Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Juzia 10:29, 07 wrz 2026

Jak to wykopać wszystko?!??!

A ja uwielbiam twój 'bałagan'!!!!

LIDKA 12:59, 07 wrz 2026

Gosia Ty żyjesz ogrodem i ogrodami. Nie wiem czy masz jakieś koleżanki nieogrodowe? Jeździsz na zwiedzanie i ciągle w temacie funkcjonujesz.
Potrzebny Ci odpoczynek i jakiś inny temat na chwilę bo marudzisz już trochę. Masz pięknie gęsto i kwitnąco i niejedna by tak chciała . No ja na ten przykład.
Każda z nas tutaj ma wypracowany swój styl ogrodu i każdy jest piękny.

Też mam czas że mi się nie podoba ogród w poszczególnych fragmentach ale nad tym pracuje. Natomiast jako całość cieszę ssie mam jak mam i że Go mam !!!!
Mam tę swoją rzaądkoze i już z nią nie walczę. Tego lata nie robiłam też jakichś dużych zakupów zwłaszcza kompulsywnych.

Ściskam mocno Ogrodniczą bratnią duszo! ❤️❤️❤️
Margo2 15:35, 07 wrz 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Po jakimś czasie ogrodowania coś nam nie pasuje w naszych ogrodach.
Też bym wszystko zmieniła. Lata lecą już się nie chce co kolwiek robić. Myślę o zmianach trawy, róże i hortensje. Uwielbiam jeżówki, ale i one zaczynają mi kaprysić.
Te upalne lata dają w kość roślinom.
Szczerze oglądając foty z wcześniejszych lat miałam pięknie rosnące nasadzenia. Wtedy padały deszcze i było normalnie teraz susze mnie przerażają.
Oglądam na canal+ ogrody angielskie tam też dużo roślin ale jakos to jest wszystko uporządkowane. Piękne rośliny otoczone murami mają cieplutko bez wiatru no i u nich inny klimat.

Gosiu trzeba tak zmieniać, aby człowiek był zadowolony i miał więcej czasu na odpoczynek a nie ciągle grzebać w ziemi.

Elu, u mnie nie chodzi o odpoczynek, ale o kompozycję.
Przez lata kupowałam kompulsywnie, uwielbiam rośliny. Dlatego powstał lekki bałagan. Gdybym robiła ogród od początku wyglądał by trochę inaczej. A przeróbka jest dla mnie trudna, bo trzeba zdecydować jakie rośliny zostają jakie wyrzucić. I nadal walczę ze sobą. Lubię ogród pełen kwiatów, ale muszę go trochę uładzić.
Jakie programy oglądasz?
Czy chodzi o kanał Domo? czy jest jakiś inny na Canal+

Basieksp napisał(a)
Taki "bałagan", ma swój urok Ile Ty masz jeszcze pięknie kwitnących roślin U mnie zrobiło się, tak trochę smutno w ogrodzie, rośliny przygotowują się do jesieni. W Twoim ogrodzie pełnia lata, nie ma co narzekać, ale może inaczej. Ty sobie ponarzekaj, a my będziemy podziwiać
Co do zmian, ja jestem taką "ogrodową balaganiarą" chociaż zaczynam trochę to ogarniać, żartuję, że z wiekiem tak mam Powiem, nie jest łatwo, muszę się pilnować, mocno Mam już kilka rabat, z których jestem zadowolona, ale jak trafi się jakaś nowa roślina, muszę sobie powtarzać, "tu już jest ok", bo próbuję wciskać i to jest ten mój problem, wciskam byliny

Basiu, patrząc na Twoje zdjęcia nie widziałam tam bałaganu.
No własnie z tym ogarnianiem mam kłopot. Próbuję zmienić coś a wychodzi jak zawsze.
Widocznie jestem skazana na taki ogród i powinnam się z tym pogodzić ?)
A zdjęcia są z początku sierpnia. Teraz wygląda to gorzej.
Najbardziej lubię swój ogród do połowy lipca i jesienią, kiedy zaczynają kwitnąc astry.

Juzia napisał(a)
Jak to wykopać wszystko?!??!

A ja uwielbiam twój 'bałagan'!!!!

Juzia ♥️
I tak pewnie mi się nie uda zmienić rabat. Nawet jak coś przesadzam, sadzę nowe, to wychodzi jak zwykle

LIDKA napisał(a)
Gosia Ty żyjesz ogrodem i ogrodami. Nie wiem czy masz jakieś koleżanki nieogrodowe? Jeździsz na zwiedzanie i ciągle w temacie funkcjonujesz.
Potrzebny Ci odpoczynek i jakiś inny temat na chwilę bo marudzisz już trochę. Masz pięknie gęsto i kwitnąco i niejedna by tak chciała . No ja na ten przykład.
Każda z nas tutaj ma wypracowany swój styl ogrodu i każdy jest piękny.

Też mam czas że mi się nie podoba ogród w poszczególnych fragmentach ale nad tym pracuje. Natomiast jako całość cieszę ssie mam jak mam i że Go mam !!!!
Mam tę swoją rzaądkoze i już z nią nie walczę. Tego lata nie robiłam też jakichś dużych zakupów zwłaszcza kompulsywnych.

