Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ichigo 13:19, 27 maj 2026

Narsilia napisał(a)
Dziękuję dziewczyny za rady już trochę tych drzew które mają tworzyć rozłożyste korony więc pomyślałam o kolumnowym aby stworzyło fajne tło i strukture
A jak tak, to sadź. Będzie to dobrze wyglądało, kiedy będzie różnorodność w pokroju .
Narsilia 13:56, 27 maj 2026

Ichigo napisał(a)
A jak tak, to sadź. Będzie to dobrze wyglądało, kiedy będzie różnorodność w pokroju .

Dokładnie tak Madziu , muszę tylko poczytać jakie odmiany najlepiej się sprawdza coś co rośnie zwarte szybko startują liście i ma kominkowy lub bordowy kolor liści
Narsilia 14:01, 27 maj 2026

Słuchajcie nie myślałam że to napiszę ,i że rok jeszcze zapierdalam się i broniłam włókniny że bez niej sobie nie poradzę z chwastami , ale to był jakiś podświadomy strach bo naprawdę wszystko jest do ogarnięcia , i tak ogródkowanie bez pielenia nie istnieje , dziś chciałam poszerzyć rabate i poprawić kant , tu była typowa szmata czyli ta plastikowa włóknina , wszystko przerośnięte ,nie da się szpadla wbić , masakra , wyrwać jeszcze gorzej ,naszarpalam się a to dopiero kawałek , już w kilku miejscach zrywałam mate ale to była ta fizelinowa , a to cholera jest najgorsza , nie mniej jednak przestrzegam początkujących ogrodników takich jak ja , nie kładzcie tego , nie biuście się że chwasty was przerosną , dobrze zerwać darń przekopać lekko pograbic dać kore i korę,zrębki i będzie dobrze to co wyrośnie wyrwieniebez problemu
Narsilia 14:01, 27 maj 2026

Budleja miniaturowa dla Lidki o tej porze prezentuje się tak urośnie jeszcze drugie tyle maksymalnie
LIDKA 17:02, 27 maj 2026

Klaudia też to przerobiłam z tymi plastykowymi matami. Już byłam na Ogrodowisku gdy firma ogrodnicza mi kładła obrzeża. Robiła nawodnienie itd. Równała pod trawnik itd. Rabaty już miałam wyznaczone. Byłam wtedy po operacji i nie mogłam sama robić a m pracował za granicą . No to wzięliśmy ludzi do roboty. Ten właściciel nie mógł mi uwierzyć że będę zdzierać szmaty i kłaść kartony.
Po 2 latach znowu go wzięłam do przerobienia nawodnienia gdy kazałam trawnik zdjąć i wywieźć darń żebym mogła mieć rabatę kortową . I chyba wtedy dopiero zobaczył że z tymi kartonami nie żartowałam. Miałam połowę garażu zawalona bo przywoziłam z roboty. Cięłam i zdzierałam naklejki i taśmy .

Niedawno robił ogród sąsiadom 3 domy dalej. Dalej wszędzie kładzie szmatę.
Niektórzy są niereformowalni.

Co do budleji to posadzę 11 szt tych miniaturek tylko jeszcze się wacham nad kolorem.
Muszę mieć coś koło piwonii co kwitnie po nich a przed Hortensjami.

Obok grupy jezówek mam małe krzewuszki i ich domówiłam . Bo jeżówki jeszcze tylko liście a krzewuszki aż świecą. Mam pink popet.

Dzięki za foty.

Z kolumnowych oblukaj sobie klon crimson centry. Na glinie rosną szybko i liście też mają prędko .!i te liście duże czyli łatwe do sprzątnięcia jesienią .
Ichigo 19:15, 28 maj 2026

Narsilia napisał(a)
Słuchajcie nie myślałam że to napiszę ,i że rok jeszcze zapierdalam się i broniłam włókniny że bez niej sobie nie poradzę z chwastami , ale to był jakiś podświadomy strach bo naprawdę wszystko jest do ogarnięcia , i tak ogródkowanie bez pielenia nie istnieje , dziś chciałam poszerzyć rabate i poprawić kant , tu była typowa szmata czyli ta plastikowa włóknina , wszystko przerośnięte ,nie da się szpadla wbić , masakra , wyrwać jeszcze gorzej ,naszarpalam się a to dopiero kawałek , już w kilku miejscach zrywałam mate ale to była ta fizelinowa , a to cholera jest najgorsza , nie mniej jednak przestrzegam początkujących ogrodników takich jak ja , nie kładzcie tego , nie biuście się że chwasty was przerosną , dobrze zerwać darń przekopać lekko pograbic dać kore i korę,zrębki i będzie dobrze to co wyrośnie wyrwieniebez problemu
To się umordowałaś, dziewczyno. Ja jak zakładałam rabaty byłam już uświadomiona, co to za cholerstwo włóknina w ogrodzie, więc u mnie tego nie ma (choć stryj namawiał, a owszem ). Mnie i tak wystarczająco wykańcza zdejmowanie darni i przekopywanie rabat. Dzisiaj po kopaniu w ogrodzie tak mnie plecy bolą, że myślałam, że na czworaka wrócę do domu. A tu jeszcze zakupy trzeba było zrobić po przyjeździe. Ech...
Angelika95 21:09, 28 maj 2026

U Ciebie Klaudia przez te iglaki jest ładnie wokół domu cały rok. Ładne wiosenne kadry pokazałaś a włókniny współczuję, ja u siebie nie mam, choć każdy namawiał. Mam na ścieżkach w warzywniku i chwasty i tak rosną: wysiewają się od góry, a skrzyp przerasta włókninę od dołu, więc daremny trud i wydatek. A kartony fajnie zahamowały te chwasty spod spodu, najwięcej plewienia mam tam gdzie najwięcej przesadzałam i kopałam.
Narsilia 20:44, 30 maj 2026

Koniec maja wszystkie kanty poprawione ściółka dosypana
Narsilia 20:45, 30 maj 2026

Kwitną pięknie różaneczniki
Narsilia 20:46, 30 maj 2026