Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ichigo 13:28, 05 paź 2024

Piękne masz te ciemierniki, podobnie jak rozplenice. Ja w tym roku posadziłam u siebie jedną sztukę rozplenicy Black Beauty, tak na próbę. Z ciemiernikami też jestem początkująca. Mam odmiany Ice N'Roses "Rosado" i "Barolo", a z innych "Anja Oudolf" i "HGC Cinnamon Snow". Te dwa ostatnie sadziłam tej wiosny, więc ciekawa jestem ich kwitnienia, tzn. czy w ogóle zakwitną, bo u mnie z tym różnie
Monika83 17:50, 05 paź 2024

Ichigo napisał(a)
Piękne masz te ciemierniki, podobnie jak rozplenice. Ja w tym roku posadziłam u siebie jedną sztukę rozplenicy Black Beauty, tak na próbę. Z ciemiernikami też jestem początkująca. Mam odmiany Ice N'Roses "Rosado" i "Barolo", a z innych "Anja Oudolf" i "HGC Cinnamon Snow". Te dwa ostatnie sadziłam tej wiosny, więc ciekawa jestem ich kwitnienia, tzn. czy w ogóle zakwitną, bo u mnie z tym różnie
Magda ciemierniki i rozplenice dziękują Black Beauty to wielka rozplenica, w przyszłym roku będziesz mogła ją już podzielić, one bardzo szybko przyrastają, te moje przy chodniku rok temu sadzone były mikro sadzonki. A ciemierniki zakwitną na pewno u Ciebie, ważne żeby miały słońce zimą,bo w cienistym miejscu mogą słabiej kwitnąć.
Monika83 18:16, 05 paź 2024

Po deszczach rozplenice się kłaniają.W końcu popadało..
Monika83 18:22, 05 paź 2024

Monika83 18:28, 05 paź 2024

Ichigo 19:13, 05 paź 2024

Monika83 napisał(a)
Magda ciemierniki i rozplenice dziękują Black Beauty to wielka rozplenica, w przyszłym roku będziesz mogła ją już podzielić, one bardzo szybko przyrastają, te moje przy chodniku rok temu sadzone były mikro sadzonki. A ciemierniki zakwitną na pewno u Ciebie, ważne żeby miały słońce zimą,bo w cienistym miejscu mogą słabiej kwitnąć.

Hmm, jak taka wielka wyrasta, to pewnie ją posadziłam w złym miejscu, bo obok róż. W tym roku nie wyrosła jakoś spektakularnie duża, bo zarósł ją zdziczały winogron, który usunęłam dopiero we wrześniu. Cała rabata była zakryta tym chwaściorem.

Ładne zdjęcia, szkoda tylko że aura do niczego. Jesień jest piękna, ale tylko w słońcu.
Rozplenice rzeczywiście robią duże wrażenie, nawet przy takiej ponurej pogodzie.
Sonka 19:45, 05 paź 2024

Przepięknie.
Wiaan 00:45, 06 paź 2024

Monika pięknie masz, elegancki, ukwiecony o każdej porze, gustowny ogród. Zachwycam się
Monika83 15:33, 06 paź 2024

Sonka napisał(a)
Przepięknie.
Dziękuje
Monika83 15:49, 06 paź 2024

Ichigo napisał(a)

Hmm, jak taka wielka wyrasta, to pewnie ją posadziłam w złym miejscu, bo obok róż. W tym roku nie wyrosła jakoś spektakularnie duża, bo zarósł ją zdziczały winogron, który usunęłam dopiero we wrześniu. Cała rabata była zakryta tym chwaściorem.

Ładne zdjęcia, szkoda tylko że aura do niczego. Jesień jest piękna, ale tylko w słońcu.
Rozplenice rzeczywiście robią duże wrażenie, nawet przy takiej ponurej pogodzie.
Magda odległości dla tej rozplenicy nie żałuj,ona mocno szeroka jest w kolejnych latach, u mojej mamy ta Black Beauty ma przeszło 2m szerokości, moja 3 letnia ma 1,60,szerokości. Więc od róży spora odległość musi być minimum 1,5m ale znając siebie ja bym dała jeszcze większą odległość. Prawda jesień jest piękna ale tylko wtedy gdy jest słonecznie, deszcz też jest potrzebny, niby popadało ale tylko z wierzchu jest ziemia mokra dalej jest sucho.