Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Anda 18:59, 05 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)

Ja co roku przycinam lawendę na początku stycznia i zawsze mam piekne krzaki. Jednego roku obcięłam na początku kwietnia i nie była tak okazała. Te , które mam przy tarasie to odmiana Grosso- sadzona była do gruntu pod koniec lutego ale prędzej musiałam ją wykopać jak robiliśmy taras. Ma się dobrze Tez mi się wydaje , że powinnam ją przyciąć aż do tych końców co widać w środku krzaka a nawet i krócej .

Tak, przytnij do tych wypustek. Skoro w styczniu po cięciu daje radę, to teraz tym bardziej powinna
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 21:33, 05 lut 2022

Ja lawende tne na jesień dość mocno. W tym roku już w sierpniu ją obciełam przed operacją. Na wiosne przytne już tylko lekko. Mam 2 odmiany i nie znam nazw.
olciamanolcia 21:46, 05 lut 2022

Lidka ja swoje przycinam tylko raz . Gatunków mam tez kilka i wszystkich nie znam ale na pewno mam Grosso i Hidcote . To były dwie pierwsze które kupiłam a później dochodziły nabyte w szkółkach . Tę , którą przedstawiłam na foto kupiłam na targach. Super odmiana - zimozielona jJest dość wysoka ma piękne kwiatostany i intensywny zapach. Grosso podobnie .
Anda 21:51, 05 lut 2022

Moje wszystkie lawendy są zimozielone. Ogólnie jeszcze nie widziałam lawend bez liści, tzn. jeśli są stare i nie były cięte to owszem, od dołu są gołe
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 21:53, 05 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)
Lidka ja swoje przycinam tylko raz . Gatunków mam tez kilka i wszystkich nie znam ale na pewno mam Grosso i Hidcote . To były dwie pierwsze które kupiłam a później dochodziły nabyte w szkółkach . Tę , którą przedstawiłam na foto kupiłam na targach. Super odmiana - zimozielona jJest dość wysoka ma piękne kwiatostany i intensywny zapach. Grosso podobnie .

Ide do mnie szukac foty kwitnącej lawendy. Może Justyna będziesz wiedzieć co mam.
olciamanolcia 22:01, 05 lut 2022

Anda napisał(a)
Moje wszystkie lawendy są zimozielone. Ogólnie jeszcze nie widziałam lawend bez liści, tzn. jeśli są stare i nie były cięte to owszem, od dołu są gołe

Moje tez mają listki ale są szarawe a ta jest zieloniutka jak na wiosnę. Dlatego zimozielona
olciamanolcia 22:03, 05 lut 2022

Anda napisał(a)

Moje niektóre mają po 6 lat .. to stare czy nie stare? Może czas wymienić ?…
Anda 22:12, 05 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)

Moje tez mają listki ale są szarawe a ta jest zieloniutka jak na wiosnę. Dlatego zimozielona

Ach, teraz rozumiem To i ja mam zimozielone i zimoszare
olciamanolcia 22:18, 05 lut 2022

Moje lawendy
Hidcote

Grosso

Adela 22:18, 05 lut 2022

A ja wszystkie swoje lawendy wyrzuciłam. Miały już kilka lat, ale nie mogłam patrzeć, jak strasznie długo zbierały się wiosną. Bardziej straszyły niż zdobiły

Justynko - Twoje są piękne i obficie kwitną