Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Monika83 19:02, 08 gru 2025

eda napisał(a)
Ciemierniki oko cieszą i cały ogród piękna jesień ...na razie pogoda dopisuje Choć coraz zimniej na noc i już schowałam donice ale wody nie wylewałam z poideł...macham .
Edyta ciemierniki i ogród dziękują ja to czekam na wiosnę bo zimy nie znoszę..
Monika83 19:11, 08 gru 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie siewek ciemiernikow dosyć sporo. Miałam je w tym roku rozsadzić, ale nie dałam rady.

U Moniki wyjątkowo ładnie wszystko rośnie od rododendronów do ciemiernikow.
Ja używam sporo kompostu, ale gdzieś wyczytałam, że kompost to jałowa ziemia, więc jestem załamana. Wiosna kupię dużo obornika granulowanego i będę zasilać.
Jeszcze piszą, że kwasy humusowe też dobrze robią więc wszystko przede mną.

W każdym razie przeglądając zdjęcia z wcześniejszych lat miałam ładniej. Robiłam więcej zasiewów. Np bardzo lubię cynie od kilku lat ich nie siałam. Wiosna mam tyle pracy, aby to wszystko obrobic, że czasu mi brak.

Pozdrawiam
Elu ja też używam sporo kompostu i pierwsze słyszę że kompost to jałowa ziemia.. Wiesz że ja nawet nigdy tuj świerków i sosen nie nawoziłam u siebie. Tylko kompost dałam jak je sadziłam i trociny wymieszane z ziemią...
Monika83 19:14, 08 gru 2025

Sonka napisał(a)
Moniczko cudne ciemierniki, U mnie zakwitały już w sierpniu ale od kiedy mają cień dopiero po nowym roku. Po ilu latach siewki zakwitły?
Trawy boskie masz, jak cały ogród.
Krysia tą siewkę o pełnych kwiatach kupiłam na targu , na kwiaty trzeba czekać co najmniej 3lata. A trawiaszcza i ogród dziękują
Monika83 19:18, 08 gru 2025

Ichigo napisał(a)

Pięknie, melancholijnie, jesiennie... Jak widzę takie kadry czuję nostalgię za latem.

U mnie ciemierniki mają pączki, więc jestem dobrej myśli. Twoje - jak zwykle - przepiękne .
Madzia dziękuje no to czekamy na kwiaty u ciemierników