Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 15:16, 29 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Ania budleja dość lubi wodę. miałam rabatę z 9 budlejami ale wywaliłam bo sie bałąm żę korzenie mi oczyszczalnię rozwalą. Ale piękne są.

Ooo aż tak? Nie wiedziałam
Makao 15:19, 29 cze 2023

TAR napisał(a)
Kaliny zdecydowanie wola wilgoc, na suchym sa bardzo cherlawe, pelne slonce tez nie za bardzo lepiej takie rozproszone lub polcien.

Lidzia budleje u mnie lepiej rosly na jaowlym niz zyznym i mokrym.

Trzmielina oskrzydlona nawet jak zgubi liscie jest dosc dekoracyjna "z patykow" a moze wiąza? sa ładnie szczepione na patykach J. Hiller lub Gejsze, dolem bys mogla niski krzaczek lub byline kolorową

Wiązy to sprawdzę choć wolalabym coś od samej ziemii.
Kaliny to dla mnie jeszcze zagadka. Mam tylko Roseum i mszyce mocno ją gnębią ale może te inne nie są takie podatne. Wiem że Roseum nie podlewam wcale i nic po niej nie widać.
Aaa no i gdyby budleja na prawdę rosła lepiej na jałowej niż żyznej to byłaby idealna bo po jałowcu to gleba jest straszna i muszę ja wymieniać. Tylko że budleja ma chyba też srebrne listki a srebra nie chcę.
Makao 16:17, 29 cze 2023

Anda napisał(a)
Rhamnus frangula Fine Line

Jeju jaki puszek. Słodki.
Pewnie musiałabym ciąć by poszła w szerz bo wygląda na kolumnowej drzewko.
Makao 16:45, 29 cze 2023

pestka56 napisał(a)

Rozejrzyj się w małych, bo są niektóre odmiany wolnorosnące.

Akurat nie wiem jak to jest z kalinami. Jaki odczyn lubią.
Mam amerykańską (Viburnum trilobum) 'Spring Red Compact' – genialnie przebarwia liście jesienią z zieleni w czerwień, kwiaty pachną i ma czerwone owoce, które lubią ptaki. Rośnie do 150 cm wysokości. Może bardziej by ci pasowała niż trzmielina oskrzydlona, która jest dosyć szeroka po paru latach. Na Zielono Zakręceni piszą, że nie ma wymagań glebowych. Poza tym świetnie znosi formowanie i wtedy jest gęsta niczym bukszpan. Jak chcesz pokażę zdjęcia.
Mam też bodnatską (Viburnum ×bodnantense) 'Charles Lamont', która kwitnie koniec lutego-marzec. Potem to dosyć zwyczajny krzew zielonolistny.
Kalina japońska (Viburnum plicatum) St'Keverne, jeszcze młoda, więc nie powiem jak się zachowuje.

Kalina amerykańska Spring Red Compacta podają że maks 150cm wysokości. To za niska.

Kalina bodnatska Charles Lament cudna ale lubi wilgotną i kwaśną glebę a ja mam zasadową.

A kalina japońska piszą że do półcienia a tam słońce bo to południowa ściana.

Tyle wyczytałam a teraz napisz czy to się zgadza bo te kaliny są cudne.
Rojodziejowa 17:05, 29 cze 2023

Co gdzie rośnie Didier Willery

Bardzo jestem ciekawa, co wybierzesz A ile tam będzie miejsca na tą roślinę?

No jeszcze chyba propozycja świdośliwy nie padła

Makao 17:19, 29 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Co gdzie rośnie Didier Willery

Bardzo jestem ciekawa, co wybierzesz A ile tam będzie miejsca na tą roślinę?

No jeszcze chyba propozycja świdośliwy nie padła

Nie ukrywam że te kaliny japońskie są moim chciejstwem . Tylko że mam glebę wapienną i musiałabym pamiętać o zakwaszaniu. Aczkolwiek kolwiek Roseum rośnie bez zakwaszania i podlewania.
Dziura jest 1,5m na 1,5m czyli dość szeroka. Do 1,5m wysokości miejsce jest osłonięte ze wszystkich stron bo rosną tak spore już iglaki.
Chciałabym tam prowadzić krzak do 2m wysokości
Tess 17:20, 29 cze 2023

Makao napisał(a)

A tak apropos to ja i Tess też kiedyś się capnęłyśmy

Serio? To jakiś bzdet musiał być, bo nic a nic nie pamiętam.
Makao 17:23, 29 cze 2023

Tess napisał(a)

Serio? To jakiś bzdet musiał być, bo nic a nic nie pamiętam.

No raczej że bzdet - ogrodowy ale nowa byłam i każda próbował zaznaczać swoje terytorium .
Dorii 17:51, 29 cze 2023

A może parocja?
pestka56 18:31, 29 cze 2023

Aniu, kalin szczególnie japońskich (Viburnum plicatum) jest sporo pięknych. Są takie, które kwitną bardzo wcześnie i są takie, które zaczynają kwitnąć w czerwcu i kwitną przez całe lato. Poczytałam trochę u Janusza Radeckiego i dalej nie wiem do końca co sądzić o glebie dla nich. Ani słowa o zasadowej, ale obojętna już im nie przeszkadza. Może więc nie byłoby kalinie tak źle u ciebie.
Tę amerykańską mam na nodze o wysokości 130-140 cm (taka pomyłka, bo ja nie lubię krzewów szczepionych na pniu). Kula liści ma jakieś 80 cm średnicy. Może takie rozwiązanie by było u ciebie dobre – krzew szczepiony na pniu.