Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ichigo 16:13, 24 maj 2026

Narsilia napisał(a)
U mnie bergenie zginęły po zimie. Zniechęciłam się i już ich więcej nie posadzę. Lawend też kilka sztuk musiałam wyrzucić, nie odbiły po zimie. I kilka stip. Jedna magnolia nie daje znaku życia, ale wypuściła nowe pędy od korzenia. Szkoda, bo już całkiem duże drzewko z niej było. Druga magnolia (ta duża) ma popękaną korę. A klon palmowy Crimson Princess jest na razie w stanie bezlistnym... Ech, dużo tych szkód po zimie .

U Ciebie ładnie, zielono. Masz dużo iglaków, zupełnie inny typ ogrodu niż mój.
ajka 17:00, 24 maj 2026

Ja właśnie wywaliłam swoją lawendę i w jej miejsce posadziłam kocimiętki. Nie chce mi się już z nią walczyć ... To była trudna akcja. Szczególnie jej wykopanie i pocięcie do worów na bio.

Masz piękne bergenie, takie duże kupiłaś czy tak ładnie ci się rozrosły?
Narsilia 17:05, 24 maj 2026

ajka napisał(a)
Ja właśnie wywaliłam swoją lawendę i w jej miejsce posadziłam kocimiętki. Nie chce mi się już z nią walczyć ... To była trudna akcja. Szczególnie jej wykopanie i pocięcie do worów na bio.

Masz piękne bergenie, takie duże kupiłaś czy tak ładnie ci się rozrosły?

Dostałam od sąsiadki pojedyncze liście nie robiłam im specjalnego stanowiska i same się bardzo rozrosły , zazwyczaj miały piękne kwiaty a w tym roku mało i schowane pod liśćmi niemalże
Narsilia 17:07, 24 maj 2026

Ichigo napisał(a)
U mnie bergenie zginęły po zimie. Zniechęciłam się i już ich więcej nie posadzę. Lawend też kilka sztuk musiałam wyrzucić, nie odbiły po zimie. I kilka stip. Jedna magnolia nie daje znaku życia, ale wypuściła nowe pędy od korzenia. Szkoda, bo już całkiem duże drzewko z niej było. Druga magnolia (ta duża) ma popękaną korę. A klon palmowy Crimson Princess jest na razie w stanie bezlistnym... Ech, dużo tych szkód po zimie .

U Ciebie ładnie, zielono. Masz dużo iglaków, zupełnie inny typ ogrodu niż mój.

Mi brakuje u mnie drzew najlepiej dużych aby było przytulnie i cień a u ciebie ten ogród już fajny bo dojrzały i można tylko dopieszczać i urozmaicać , jeszcze ja zamiast zacząć od drzew to dopiero teraz nimi kończę , błędy początkującego ogrodnika
Narsilia 17:10, 24 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Klaudia nie widzę żadnego drzewka bordo. Może zamiast tej wierzby?

A pod kuchennym oknem może jakaś wisienka ? Choć w pierwszej chwili pomyślałam że chude drzewko by pasowało i mogło by byc na tle ściany tak po środku między oknem a drzwiami? Amonogawa?

Całkiem sporo masz roślin kwitnących. Tego Rodka znajdkę możesz opryskać nawozem. Po kwitnieniu kilka razy. Zrób dawkę ciut mniejszą niż na opakowaniu. Ja używam magicznej siły z Substral . Nawóz interwencyjny. W tym roku moje dostały wiosną po garści siarczanu . Półprosta kupiłam pudełku 1kg nawozu do rodków. Może też być nawióz do iglaków jak masz.

Wszystko mi się podoba. Zielone paluszki masz

Lidka bordo mam w tej rabacie na tyle dwie wiśnie pissardii, generalnie mydle o drzewach kolumnowych w kilku miejscach ogrodu
LIDKA 18:09, 24 maj 2026

Kolumnowe też lubię ale cienia z 4 metrowych buków i klonów to za bardzo nie mam.
Ichigo 12:42, 25 maj 2026

Narsilia napisał(a)

Mi brakuje u mnie drzew najlepiej dużych aby było przytulnie i cień a u ciebie ten ogród już fajny bo dojrzały i można tylko dopieszczać i urozmaicać , jeszcze ja zamiast zacząć od drzew to dopiero teraz nimi kończę , błędy początkującego ogrodnika
Klaudia, ja te drzewa już zastałam, nie sadziłam ich. Te, które sadziłam, są jeszcze malutkie. A to, że swoje sadziłaś na końcu... Poniekąd Cię rozumiem. Każdy świeżo upieczony ogrodnik cieszy się tym, że ma swój kawałek ziemi i chce mieć ogród na już - żeby cieszył, żeby mógł spędzać w nim czas. A drzewa rosną wiele lat. Każdy ogrodnik popełniał błędy. Ja, choć czegoś już tam się nauczyłam, popełniam je cały czas.
Lidka ma rację, pisząc, żebyś nie sadziła drzew kolumnowych, skoro chcesz mieć cień. Może posadź jedno drzewo, a konkretne, o rozłożystej koronie. Albo kilka brzóz. Zobacz ogród Ady z "Gdy zakwitnie w ogrodzie" na YouTube. Ona ma tam dużo drzew, brzóz i klonów, a sadziła je raczej nie tak dawno. Może czymś Cię zainspiruje. Pamiętaj, że na drzewa nigdy nie jest za późno. One owszem, rosną długo, ale czas i tak leci, więc lepiej je posadzić niż nie.