Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Monika83 07:56, 20 gru 2024

Kordina napisał(a)

Moniko ta cudna kulka iglasta po prawej jakiej jest wielkości mniej więcej? Czy to odmiana Hugo czy Benjamin, czy inna?
Bożenko ta kosodrzewina to jest odm.Mughus obecnie ma wysokość 50cm a szerokość 1m. Tylko że ja ją każdego roku przycinam w maju,skracając jej ,,świeczki,, inaczej byłaby o wiele wyższa i szersza..
Monika83 08:14, 20 gru 2024

mimik333 napisał(a)
Odpowiadam w Twoim wątku bo wątek o trawach niekoniecznie na temat. Moja magnolia royal star kwitła w pomieszczeniu na przedwiośniu. Wystawiłam ją wtedy na dwór. W gruncie ma też zawiązane pąki. Z tym dosadzaniem roślin oczywiście nie ma końca Świerki były sadzone po roku 84-85. dokładnie nie wiem. Ogród po zmianie od 1999. Wtedy powstało oczko wodne. Nowa część 2003-4 z cyprysikami nutkajskimi. Likwidacja oczka 2023. Wcześniej myślałam o jakimś ciurkadełku. Przestało mi zależeć i chyba nie powstanie.
O matko to te świerki mają prawie tyle lat co ja i wogule twój ogród jest bardzo wiekowy, ja chyba nie dożyje takiego wiekowego ogrodu u siebie jak nie rzucę papierosów.. Ogólnie w latach 90tych mało kto posiadał ogród i mało kto kosił trawnik,tak to zapamiętałam...
Kordina 13:09, 20 gru 2024

Monika83 napisał(a)
Bożenko ta kosodrzewina to jest odm.Mughus obecnie ma wysokość 50cm a szerokość 1m. Tylko że ja ją każdego roku przycinam w maju,skracając jej ,,świeczki,, inaczej byłaby o wiele wyższa i szersza..

Dziękuję świetna zielona poducha
olciamanolcia 15:04, 20 gru 2024

Monika83 napisał(a)
Justyna przecież to jest stara rabata kiedyś na tej rabacie miałam tylko byliny, ale nie wszystkie dobrze rosły w tym miejscu, więc liatry, piwonie, lilie miały przeprowadzkę w inne miejsce, a w ich miejsce posadziłam 15róż i 3 rozplenice Lady U. Tak wyglądała kiedyś ta rabata. 2021r.

Czerwiec 2024r.

Późnym latem w 2022r sadziłam róże i rozplenice na tej rabacie.

Ale jaka piekna-kurde nie pamiętam jej w stanie bylinowym
Monika83 10:49, 28 gru 2024

Kordina napisał(a)

Dziękuję świetna zielona poducha
A w tym sezonie poraz pierwszy pojawiły się u tej kosodrzewiny dwie małe szyszki.
Monika83 11:15, 28 gru 2024

olciamanolcia napisał(a)

Ale jaka piekna-kurde nie pamiętam jej w stanie bylinowym
Bo po założeniu własnego wątku bardzo krótko miałam tę rabatę bylinówke, oglądając u dziewczyn róże to po prostu zachorowałam na nie no i chciałam mieć te róże bliżej domu i padło na tę rabate..
Kordina 15:01, 28 gru 2024

Monika83 napisał(a)
A w tym sezonie poraz pierwszy pojawiły się u tej kosodrzewiny dwie małe szyszki.

O! Dojrzewa, chce się rozmnażać
LIDKA 18:39, 29 gru 2024

Monika
Cofnełam się do maja. Obejrzałam róże cudnej urody, olśniewające łany hortensji, trawy piękne, śliczne ciemierniki, kolorowe astry. Świetnie komponujesz i zestawiasz rośliny.
Cudny ogród i wygląda że sezon udany.
Z podziwu wyjść nie mogę ❤️❤️❤️
mimik333 23:14, 29 gru 2024

Monika83 napisał(a)
O matko to te świerki mają prawie tyle lat co ja i wogule twój ogród jest bardzo wiekowy, ja chyba nie dożyje takiego wiekowego ogrodu u siebie jak nie rzucę papierosów.. Ogólnie w latach 90tych mało kto posiadał ogród i mało kto kosił trawnik,tak to zapamiętałam...

Bądź dobrej myśli.
Z przekazów wiem, że przy moim domu rodzinnym dawno temu były posadzone rzędy narcyzów, piwonii, floksow. To co pamiętam, to geometryczne klomby z pierwiosnków tworzone przez Mamusię, dalie w wielu odmianach posadzone za żywopłotami z morwy. Prekursorką nowinek była wtedy nasza sąsiadka. U niej po raz pierwszy podziwialismy pięknego różowego powojnika rosnącego przy ścieżce. Chyba nawet przed 80 rokiem. Takie są moje wspomnienia.
Monika83 13:15, 01 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Monika
Cofnełam się do maja. Obejrzałam róże cudnej urody, olśniewające łany hortensji, trawy piękne, śliczne ciemierniki, kolorowe astry. Świetnie komponujesz i zestawiasz rośliny.
Cudny ogród i wygląda że sezon udany.
Z podziwu wyjść nie mogę ❤️❤️❤️
Lidka dziękuje Można powiedzieć że sezon był udany po mimo nie kwitnięcia azalii wielkokwiatowych wiosną, nie zawiązały pąków kwiatowych latem w poprzednim roku z powodu suszy.A i straty też były w roślinach po upalnym lecie i w poprzednim roku też...