Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Monika83 19:32, 26 sty 2026

Sonka napisał(a)
Monika dziękuję, na właśnie, chciałabym w tym roku położyć obrzeża, ale cały czas mam wątpliwości ile miejsca im zostawić, no i żeby było miejsce przed nimi na inne kwiaty. Twoje rodo ładnie kwitną, bo w jednakowym czasie i wtedy jest efekt. U mnie to średnio. Narcyzy też uwielbiam.
A jakiej jest szerokości twoja rabata z rodkami? Staram się dobierać tak odmiany o podobnym terminie kwitnienia..
Monika83 19:42, 26 sty 2026

Sonka napisał(a)

Musiałam przytoczyć te zdjęcia, czekam na bieżące kwitnienia. Masz dużą różnorodność, pięknie.
Ja pędem owczym za O. i rodki w ogrodzie przydomowym u Danusi posadziłam białe wcześnie kwitnące Cunningham s whites w ilości sztuk 6, bo tworzą gęste zgrabne krzaczki. Z przeciwległej strony posadziłam 3 krzewy Catawbijskich Boursault z myślą, by szybko rosły i stworzyły naturalny żywopłot. Po 9 latach już się połączyły. Dzisiaj posadziłabym inaczej, trudno już tak zostanie, wystarczająco dużo się ich naprzesadzałam. Z drugim kącie ogrodu do osłony, narażone na silne słońce, wiatr, mróz, słabo podlewane przesadziłam 2 szt- Roseum Englisch oraz Van Verden Poelman, z myślą, że jak je trafi, to nie będzie mi żal a one rosną i nawet kwitną corocznie. Tak to jest z tymi roślinami.Zajrzałam do Ciebie, bo chciałam zobaczyć szerokość rabat rodkowych. Planuję zrobić w końcu obrzeża i zastanawiam się nad szerokością i co ewentualnie posadzić przed nimi, by urozmaicić ten pas rodkowy. Ostatnio moje serce skradł rodo Jungle Fever, choć już się zarzekałam, że żadnego więcej.
Krysia te przesadzanki to jest najgorsza robota, nie znoszę ich i staram się unikać tego. Przed rodkami możesz posadzić wrzośce,ciemierniki, hosty,żurawki,bergennie ja mam ją jako obwódkę przed rodkami, foty z jesieni..

Na tej rabacie mam rodki miniaturowe z azalimi wielkokwiatowymi.
LIDKA 20:08, 26 sty 2026

Monika mam 2 szt rodka z żółto- kremowymi kwiatami co słabo kwitną. Chce je wymienić. Co masz za rodki miniaturki? Takie by mi się przydały. Ja moje rodki tnę. Dotąd trochę. Ale już widzę że po mocniejszym fajnie się zagęszczają.
Monika83 20:21, 26 sty 2026

LIDKA napisał(a)
Monika mam 2 szt rodka z żółto- kremowymi kwiatami co słabo kwitną. Chce je wymienić. Co masz za rodki miniaturki? Takie by mi się przydały. Ja moje rodki tnę. Dotąd trochę. Ale już widzę że po mocniejszym fajnie się zagęszczają.
Lidka te miniaturki rh to z grupy yakushimum w odmianach Loreley,Golden Torch,Bernstein, Goldcrone, Brasilia, Profesor Schultz, Percy Wiseman, zakwitają pod koniec kwietnia początek maja, kwiaty mają zmienne wielobarwne kremowo, różowo,łososiowo pomarańczowe prócz Goldcrone bo ten jest typowo żółty,są kapryśne w kwitnieniu jednego roku kwitną o ile przymrozki nie uszkodzą kwiatów, w następnym roku odpoczywają..