Laurowisnie przemarzają przy dużych mrozach .Jak przemarzną trzeba je ściąć wtedy odrosną i będą ładne. .One lubią zasłonięte od silnych mrożnych wiatrów miejsca.
Justyna te Twoje tujki po 3 szt pod plotem mi sie podobają.myślalam że od początku posadzilas tak celowo.
Ja wycielam 3 kulki z chorujacych szmaragdów zeszłego roku i sie fajnie pozbierały i zagęścily. Także tnij te stożki śmiało. Bo wyrzucic to zawsze można.
Mam jeszcze 3 do obciecia i mnie tymi stożkami natchnełaś.
Inny temat?
Jakie hortki stoja prosto, intensywnie sie przebarwiaja i moga mieć ażurowy kwiat?
Przemarznięte laurowiśnie mają całkiem brązowe liście wtedy dopiero je się ścina na wiosnę i od korzenia puszczają nowe pędy .
Zaraz cofnę się do tyłu i je obejrzę .
Już widziałam je są piękne poczekaj jeszcze trochę jak miną te większe mrozy iiiii--
zależy co chcesz osiągnąć --- z
żeby miały ładny pokrój i równo rosły przytnij tylko te gałązki które wystają poza kształt dolnych gałęzi na wysokość niższych gałązek.
A żeby się zagęściły to ja obcinam dłuższe na wysokość jaką chcę mieć krzak i każdą gałązkę uszczykuję na czubku wtedy one puszczą gałązki niżej i będą równe.
Dziękuje bardzo. Podetnę je trochę z góry i zobaczę jak będa wygladały jesienią .
Chciałabym aby były mniej więcej równe no i aby się trochę zagęściły.