Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Joann 13:04, 07 lut 2022

Ja też chyba przytnę swoje lawendy krótko nad ziemią. Może będą zgrabniejsze, bo teraz to takie nieforemne te kulki.
Też czekam na spektakl z tulipanami w roli głównej u Ciebie Będzie pięknie
ajka 17:46, 08 lut 2022

Ja swoje lawendy tnę dwa razy w roku, po kwitnieniu i na wiosnę. Wiosną robi się cięcie formujące, powinno się ścinać o 1/3. Nie tnę bardzo nisko, tylko staram się wyrównać kształt i wyciąć to co suche i wystaje. Nie jest to proste, czasem zostaje jakiś łysy kawałek, ona szybko drewnieje.
olciamanolcia 18:13, 08 lut 2022

Obcięłam wszystkie w lekkie kulki. Niektóre były puste w środku. Pousuwałam zdrewniałe łodyżki. Tę, z którą miałam dylemat też sporo skróciłam- z zewnątrz ładna była , nie powiem , ale w trakcie skracania stwierdziłam że tnę- mam nadzieje ,ze odbije. Za dwa trzy tygodnie podsypie nawozem do lawendy i będę oczekiwać na piekne , gęste krzaki. Może jak pisze większość z Was zetnę ją po kwitnieniu ale nigdy jeszcze dwóch cięć im nie serwowałam
Napia 18:46, 08 lut 2022

W zeszłym roku mocno przycięłam lawendy, w tym roku również mocno je przytnę, ale to z tego względu, że wcześniej je zapuściłam i porosły krzaczyska. Teraz próbuję je doprowadzić do stanu kulki i myślę, że w tym roku jest na to szansa. Dodam tylko, że na chyba trzydzieści lawend, trzy albo cztery nie ruszyły po tych zabiegach, ale ponieważ rok wcześniej nie miałam czasu i bardzo późno ścinałam przekwitnięte kwiatostany, pojawiło się mnóstwo siewek, które w tym roku będę rozsadzała na rabaty
olciamanolcia 21:20, 08 lut 2022

Napia napisał(a)
W zeszłym roku mocno przycięłam lawendy, w tym roku również mocno je przytnę, ale to z tego względu, że wcześniej je zapuściłam i porosły krzaczyska. Teraz próbuję je doprowadzić do stanu kulki i myślę, że w tym roku jest na to szansa. Dodam tylko, że na chyba trzydzieści lawend, trzy albo cztery nie ruszyły po tych zabiegach, ale ponieważ rok wcześniej nie miałam czasu i bardzo późno ścinałam przekwitnięte kwiatostany, pojawiło się mnóstwo siewek, które w tym roku będę rozsadzała na rabaty

Tez mam sporo siewek ale je usuwam . Powiem Ci ,że jak przycinałam lawendy to może na dwóch max trzech krzaczkach nie było nowych listków , reszta wypuszcza. Także jestem dobrej myśli bo faktem jest że niektóre lawendy były już tak brzydkie , że miałam chęć je wyrzucić.
Będę śledzić Twoje poczynania (w związku z zakupem traw i tym samym tworzeniem nowych rabat ).
olciamanolcia 21:27, 08 lut 2022

Ot mój dereń zagadka Słabo widoczny ale może ktoś skojarzy . Liski delikatne , lekko zwisające i jakby lekko skręcone- od razu piszę, że nie ma żadnych pasożytów . W ciągu sezonu liście ma jasno zielone a jesienią przebarwia się na pomarańczowo i czerwono.
Słaba jakość ale to zdjęcie ze zdjęcia

olciamanolcia 09:08, 09 lut 2022

Aneta pytałaś mnie o wrzośce - obecnie są w fazie buntu

olciamanolcia 09:13, 09 lut 2022

Monika83 napisał(a)
Podobno te najzwyklejsze stare odmiany tulipanów to utrzymują się w gruncie i kwitną każdego roku, ale one mnie się nie podobają, zdecydowanie wolę pełne i liliokształtne.U mojej mamy i u sąsiadki te nazwyklejsze kwitną każdego roku i nie wykopują ich.

Moje tulipany zimują w gruncie. Jedne tylko - białe w brzozowej rabacie- po pierwszym swoim zakwicie drugiego kwitnienia nie powtórzyły. Zeszłej wiosny wypuściły liście. Jak w tym roku będzie to samo to wykopię je przesusze i posadzę na jesieni. Na szczęście czarne kwitną
Wiaan 09:47, 09 lut 2022

Justyna moje wyglądają tak samo, pocieszyłam się, bo myślałam że coś z nimi nie tak. Moje w zeszłym roku mimo zimy o tej porze lepiej wyglądały niż teraz. Wrzucę u siebie fotki. Dzięki
olciamanolcia 10:31, 09 lut 2022

Joann napisał(a)
Ja też chyba przytnę swoje lawendy krótko nad ziemią. Może będą zgrabniejsze, bo teraz to takie nieforemne te kulki.
Też czekam na spektakl z tulipanami w roli głównej u Ciebie Będzie pięknie

Mam nadzieję ,że spektakl będzie z owacjami na stojąco