Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 20:27, 13 wrz 2026

nicol21 napisał(a)
Nie jest łatwo opanować zapędy.... coś o tym wiem!
U mnie rośliny mają 1szy, max 2gi sezon i tez sie mi wylewają jużtrochę. Sama widzę, ze nie maja tego oddechu własnie. Za rok chyba odpuszczę jednoroczne, które teraz poutykałam w każde wolne 5cm2.
I muszę się przyłożyć w odpowiednim czasie do podpór!!

Masz szałowe hakone!

Nicol, ale Ty sadzisz mimo wszystko z jakimś pomysłem. Ja przez lata sadziłam, bo sadziłam. Bo chciałam mieć akurat tę roślinę.
Dopiero teraz bardziej patrze na kompzycję, a zmieniać nasadzenia w tak gęsto napakowanym ogrodzie jest trudno.
Podpory też sa moją zmorą. Zawsze wydaje mi się, że jest jeszcze czas, a potem jest już za późno

Sonka napisał(a)
Wpadłam na Twój wątek i obejrzałam ile masz dobra, jak bogaty zbiór bylin. Ogród dojrzały ma sporo lat, mój jest o kilka lat młodszy i takie ogrody są inne niż te nowo zakładane. Mają swoją duszę i historię, drzewa dają cień, czasami za dużo i nadchodzi czas na zmianę nasadzeń.
Ja też myślę nad tym co i jak co zmienić, co usunąć, dosadzić. Kiedyś nie brałam pod uwagę też tego, ze będę miała mniej siły do cięższych prac.
Ty mówisz, ze masz bałagan a ja mówię o swoim, że mam chaszcze. Będę śledzić zmiany u Ciebie.

To witaj w klubie
Tak, stare ogrody mają duszę. Ale i większy bałagan, bo mam wrażenie, że kiedyś nie patrzano na kompozycję. No i czasem rośliny brzydko się starzeją. Wiele czynników.
Ogólnie jestem bardzo niezadowolona z tego sezonu. Nie pamiętam takiego zniechęcenia jak teraz.
Może za dużo oglądam pięknych ogrodów?

Na razie mam jakiegoś ogrodowego niechcieja. Może przez to, że rabaty naprawdę nie wyglądają za dobrze.
Czekam z niecierpliwością na przyszły sezon.
Na razie nakupowałam tulipanów i będę upychac gdzie się da.
Bierze mnie na robótki ręczne, ale na razie i na nie brak czasu.
Czy u was też tak jest?
Ciągle gonię.

Jak na razie nie zrobiłam ani jednego zdjęcia we wrześniu.
Te są z 31 sieprnia

Margo2 20:29, 13 wrz 2026

Margo2 20:30, 13 wrz 2026

To jest fragment przerabianej rabaty