Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

AgaBoso 17:11, 22 wrz 2024

Kordina napisał(a)

Agnieszko zapisałam nazwę:
Rozchodnik THUNDERHEAD

Mam jeszcze kilka rodzajów - Rozchodnik ‘Purple Emperor’ o ten pytała Patrycja na str266 https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=266&quoted_post_id=4157065

z zadarniających:
niski, malowniczy Atlantis variegata,
niski płożący kwitnący różowo (dopiero go namnażam) Rozchodnik Lime Zinger,
niski również zadarniający - Rozchodnik ościsty Blue Spruce, rozchodnik kaukaski
Dla Ciebie bukiecik z rozchodnikiem i nie tylko

Dziękuję Piękny bukiecik.
Joku 20:19, 22 wrz 2024

O chowaczu tez słyszę po raz pierwszy. Na podstawie zdjęć z netu dla mnie jest podobny do opuchlaka, przynajmniej ze względu na wygląd ogólny. Może i u mnie coś takiego łazi.
Dziękuję za namiary na skrót na Mierzeję. Byłam w tych rejonach kilka razy w życiu, ostatni raz kilka lat przed przekopem. Pamiętam że w Krynicy zaparkowaliśmy nieświadomie obok stada dzików.
Patrycja_KG_Lu 21:13, 22 wrz 2024

Basieksp napisał(a)
Piołun też mam u siebie, a raczej eM chciał go mieć i wysiewał. Robił z niego jakąś nalewkę, muszę dopytać, bo napewno jej nie smakowałam

Ja miałam piękny i duży dwa lata, a potem uśmierciłam za niskim przycięciem niestety. Dla mnie służył jako miernik mszycy, bo to na jego młodych pędach pojawiały się jako pierwsze. Co do nalewki to kojarzy mi się jako mocno gorzka. Często piołun jest głównym składnikiem mieszanek na problemy ze strony układu pokarmowego i mieszanek przeciwpasożytniczych.
Ewa777 13:04, 23 wrz 2024

Fajne ozdoby ogrodowe, ale również piękne tworzysz bukieciki kwiatów
O chowaczu nie słyszałam, muszę doczytać co to takiego.
Kordina 22:10, 24 wrz 2024

Dziękuję macham do Was
"Mój" dzięcioł nadal szaleje, poprzednia budka od walenia spadła, teraz wziął się za nową, poszerza sobie otwór, który był przygotowany wielkościowo na wróble, sikorki itp:

między waleniem dziobem patrzę na ułamki sekund w lewo

potem w prawo

Jakby ktoś się zastanawiał dlaczego dzięcioł jako nieliczny nie doznaje wstrząsu mózgu z powodu intensywnego walenia dziobem:

https://dzienniklodzki.pl/dlaczego-dzieciola-nie-boli-od-stukania-glowa/ar/c7-15583941

Dzisiaj zaatakowała nas banda szpaków, które z wrzaskiem przelatywały z drzewa na drzewo, tutaj na wysokim świerku, rządzą szyszkami

Basieksp 22:28, 24 wrz 2024

Pierwszy moment, myślałam, że to banany, tylko jakieś takie trochę inne, dziwne no i szpaki mi nie pasowały A tak ogólnie to nawet ładne są te szpaki
Roocika 12:05, 25 wrz 2024

Kordina napisał(a)
Dziękuję macham do Was
"Mój" dzięcioł nadal szaleje, poprzednia budka od walenia spadła, teraz wziął się za nową, poszerza sobie otwór, który był przygotowany wielkościowo na wróble, sikorki itp:

między waleniem dziobem patrzę na ułamki sekund w lewo

potem w prawo

Dobrze mieć takiego lokatora
Kordina 21:42, 25 wrz 2024

Wróciłam niedawno z kina "Lee. Na własne oczy" film biograficzny, wstrząsający, ale wart obejrzenia...

Basiu, ha, ha, fajne banany, każdy widzi to co chce jednak się sprawdza
Asiu - no pewnie, fruwał koło mnie ok 2m aż się zdziwiłam

Uśmiechnięty i szczęśliwy piesek czeka na mizianki

Patrycja_KG_Lu 21:49, 25 wrz 2024

Basia nie jedyna. Też w pierwszej chwili banany zobaczyłam.
Kordina 11:26, 27 wrz 2024

Niech się dzieje co chce, ściachałam magnolię, właściwie to robi się to po przekwitnieniu, ale już drugi rok nie udało mi się trafić w czas. Dlatego teraz, nie chcę doprowadzić do wielkiego drzewiszcza, które zakrywa całkowicie kuchenne okno. Będę ją prowadzić na wielopienne drzewko w formie parasola, od czasu do czasu prześwietlone, zabezpieczyłam maścią ogrodniczą.
przed i po:

Świetne są te białe wielopłatkowe kosmosy, muszę zabrać nasionka, jak się uda przed deszczami:

Truskawki z dzisiaj 29 wrzesień