Bardzo dziękuję! Naszego powera wystarcza jednak tylko na pierwszą część sezonu, potem mamy dłuugaśną pauzę operacyjną (co było widoczne również na wątku), właśnie wróciliśmy do gry- ogarniamy sobie powolutku ogród po tygodniowym wypoczynku nad jeziorkiem
Dzień Dobry Kasyo, bardzo miło jest mi powitać Cię w moim (nieco zakurzonym ) wątku.
Cytryniec owocuje u nas pierwszy raz, zobaczymy, czy się doczekamy jakichś dojrzałych owocków, za to kiwi całkiem całkiem, coś na pewno sznapsniemy w tym roku. Właśnie wracam z sadu- napchałam sobie bebzonek śliwką uleną, jabłuszkiem i borówkami. 2 dni temu dorwaliśmy nawet 4 dojrzałe miechunki, w ogóle ten rok na bogato, jeśli chodzi o owoce (bo pomidorowo najgorszy ).
Tutaj foto z 29 czerwca:
Może u Ciebie przemarza kiwi? U nas w tamtym roku tak było, późny przymrozek ściął wszystko do zera, nie było nawet 1 sztuki, więc w tym roku zrobiliśmy mu pancerny, antymrozowy szałas i się udało .
Wigwam w tym roku otrzymał wyrok skazujący, konstrukcja się sypie, będziemy tworzyć coś innego .
Zamierzamy pójść w kogutki, może dzisiaj kupimy farbę i jutro się odmaluje tło .
Ptaszorków żadnych nie hodujemy, choć kiedyś były takie plany, ale z nich wyrośliśmy, bo ledwo ogarniamy to, co już jest, może na emeryturze? .
W końcu się do szałwii przekonałam i nie żałuję, zachwycają mnie przeokropnie .
Ciężko powiedzieć, co to za lilia, bo miałam kilka no-name'ów, a u reszty zrobiłam turbo roszadę i wszystko się pomieszało, ta ciemnoróżowa to może być Foxtrot, raczej wszystkie, które mam są dość niskie, w granicach 50cm.
Zacznijmy może pomidorowo- tak wyewoluowały, że jeden z nich zyskał samoświadomość. Trochę straszno, bo mi nawtykał za brak fachowości i totalną amatorszczyznę w uprawie, że aż się prawie nabawiłam wrzodów na sumieniu :
26.06.2025
Czekaliśmy na niego z utęsknieniem, to bezodmianowy krzaczorek podarowany mi przez moją matulkę:
20.07.2025
W końcu się doczekaliśmy! Jeden pomidór na krzaku, ale za to potwór haha. No i trzeba przyznać, że mimo biedy w jakości krzaczków i ilości zawiązanych pomidorów, w tym roku wyjątkowo smaczne, choć z dość grubą skórką: