Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 20:14, 21 sie 2026

To las sosnowy. Nic innego tam nie rośnie więc igły będą problemem, choć muszę się odsunąć minimum 12 metrów od lasu więc może niespecjalnie dużym?
Odsunę się pewnie więcej bo mam hektar miejsca lasu w tym jest tylko 15 arów, reszta to łąki trwałe cokolwiek to znaczy

Waham się czy jednak nie rozłączyć tych budynków i oszczędzić sobie problemu… choć minus jedna lub dwie ściany nośne i ich ocieplenie i okładzina kusi… no i jeden budynek do zbudowania nie dwa, szukając ludzi do roboty…
LIDKA 20:17, 21 sie 2026

Odsuń te budynki a unikniesz wielu problemów z dachem i rynnami .
Kontonaogrod 20:19, 21 sie 2026

Pewnie tak byłoby najlepiej…
LIDKA 20:25, 21 sie 2026

Na tym metrażu salonu i kuchni to wysokość 250 mało . Mam 275 na 45 m2 salonu i kuchni i mogło być z 10 cm wyżej .

250 to w blokach jest . Ale to moje zdanie bo ja lubię wysoko i długie lampy wiszące .
Kontonaogrod 20:27, 21 sie 2026

Też lubię wysoko i pewnie chce wyżej. Zobaczymy jak wyjdzie bo mam określone warunki zabudowy. Nad kuchnia i salonem jest pustka, 250 dotyczy łazienki i sypialni i sypialni na górze i to moje minimalne wymiary. Bo w tym projekcie jest mniej - bo to domek letniskowy

To ma być domek na emeryturę dla 2 osób więc nie chcę szaleć z metrażem. Tu mamy 5 pokoi i 2 nawet jeszcze nie urządziłam… i się nie zanosi
LIDKA 20:34, 21 sie 2026

No jasne. to ma Tobie pasować a nie innym.
Choć nie sądzę żebyś emeryturę tam spędziła .
Jeszcze coś po drodze wymyślisz
U Ciebie jedyny pewnik w życiu to jest zmiana !

Karo buźki i uściski i trzymam kciuki !!!
Kontonaogrod 20:36, 21 sie 2026

Haha dziekuję

True

Ma być na wiosnę i lato bo na zimę mam plan uciekać do Azji. Choć zobaczymy bo jak zdrowia nie będzie albo sil to pewnie nic z planu nie wyjdzie. Dlatego trzeba jeździć teraz póki mi się chce tylko urlopu zawsze za mało

Póki co kombinuje z tą chałupką, żeby budować muszę sprzedać domek w Dobczycach bo kasy brak.

Ale działki pod nią nawet nie kupiłam tak że spokojnie niemniej plan trzeba mieć
Polon 20:44, 21 sie 2026

Projekt masz już wirtualnie prawie gotowy

Zestawienie skosów dachów na pewno do zrobienia, dużo szeregówek widzę z takimi dachami, więc to nie może być jakieś turbo kłopotliwe.
Przesunięcie schodów wydaje mi się niemożliwe, chyba że zrobisz łamane i wyjście w kierunku pokoi, bo inaczej będzie za nisko. Widać na przekroju, że skos dachu jest taki, że na tym podeście jest za nisko.
Dlaczego nie chcesz stropu betonowego?
Wejście do garażu tylko z zewnątrz, czy z domu też?

Wysokość pomieszczeń - zgadzam się z Lidką, za wszelką cenę robiłabym min 250, a jeszcze lepiej więcej. Dom z niższymi pokojami zawsze będzie robić wrażenie “wybrakowanego”, a znając Ciebie, nie jest wykluczone, że i tamten dom zmienisz na inny , więc sprzedaż też trzeba mieć z tyłu głowy

Bardzo dużo masz pomidorów. Czy odmiany masz jakieś konkretnie wybrane, czy losowe?

Jedź w końcu zobaczyć ten las
Kontonaogrod 20:59, 21 sie 2026

Jade gdzieś w połowie września podpisać pierwszą umowę. Póki co czasu brak a teraz jeszcze Wrocław na tapecie byłam tam 20 parę razy w dzieciństwie i co 2-3 lata w dorosłości więc myślę że będzie tak jak sobie wyobrażam
Dwa że grzebie w temacie od kwietnia i nawet jeśli nie dla siebie to kupię te Działke bo na niej nie stracę

Wysokości będą raczej wyższe niż niższe to pewne, stąd chcę wysoki sufit nad salonem. Dzięki za uwagę dot przesunięcia schodów, zobaczymy jak to wyjdzie bo mam dach mieć bardziej stromy niż ten tutaj. Architekt sprytna od razu w program do wizualizacji 3d wszystko wrzuca i widać jak wychodzi

Początkowo chciałam lać stropodach ale mi przeszło, zrobię pełne deskowanie i będzie git. Nie chcę żeby ten domek znowu milion kosztował

Jak rozłączę te budynki to przejścia między garażem a domem nie będzie. Może je połączyć tylko na styku powiedzmy 2 metry, żeby drzwi zmieścić i uniknąć większości problemów z rynnami?

Mam jeszcze dużo czasu żeby pomyśleć

Cieszę się że Was tu mam mądre babki

Pomidory losowe, ale zachowuje nasiona i robię powoli listę tych, które chcę powtórzyć a których nie. Wyjątkowo dobry rok tfu tfu składam to na karb świeżej ziemi pieczarkowej i nowej szklarni z podwójnymi szybami i 3m wysokości

Bory dopiero jak mi się pomidory znudzą choć szklarnie pewnie mogę tam postawić i ziemię przywieźć ale boję się bo to jak z różami - jak zacznę z ogrodem to nie skończę szybko, coś jak tutaj
LIDKA 07:40, 22 sie 2026

Sufit nad salonem taki skośny super wygląda ale różnie się mówiło o cieple że ucieka do góry i takie tam. W PL niezbyt to popularne rozwiązanie ale ładne .

Po co łączyć garaż z chałupą trochę na siłę . Postaw chałupkę z garażem w bryle . I parterową . Unikniesz kosztu schodów. Połączenia dachów co też będzie kosztowne przy tych spadkach. A woda przy dużym deszczu nie nadąży i zawsze będzie szukać ujścia .

Mi się podobał kształt Twojego poprzedniego domu .