Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Agatorek 21:02, 17 lis 2024

Pewnie już nie ma sernika?

Nie wiem jak, ale wszędzie mam zaległości. Może przez zimę uda mi się więcej nadrobić.
Kordina 22:08, 17 lis 2024

Alija napisał(a)
...Ty będziesz miała już spokój ze sprzątaniem na wiosnę.

O właśnie tak chciałabym

Tak Elisko lubię ja jest gęsto, właśnie obejrzałam sobie nie wiem który raz ogród Gosi-ciociogród, uwielbiam. Przypominam o wątku z filmami dla pocieszenia w długie zimowe wieczory, qrczę 7 godzin ciemnoty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11584-filmy-wywiady-z-uczestnikami-forum-ogrodowisko

Dzięki Ula
Kasiu tak, ziemię ma dość dobrą z moich nasionek wszystko w miarę rośnie, no chyba że zaniedbam sama

Na razie ciachałam jesiennie 9 róż, a co się naoglądałam filmików o cięciu, to moje tydzień temu zrobiłam oprysk na czarną plamistość i jakieś małe zgryźliki, jesień a one jeszcze aktywne. Ogarnęłam mój mały przedogródek z krzywą limbą, zdjęcie sprzed 3 dni, jak słonko wyszło, chociaż do Waszych dużych ogrodów to pikuś jeszcze kamieniołomy nadal zostały do ogarnięcia.

Agatorek napisał(a)
Pewnie już nie ma sernika? ...

Agnieszko już nie ma, ale następnym razem wirtualnie Cię zaproszę
A propos ciasta zrobiłam z przepisu poniżej fajne ciasto, na pewno wejdzie w kanon, tylko z 1 szklanki mąki, jajek, cukru i jabłek, wyszło super, Przepis poniżej, warto spróbować, ciasto leciutkie, biszkoptowe. Ja zawsze dodaję mniej cukru bo nie słodzę i nie lubię takich słodkich rzeczy:
https://www.urwiswakcji.pl/2021/11/tani-placek-ze-starego-zeszytu-naszej.html?m=1

a tu skrót do wykorzystania:
Składniki:
• 1 szklanka mąki
• 1 szklanka cukru + opcjonalnie 1 opakowanie cukru waniliowego
• 6 dużych jaj
• 1 kg jabłek - najlepiej antonówek lub innych kwaśnych kruchych (zużyłam trochę mniej)
szklanka=250 ml
wymiary formy: najlepiej tortownica okrągła lub kwadratowa - 24x24 cm (moja 21/31 cm i piekłąm trochę dłużej)

Wykonanie:
Cukry z żółtkami miksujemy na pulchną masę. Następnie dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy. Potem dodajemy ubite białka - powoli i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy pokrojone na małe ćwiartki jabłka - delikatnie i dokładnie należy wmieszać je w ciasto.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C, u mnie opcja góra- dół - ok. 40 min. Piekłam dłużej o jakieś 15 min zależy od piekarnika

Agatorek 09:01, 18 lis 2024

Ok, to będę zaglądać, żeby nie przegapić
Rojodziejowa 00:30, 19 lis 2024

Pod róże też dajesz skorupki? Ja dziś kompostem 7 pierwszych róż zasypałam. Korą zasypujesz zawsze? Ciemierniki muszę nakarmić, choć pewnie za póżno trochę.
Kordina 00:32, 19 lis 2024

Tak, słuchałam filmików chyba Hyżego i tak zrobiłam, a więc nie śpisz jeszcze?
Gosialuk 07:57, 19 lis 2024

Ja też w sobotę zasypywałam róże kompostem. Ale nic więcej. Jakoś info o skorupkach przegapiłam.
Miskantowo 08:21, 19 lis 2024

Też lubię ogrody "na gęsto"

Skorupki pod róże? Muszę doczytać.
Patrycja_KG_Lu 08:45, 19 lis 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Pod róże też dajesz skorupki? Ja dziś kompostem 7 pierwszych róż zasypałam. Korą zasypujesz zawsze? Ciemierniki muszę nakarmić, choć pewnie za póżno trochę.

Czym będziesz dokarmiać ciemierniki? Ja im dałam popiół z kominka opalanego drewnem.
Rojodziejowa 09:09, 19 lis 2024

Kordina napisał(a)
Tak, słuchałam filmików chyba Hyżego i tak zrobiłam, a więc nie śpisz jeszcze?

E tam. Jeszcze jedno poszerzenie mam do zrobienia. Cebul do zasadzenia. Kory do wysypania. Nawet jeszcze jedna róża czeka. Jak zwykle tyły. Ale liczę na pogodę w przyszłym tygodniu
Rojodziejowa 09:10, 19 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Czym będziesz dokarmiać ciemierniki? Ja im dałam popiół z kominka opalanego drewnem.

Tak właśnie miałam zamiar, ale teraz mi do głowy przyszło, że wapnovit mam, to może by się nadał.