Krysia dziękuje U mnie rok temu kilka ciemierników też kwitły o tej porze te białe niger, odmiany Christmas Carol, Adwent Star, Winterfall to takie najwczesniej kwitnące nigery . Pozosłe ciemierniki zakwitły później...
Mirka dziękuje Nieukrywam że o tej porze kwiaty ciemierników cieszą oko ale zdecydowanie wolę gdy kwitną wiosną bo wtedy kwitną wszystkie gatunki ciemierników jednocześnie i te kwitnienie jest bardziej obfite, masa kwiatów na jednym krzaczku anie takie pojedyńcze kwiatki i nierównomierne kwitnienie... A i dodam że te obecnie kwitnące białe nigery one już wiosną będą przekwitnięte..
Justyna przecież to jest stara rabata kiedyś na tej rabacie miałam tylko byliny, ale nie wszystkie dobrze rosły w tym miejscu, więc liatry, piwonie, lilie miały przeprowadzkę w inne miejsce, a w ich miejsce posadziłam 15róż i 3 rozplenice Lady U. Tak wyglądała kiedyś ta rabata. 2021r.
Czerwiec 2024r.
Późnym latem w 2022r sadziłam róże i rozplenice na tej rabacie.
Odpowiadam w Twoim wątku bo wątek o trawach niekoniecznie na temat. Moja magnolia royal star kwitła w pomieszczeniu na przedwiośniu. Wystawiłam ją wtedy na dwór. W gruncie ma też zawiązane pąki. Z tym dosadzaniem roślin oczywiście nie ma końca Świerki były sadzone po roku 84-85. dokładnie nie wiem. Ogród po zmianie od 1999. Wtedy powstało oczko wodne. Nowa część 2003-4 z cyprysikami nutkajskimi. Likwidacja oczka 2023. Wcześniej myślałam o jakimś ciurkadełku. Przestało mi zależeć i chyba nie powstanie.
Ale te ciemierniki piękne u Ciebie, w ogóle kwitnący jak nie zima , a trawy przepiękne , powiem ci że równie ładnie wyglądają w zimie pokryty szronem jak latem gdy są w pełni kwitnienia
Klaudia to prawda trawy zdobią ogród nawet zimą, dlatego nie wiąże ich nigdy.A ciemierniki to wiadomo must have w ogrodzie, to są jedyne kwiaty które kwitną o tej porze.