Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

ewsyg 15:04, 11 paź 2025

Tą nową rabata na pewno będzie ładna, jak ws,ystko u Ciebie.
MagdaLenka 15:04, 11 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
No nie wydaje mi się Masz duże rabaty, żywopłoty, miejsce na basen, czy warzywa. Wszystko jest przemyślane, a nie przypadkowe To nie może być przypadek, bo jest ładnie i różnorodnie gatunkowo (ile drzew). Podziwiam za utrzymanie i pielęgnację tak dużej powierzchni ogrodu

Marcin, ja mam w głowie jakiś ogólny zarys ogrodu i elementów, które mają w nim być, ale zrezygnowałam z planowania na papierze co do centymetra. Teraz sądzę na żywca. Spodobał mi sie taki miks, jaki ma Olciamanolcia i na nowej rabacie robię coś podobnego. Fajne zestawienia wychodzą też zupełnym przypadkiem podczas szkółkingu. Tam zestawiam na bieżąco rośliny, które wpadną mi w oko. Ostatnio tak wrzuciłam na jeden wózek hortensję Diamant Rouge, białego przetacznikowca, szałwię Caradonna Pink i miskanta Yaku Jima. Wyszła super kompozycja, która od razu powędrowała na rabatę. Pełny spontan. Zauważyłam, że takie podejście do ogrodowania jest dla mnie mniej stresujące. Poza tym mam swoje ulubione rośliny (głównie drzewa i duże krzewy), które są absolutnym "must have" i wokół nich buduję resztę.

Drzewa kocham najbardziej ze wszystkich roślin i nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez nich.
MagdaLenka 15:06, 11 paź 2025

ewsyg napisał(a)
Tą nową rabata na pewno będzie ładna, jak ws,ystko u Ciebie.

Kolejne komplementy. Zaraz mi sodówa uderzy do głowy.
Marcin89 16:03, 11 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)

Marcin, ja mam w głowie jakiś ogólny zarys ogrodu i elementów, które mają w nim być, ale zrezygnowałam z planowania na papierze co do centymetra. Teraz sądzę na żywca. Spodobał mi sie taki miks, jaki ma Olciamanolcia i na nowej rabacie robię coś podobnego. Fajne zestawienia wychodzą też zupełnym przypadkiem podczas szkółkingu. Tam zestawiam na bieżąco rośliny, które wpadną mi w oko. Ostatnio tak wrzuciłam na jeden wózek hortensję Diamant Rouge, białego przetacznikowca, szałwię Caradonna Pink i miskanta Yaku Jima. Wyszła super kompozycja, która od razu powędrowała na rabatę. Pełny spontan. Zauważyłam, że takie podejście do ogrodowania jest dla mnie mniej stresujące. Poza tym mam swoje ulubione rośliny (głównie drzewa i duże krzewy), które są absolutnym "must have" i wokół nich buduję resztę.

Drzewa kocham najbardziej ze wszystkich roślin i nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez nich.
Twoje podejście do ogrodu jest fajne. Bo ogród ma cieszyć, a nie być uciążliwym obowiązkiem
Polon 16:34, 11 paź 2025

Bardzo ładnie to poidełko na rabacie wygląda. Słodki elfik
sylwia_slomc... 17:30, 11 paź 2025

Jesień ma piękne kolory. Szkoda, ze w tym roku zamiast złotawej taka słotawa. Prawie cały czas siąpi z nieba u nas. U Was też?
MagdaLenka 19:47, 11 paź 2025

Sylwia, u nas w dni robocze jest przyjemnie, słonecznie i bez opadów, a w weekendy deszcz. Także nici z zaplanowanych prac.
Marcin89 19:48, 11 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)
Sylwia, u nas w dni robocze jest przyjemnie, słonecznie i bez opadów, a w weekendy deszcz. Także nici z zaplanowanych prac.
Współczuję, bo sam mam tydzień w plecy. A i zaplanowanej na dziś pracy nie byliśmy w stanie zrobić.
ajka 20:31, 11 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)

Aniu, to grujeczniki. Uwielbiam je.

Phantom rośnie u mnie całkiem nieźle, a kupowałam takie bidy w doniczkach p9. Chyba podpasowało im stanowisko.

No to czekam tylko, aż mój grujecznik w końcu się weźmie za siebie Też takiego chcę. U mnie niestety jak sama widziałaś bida z nędzą.

To zestawienie roślin na wózku to fajny sposób na dobór roślin
olciamanolcia 09:05, 12 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)
Trochę jesieni...

Grujecznik jest śliczny mój o dziwo w tym roku jeszcze nie zgubił liści i obecnie płonie na żółto