Ściskam mocno Ogrodniczą bratnią duszo! ❤️❤️❤️

Lidziu, ja kocham swój ogród. Ale właśnie te poszczególne fragmenty zaczęły mnie wkurzać.
Ale z tym da sie żyć
Mam masę nieogrodowych koleżanek
I mam też nieogrodowe hobby, dlatego zima nie jest mi straszna. Nawet bardzo ją lubię, bo mam wtedy czas na swoje zajęcia.
Ale nie masz czasem tak, że jak coś Cię wkurza to chcesz to zmienić?
Ale najgorsze w tym jest to, że nie umiem tak jak mi sie ostatnio podoba. Czyli, żeby było trochę poukładane. Troszeczkę

Sprawdziłam jak wygląda rabata po przeróbkach. Niestety nie najlepiej, więc chyba zdjęc nie bedzie
Basieksp 17:10, 07 wrz 2026

Bo takie przerabiane rabaty to z reguły na drugi sezon wyglądają dopiero ładnie, często tak od razu nie widać tego efektu, tym bardziej gdy są to byliny. Poczekaj na drugi rok ładnie zakwitną, wtedy będzie widać efekt. Teraz rośliny często same z siebie, ze względu na porę nie wyglądają już ładnie, szczególnie te kwitnące Ja wiem, chciałoby się od razu, sama też tak mam, często brakuje mi cierpliwości, ale uczę się
ajka 17:22, 07 wrz 2026

Margo2 napisał(a)
Tak, coraz bardziej mój ogród mi się nie podoba.
W sobote byłam u Mrokasi i utwierdziłam sie w tym przekonaniu.
U mnie jest po prostu bałagan.
Zaczęłam porządkowanie, ale ja nie umiem porządkować. U siebie. U innych przychodzi mi to z łatwością.
Pojechałam do Kasi zawieźć jej wykopaną anbelkę.
A wróciłam z 2 białymi mini budlejami.
Kasia się ich pozbyła, bo denerwowały ją przekwitające kwiaty,
Ciekawe kiedy mnie zaczną
I cóż zrobić? Trzeba było je posadzić.
Oczywiście poszły między innymi w miejsce anabelki.
Zdjęć brak, bo ja nie umiem robić tetrisów nie masakrując otoczenia. Wykopując anabelkę połamałam wszystko dokoła, bo przecież u mnie nie ma nawet gdzie nogi postawić.
Budleje były trochę też zmarnowane, bo sadziłam dopiero dzisiaj.
Więc całośc wygląda niebyt atrakcyjnie.
Ale znowu jak na tylnej rabacie zrobiło sie jakby przestrzenniej.
Zobaczymy, czy choć trochę mi się udało.
Najwyżej wykopię wszystko, poproszę Was, żebyście mi tę rabatę urządziły

Mrokasia ma przepiękny ogród, wszystko ma tam swoje miejsce i uważam, że nigdy mój ogród nie dojdzie do takiej perfekcji U znajomych w Zielonej Górze spodobał mi się zupełnie inny ogród, leśny, pośród brzóz z wielkimi nasadzeniami i wiem, że choćbym stanęła na rzęsach to ogrodu takiego mieć nie będę. Ale każdy ogród jest inny i piękny na swój sposób. Każdy człowiek ma inne fundusze i mozliwości pracy w ogrodzie. Porównywanie się nie ma sensu, powinniśmy czerpać inspiracje od innych i cieszyć się tym co mamy. Jak pomyślę, że kiedyś cieszyłam się z trawnika... W życiu nie pomyślałabym że będę miała taki ogród jak teraz.

I myślę że sporo osób zrobiłaby swój ogród od nowa gdyby miała taką wiedzę jak teraz, to podobnie jak z budową domu
Ulina 18:45, 07 wrz 2026

Gosiu, przeróbki będą zawsze
Wogóle nie widzę wykopywania roślin, to jakaś tytaniczną praca byłaby.
Ale jest prosty sposób na uporządkowanie, trzeba zadbać o przodki rabat. Może po kilka takich samych bylin obok siebie, kilka różnych kolorystycznie i zrobić jakąś powtarzalność. Np ten rdest na przodzie zadarnia Ci jakiś kawałek przestrzeni i rzucą się w oczy. Może tego właśnie brakuje, bo czasem pojedyncze rośliny nie dają się zauważyć. A na pewno masz same rarytasy
Geberalnie podsumowujac jak jest kant i przód uporządkowany to reszta może być buszowata wtedy tylko potrzebne są jakieś przestrzenne czy pionowe atrakcje.
Ja mam taki pogląd na Twoje rewolucje, poza tym ogród masz bardzo atrakcyjny i na bogato.

Judith 19:14, 07 wrz 2026

Ulina napisał(a)

Geberalnie podsumowujac jak jest kant i przód uporządkowany to reszta może być buszowata wtedy tylko potrzebne są jakieś przestrzenne czy pionowe atrakcje.

Podpisuję się pod tym wszystkimi czterema kończynami. I tylko dodam - kant musi być widoczny, czyli nieco oddalony od roślin.
Zatem przy zerowych kosztach i niezbyt dużym nakładzie pracy będziesz mieć ogród jaki chcesz - uporządkowana buszowatość .