Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Napia 19:34, 12 lut 2022

Śliczne te laurowiśnie I niewątpliwą zaletą jest fakt, że lubią cięcie
Agatorek 20:28, 12 lut 2022

Będzie ładny żywopłocik
olciamanolcia 21:39, 12 lut 2022

Agatorek napisał(a)
Będzie ładny żywopłocik

Mam nadzieję. Muszę ją podciąć jak pisała Anda aby się nieco zagęściły.
olciamanolcia 21:51, 12 lut 2022

Napia napisał(a)
Śliczne te laurowiśnie I niewątpliwą zaletą jest fakt, że lubią cięcie

Mnie sie one barrrdzo podobają. Nie przepadam za iglakami a chciałam coś zielonego i oczywiście liściastego. Co prawda mam kilka tujek -kiedyś rosły na całej długości płotu ale znalazł się kupiec i się ich pozbyłam. Mam kosodrzewinki na nowej rabacie, która zakładałam w październiku, i na skarpie jałowce płożące. Juz kręce nosem i szukam czegoś innego na brzeg tejże rabaty . Myślałam o seslerii zamiast tych kosodrzewin ale zaraz za nia są rozplenice hameln posadzone naprzemiennie z rozchodnikami i nie wiem juz sama czy będzie to dobrze wygladało...
olciamanolcia 21:52, 12 lut 2022

anuska2507 napisał(a)
O też masz laurowiśnie Jaka to odmiana? Co ile sadziłaś?

To odmiana Novita. Posadzone są co ok 50 cm.
pawel2806 22:06, 12 lut 2022

Ja dziś przy wiosennych pracach w ogrodzie znajomych polubiłem tuje sam się sobie dziwię
olciamanolcia 22:24, 12 lut 2022

pawel2806 napisał(a)
Ja dziś przy wiosennych pracach w ogrodzie znajomych polubiłem tuje sam się sobie dziwię

Widzisz Paweł- ja jakoś ich nie polubię.. Mam kilka i już niech zostaną ale nowych tujek i tym podobnych -never
Przy budynku, przy oknie w kuchni mam trzy... posadzone w jednym czasie , jednej wysokości ale rosną stopniowo. Jedna z nich wchodzi juz nam pod okap. Będę musiała ja albo przyciąć albo wyciąć. Tylko jak przytnę to chyba trzy od razu.
Agatorek 23:46, 12 lut 2022

Tuje rosną bardzo wysoko.
U moich rodziców są egzemplarze, które w ciągu 20 lat urosły prawie na wysokość domu (budynek piętrowy plus strych). Też rosną blisko. Jedna musiała zostać wycięta, niestety pień został (za blisko kostki była posadzona, wykopanie wiązało się z jej rozebraniem, więc jest ucięta).
A może zrób z tych tujek np. Kule na pniu. Mogłyby być na różnych wysokościach.
mirkaka 05:59, 13 lut 2022

Czytam że tworzysz żywopłot z laurowiśni, powiedz czy one mają duże liście, prawie takie jak u rh tylko trochę bardziej okrągłe i czy kwitną?
Mam dwie z dużymi liśćmi, ale nie znam nazwy, moje nie kwitną, a bardzo bym chciała.
olciamanolcia 09:08, 13 lut 2022

mirkaka napisał(a)
Czytam że tworzysz żywopłot z laurowiśni, powiedz czy one mają duże liście, prawie takie jak u rh tylko trochę bardziej okrągłe i czy kwitną?
Mam dwie z dużymi liśćmi, ale nie znam nazwy, moje nie kwitną, a bardzo bym chciała.

Laurowiśnie posadziłam w kwietniu ubiegłego roku. Do tej pory nie zakwitły ale jest szansa,że nastąpi to tej wiosny. Liscie mają spore, bardziej zaokrąglone. To odmiana Novita-przynajmniej taką kupowałam.