Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Anda 22:26, 05 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)

Moje niektóre mają po 6 lat .. to stare czy nie stare? Może czas wymienić ?…

Nie, gdzie, 6 lat to nie stare. Jeśli je co roku cięłaś to ok. Moje chyba też tyle mają.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 22:29, 05 lut 2022

Justyna ładne te lawendy.
Moja mi przypomina Twoją grosso. Nie umiem robic ładnych fot.
Ale taki kolor ma na żywo moja jak Twoje grosso

Tego mojego 2 gatunku coś nie obfociłam. Nadrobie w sezonie.

Jeszcze Ci chciałam wspomnieć że już ze 3 razy wracałam oglądać foty Twojego tarasu bo jest PRZEPIĘKNY. Wszystko i taras i meble i nasadzenia wokół.
Musze dopracować kiedys mój.
olciamanolcia 22:32, 05 lut 2022

Adela napisał(a)
A ja wszystkie swoje lawendy wyrzuciłam. Miały już kilka lat, ale nie mogłam patrzeć, jak strasznie długo zbierały się wiosną. Bardziej straszyły niż zdobiły

Justynko - Twoje są piękne i obficie kwitną

To fakt. Moje niektóre krzaczki są beznadziejne. Dziś cześć obcinałam i miałam chęć je wyrzucić.
Mirka 23:45, 05 lut 2022

Justyna co do lawendy to pogadaj z Irenką ona ma lawendy 20 letnie co rok cięte i pięknie wyglądają.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6570-milkowo-sezon-2016-2020?page=2214#post_9
Zostawiam ci link do jej wątku.
olciamanolcia 11:30, 06 lut 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Werbena sama się wysiewa jak kwiaty nie zostaną sciete na zimę. Nasiona musza przejść stratyfikacje. Werbena późno wschodzi. Zazwyczaj to co wiosna wzejdzie to kwitnie. Trzeba uważać aby jej wiosna nie usunąć jak się chce ją mieć.
W wyjątkowe zimy nie mroźne korzenie werbeny przezimuja w glebie i odbija na wiosnę

Niestety do nasion trzeba mieć cierpliwość. Każdego roku obiecuje sobie, że nie będzie domowo-wiosennych wysiewow, ale przychodzi luty to wysiewam. Licencjonowane nasiona Jeżowek, szałwia omaczona czekają na wysiew.

Obręcze faliste zdają egzamin można je łączyć nawet po kilka. Obręcze stosuje wszędzie gdzie się roślina rozkłada więc warto je mieć na zapas.

Wizytówkę oglądałam. Uporządkowany ogród ładnie się prezentuje.

Odnośnie werbeny -ja ją ścinam na jesieni ale przedtem obsypuje nasiona na rabatę. w tym roku miałam mnóstwo werbeny, zostawiłam tylko kilka ładnych sadzonek i widzę,że dostały listki. Co do nasion.. nie kupuje bo nie mam cierpliwości i miejsca aby je trzymać

Ps Elu nie gniewaj się
olciamanolcia 11:30, 06 lut 2022

Mirka napisał(a)
Justyna co do lawendy to pogadaj z Irenką ona ma lawendy 20 letnie co rok cięte i pięknie wyglądają.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6570-milkowo-sezon-2016-2020?page=2214#post_9
Zostawiam ci link do jej wątku.

Dziekuje- miałam Cię prosić o namiar do Irenki
Mirka 11:35, 06 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)

Dziekuje- miałam Cię prosić o namiar do Irenki

Myślisz i masz
Justyna Ela na pewno się nie obrazi bo i o co
Każdy może post pominąć
olciamanolcia 11:38, 06 lut 2022

LIDKA napisał(a)
Justyna ładne te lawendy.
Moja mi przypomina Twoją grosso. Nie umiem robic ładnych fot.
Ale taki kolor ma na żywo moja jak Twoje grosso

Tego mojego 2 gatunku coś nie obfociłam. Nadrobie w sezonie.

Jeszcze Ci chciałam wspomnieć że już ze 3 razy wracałam oglądać foty Twojego tarasu bo jest PRZEPIĘKNY. Wszystko i taras i meble i nasadzenia wokół.
Musze dopracować kiedys mój.

Grosso to raczej nie masz-możesz mieć Hidcote. to najbardziej popularna. Grosso ma jakby matowe i lekko szare listki i jest bardzo sztywna.
ale piękne te twoje lawendy. Ja mam dużo roślina na grosze-hakuro z wyprzedaży po 2 PLN, róże te na skarpie też z biednej półki..
Co do tarasu -też mi się podoba. Został wtopiony w rośliny, które posadzone były od początku zakładania ogrodu.

olciamanolcia 11:41, 06 lut 2022

Mirka napisał(a)

Myślisz i masz
Justyna Ela na pewno się nie obrazi bo i o co
Każdy może post pominąć

Tak napisała to poważnie ,że aż mi głupio
Wiaan 21:52, 06 lut 2022

Justyna słyszałam, że podzialalas w ogrodzie
Normalnie zazdroszczę, u nas pada i wieje, jest okropnie. Zrobiłam obchód po ogrodzie szukając wiosny ale nic, jedynie hortensje ogrodowe w pąkach i szałwia ma nowe listki.
Ścinałaś trawy, nigdy nie robiłam tego w lutym, co jeśli przyszłyby mrozy, czy to im zaszkodzi? Fakt mamy inne klimaty, dzieli nas sporo kilometrów