Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

kami 13:13, 22 kwi 2023

Ja się poddałam ze slimakami. Kupiłam Bros - Vitrol 5kg niby jeży nie truje. Wczoraj posypałam dzisiaj widzę pojedyncze sztuki, w tunelu brak. Mam nadzieję ,że to będzie koniec godzinnego zbierania każdego dnia. Po deszczu najbardziej będzie widać czy działa.
daredevil 14:04, 22 kwi 2023

Tez sypie granulki, tu nie posypalam I to są dziury po 1 nocy. Masakra.

Czekam az sie troche pszczoly uspokoja bo nie chce ryzykowac pozadlenia wiec warzywnik musi poczekac.

Posadzilam graby do osobnych doniczek. Posadzilam 7 lilii ktore dostalam, chyba bez sensu bo po cudnych ubieglorocznych nic nie zostalo. Szachownice cesarskie tez zgnily, a byly takie cudne.

daredevil 17:04, 22 kwi 2023

Posadziłam większosc irysow w przedogródku, wzdluz drogi. W sloncu. Zobaczymy jak beda rosly. I czy rzeczywiscie będą pelne.

Godzinka I ide sadzic cebule do warzywnika. Chetnie posadzilabym tez papryke ale to ma byc kolejny zimny tydzien wiec jeszcze wytrzymam. Chyba
daredevil 19:37, 22 kwi 2023

Taaaaa to papryki wysadzone

Przykryte zimową włókniną, może folię jeszcze narzucę jak jednak będzie zimno.

Kasia moj ciemiernik cuchnący

I dzieci

sylwia_slomc... 23:01, 22 kwi 2023

Nowa12 napisał(a)

Sylwia a to nie jest tak że albo podajesz że masz kompostownik i wtedy nie odbierają albo wybierasz odbiór bio za który się płaci? U nas tak jest i ja mam opcję odbioru bio. Nie wybrażam sobie szczerze mowiąc nie mieć takiej możliwości bo ja mam 2 duże pojemniki bio i często jeszcze worki dokładam a odbierają mi co 2 tygodnie. I za każdym razem mam wszystko na full.
Gdzie ja bym to wszystko składowała?

No u nas jeśli masz kompostownik to nie ma, że wybierzesz odbiór bio. A bio odbierają tylko kilka razy w roku, nawet nie raz w miesiącu.
sylwia_slomc... 23:12, 22 kwi 2023

Judith napisał(a)

Jest właśnie tak jak mówisz. Zawsze jest możliwość oddania bioodpadów. To kwestia decyzji właściciela ogrodu.

Niestety to kwestia dogadania warunków umowy przez Urząd Gminy z odbiorcą, czyli de facto wybór odbiorcy w przetargu.

U nas teren rolny, gdyby chcieli od każdego bio odebrać to musieliby dniem i nocą stale jeździć tyle by tego było, a i tak by było za mało. Bo rolnicy oddaliby też wszystkie nie sprzedane, gnijące plony. Przez to, ze nie ma jak oddać takich ilości to w sezonie lepiej za wał Wiślany nie schodzić bo hałdy gnijących ogórków, kapusty, marchwi i wszelkiego nie sprzedanego dobra zalegają, aż się rozłożą lub wielka woda zabierze dalej. Wielu rolników za wałem ma swoje działki rolne, głównie są to niekoszone łąki na które wywala to wszelkie " dobro"całymi przyczepami

A tak tylko dwa razy w roku odbierają popiół, dwa razy w roku wielko gabaryty i elektryczne, tylko w okresie letnim dwa razy w miesiącu niesegregowane, segregowane tylko raz w miesiącu cały rok. O odbiór poremontowego gruzu trzeba składać pismo z zamówieniem.
Nie w każdej Gminie są takie same warunki odbioru odpadów niestety. Wszystko zależy kto aktualnie gospodaruje w Urzędzie
sylwia_slomc... 23:19, 22 kwi 2023

Karola Ty jak zawsze z rozmachem w warzywniku, mnie w doniczkach w inspekcie fasolnik wschodzi
daredevil 07:41, 23 kwi 2023

Tez mam 2 doniczki z fasolnikiem.
No tak, u nas producentow mniej. Fajnie ze niedziela jeszcze, jupi
Martka 09:39, 23 kwi 2023

Warzywne widoki oszałamiają rozmachem i bujnością, już chilli? Tunel i igloo już, w gruncie już, wow. Podziwiam i uwielbiam relacje. I przypomniałam sobie, że siatkę cieniującą mam powiesić. Koniecznie błogiej niedzieli!

daredevil 10:51, 23 kwi 2023

Dzieki, wzajemnie!

Bawię się w rozsadzanie siewek ciemierników. Zobaczymy co z tego wyjdzie