Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 09:11, 13 lut 2022

Agatorek napisał(a)
Tuje rosną bardzo wysoko.
U moich rodziców są egzemplarze, które w ciągu 20 lat urosły prawie na wysokość domu (budynek piętrowy plus strych). Też rosną blisko. Jedna musiała zostać wycięta, niestety pień został (za blisko kostki była posadzona, wykopanie wiązało się z jej rozebraniem, więc jest ucięta).
A może zrób z tych tujek np. Kule na pniu. Mogłyby być na różnych wysokościach.

O nie Aguś - żadnych tujowych kulek Już prędzej może jakieś stożki bym wolała a w nóżki im trawy dosadzę.

malgorzataka... 09:26, 13 lut 2022

Justysiu zajrzyj do mnie i zobacz czy moja laurowiśnia to ta sama co Ty masz--moja przemarza -a Twoje?
olciamanolcia 09:39, 13 lut 2022

malgorzatakarpacz napisał(a)
Justysiu zajrzyj do mnie i zobacz czy moja laurowiśnia to ta sama co Ty masz--moja przemarza -a Twoje?

Moja nie przemarza-chyba Nie brązowieje tylko czasem jak był silny mróz to lekko podwijały jej się listki. Już ma proste.
ps. byłam u Ciebie
zawitka 09:47, 13 lut 2022

Laurowisnie przemarzają przy dużych mrozach .Jak przemarzną trzeba je ściąć wtedy odrosną i będą ładne. .One lubią zasłonięte od silnych mrożnych wiatrów miejsca.
malgorzataka... 10:02, 13 lut 2022

Justyno- jak chcesz zobaczyć jak wyglądała moja laurowiśnia w minionym roku po zimię to zajrzyj na 23str. mojego wątku.
olciamanolcia 10:19, 13 lut 2022

zawitka napisał(a)
Laurowisnie przemarzają przy dużych mrozach .Jak przemarzną trzeba je ściąć wtedy odrosną i będą ładne. .One lubią zasłonięte od silnych mrożnych wiatrów miejsca.

Czyli mam rozumieć że ściąć do zera???

U mnie akurat ma spokojne miejsce. Na tyłach ma tuje brabanty sąsiada.
Agatorek 10:43, 13 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)

O nie Aguś - żadnych tujowych kulek Już prędzej może jakieś stożki bym wolała a w nóżki im trawy dosadzę.

Fajny pomysł
LIDKA 12:05, 13 lut 2022

Justyna te Twoje tujki po 3 szt pod plotem mi sie podobają.myślalam że od początku posadzilas tak celowo.

Ja wycielam 3 kulki z chorujacych szmaragdów zeszłego roku i sie fajnie pozbierały i zagęścily. Także tnij te stożki śmiało. Bo wyrzucic to zawsze można.
Mam jeszcze 3 do obciecia i mnie tymi stożkami natchnełaś.

Inny temat?

Jakie hortki stoja prosto, intensywnie sie przebarwiaja i moga mieć ażurowy kwiat?

zawitka 12:07, 13 lut 2022

Przemarznięte laurowiśnie mają całkiem brązowe liście wtedy dopiero je się ścina na wiosnę i od korzenia puszczają nowe pędy .

Zaraz cofnę się do tyłu i je obejrzę .

Już widziałam je są piękne poczekaj jeszcze trochę jak miną te większe mrozy iiiii--

zależy co chcesz osiągnąć --- z
żeby miały ładny pokrój i równo rosły przytnij tylko te gałązki które wystają poza kształt dolnych gałęzi na wysokość niższych gałązek.

A żeby się zagęściły to ja obcinam dłuższe na wysokość jaką chcę mieć krzak i każdą gałązkę uszczykuję na czubku wtedy one puszczą gałązki niżej i będą równe.

Powodzenia.

olciamanolcia 17:23, 13 lut 2022

zawitka napisał(a)
Przemarznięte laurowiśnie mają całkiem brązowe liście wtedy dopiero je się ścina na wiosnę i od korzenia puszczają nowe pędy .

Zaraz cofnę się do tyłu i je obejrzę .

Już widziałam je są piękne poczekaj jeszcze trochę jak miną te większe mrozy iiiii--

zależy co chcesz osiągnąć --- z
żeby miały ładny pokrój i równo rosły przytnij tylko te gałązki które wystają poza kształt dolnych gałęzi na wysokość niższych gałązek.

A żeby się zagęściły to ja obcinam dłuższe na wysokość jaką chcę mieć krzak i każdą gałązkę uszczykuję na czubku wtedy one puszczą gałązki niżej i będą równe.

Powodzenia.

Dziękuje bardzo. Podetnę je trochę z góry i zobaczę jak będa wygladały jesienią .
Chciałabym aby były mniej więcej równe no i aby się trochę zagęściły.