nie walczyć -wylatują do zielonego nieba ....
narazie zbieram rośliny ,które będą lubić taki półcień -kupiłam śwecznice białe ,kilka paproci -resztę podzielę z ogrodu i zobaczymy ,czy mi to wyjdzie
oprócz bukszpanów -wykopuję też berberysy -nigdy się tu jakoś spektakularnie nie przebarwiły -pójdą na słoneczne rabaty
na runianke też narzekałam -więc trochę ją ograniczę -tam ,gdzie żółknie -pójdzie do przesadzenia pod derenie
ja to sobie zawsze robotę w ogrodzie znajdę -nawet ,jak wydaje się ,że skończyłam
Super jak byś widziała z moich któreś ,których nie masz ,a chcesz -to pisz -od razu gdzieś na rozsadę podzielę -one szybko przyrastają -pod Świdośliwami całkiem niedawno sadziłam z podziałów ,a już fajnie się pozbierały i rozrosły
tych mam dużo -taki fiolet i ciemny róż-trochę aparat przekłamuje te kolory
i też mam sporo białych średniaków i bladoniebieskie
reszta to raczej nowości ,albo podostawane od dziewczyn ,więc trzeba dać im trochę czasu
z tymi chryzantemami to ciekawe ,że bordowe się robią hmm ....zobaczymy
Ja mam takie. Jeszcze male ale przyrosly juz fajnie w jeden sezon biale chyba bocznolistne i burakowe
Na zdjeciu bardziej rozowe wyszly ale sa ciemne. Maja piekny kolor. A biale sa takie lekkie w odbiorze przez ttp kwiata