Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

ewsyg 19:29, 28 cze 2023

Aniu, jaką Ty masz glebę ?
Basieksp 19:50, 28 cze 2023

A może jakąś azalię, chyba w słońcu powinna sobie poradzić, one chyba w przeciwieństwie do rodków lubią słońce, no ale też trochę wody
pestka56 22:21, 28 cze 2023

Może pęcherznica kalinolistna, np. Amber Lubilee, Zdechowice, Schuch, Panther (prawie czarne liście i różowe kwiaty), Midnight (purpurowe ciemne liście)... Do wyboru do koloru. Zero wymagań. Rosną na każdej glebie. Świetnie znoszą cięcie, więc łatwo utrzymać w porządanej wielkości. Żadne robactwo się ich nie ima, ani choroby.

Trmielin oskrzydllonych mam kilka w różnie oświetlonych miejscach. One są wybitnie na slońce. Wtedy genialnie wybarwiają liście jesienią, ale im mocniej się wybarwią, tym je szybciej gubią i zostają patyki ze skrzydełkami. Ja swoje tnę mocno nadając im formę odwróconego trókąta na jednej nodze. Wtedy sa bardziej dekoracyjne.

Możesz też posadzić krzewuszkę cudowną (Wejgela). Aleksandra ma ciemne liście i różówo kwitnie
Makao 08:24, 29 cze 2023

Ewa777 napisał(a)
Super to korytko z rojnikami, ale Twoje kompozycje również.
W dziurze po jałowcu może coś na pniu? Nie musi to być wysoki pień, żeby nie zasłaniało Ci okna.
U mnie wczoraj też padał deszcz, pierwszy w czercu. Nareszcie

Deszcz potrzebny. Niestety raz na miesiąc to za mało. Rojniki w taką pogodę się sprawdzają ale żeby ogród cały z nich zrobić to trzeba by w kaktusy iść
Makao 08:26, 29 cze 2023

MartaCho napisał(a)

To może jakiś dereń? Ivory Halo? Elegantissima jest wyższa.

Mam. I ten i ten. Nie jestem pewna czy tu też bym chciała. Pomyślę.
Makao 08:30, 29 cze 2023

ewsyg napisał(a)
Mnie by się tutaj podobała Barbula, ale ona jest chyba trudną rośliną.

Ktoś miał tą barbule. Ale kiedyś. Nie wiem czy nie Mirella ale w starym ogrodzie. Za niska w to miejsce. Musi mieć 150cm żeby było widać.
Makao 08:32, 29 cze 2023

ewsyg napisał(a)
Aniu, jaką Ty masz glebę ?

Zasadową, przepuszczalną, średnio żyzną. Muszę nawozy lać
Kupiłam zakwaszacz żeby sypać po całości ale się zebrać nie mogę.
Makao 08:34, 29 cze 2023

Basieksp napisał(a)
A może jakąś azalię, chyba w słońcu powinna sobie poradzić, one chyba w przeciwieństwie do rodków lubią słońce, no ale też trochę wody

Azalie tak. Dają radę. Mam trzy ale bardzo słabo mi przyrastają. Kupiłam zakwaszacz żeby sypać po całym ogrodzie. Może to im pomoże. Ale fajne są.
Makao 08:41, 29 cze 2023

pestka56 napisał(a)
Może pęcherznica kalinolistna, np. Amber Lubilee, Zdechowice, Schuch, Panther (prawie czarne liście i różowe kwiaty), Midnight (purpurowe ciemne liście)... Do wyboru do koloru. Zero wymagań. Rosną na każdej glebie. Świetnie znoszą cięcie, więc łatwo utrzymać w porządanej wielkości. Żadne robactwo się ich nie ima, ani choroby.

Trmielin oskrzydllonych mam kilka w różnie oświetlonych miejscach. One są wybitnie na slońce. Wtedy genialnie wybarwiają liście jesienią, ale im mocniej się wybarwią, tym je szybciej gubią i zostają patyki ze skrzydełkami. Ja swoje tnę mocno nadając im formę odwróconego trókąta na jednej nodze. Wtedy sa bardziej dekoracyjne.

Możesz też posadzić krzewuszkę cudowną (Wejgela). Aleksandra ma ciemne liście i różówo kwitnie

Pęcherznice miałam i się pozbyłam. Jeszcze dwie żółte mi zostały. Robią za zapchaj dziurę. To fakt nie do zdarcia. Przejrzę. Poszukam zielonej.

Ta trzmielina oskrzydlona za mną chodzi. Ona może się tam wpasować choć suche badyle za szybko zniechęcają.

Krzewuszkę też mam. Faktycznie twarda jest i tylko raz na jakiś czas cięcie robię. Może ta zielona by była okej. Popatrze na wymiary.
Makao 08:44, 29 cze 2023

Gdyby budleja miała większe liscie to bym ją wybrała. Ale one są takie igiełkowe i chyba też srebrne ma te liście a nie zielone.
Moja koleżanka ją ma i uwielbia. Tnie króciutko a ona takie badyle wypuszcza w sezon. I pełno motyli.