Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 21:37, 22 sie 2026

Haha

Ela

Domek do zbudowania w Borach tucholskich a w sumie trochę wyżej to już prawdziwe Kaszuby są. Klasa ziemi 5 i 6 aam piach nie rośnie nic. Domek na emeryturę kiedy będę się już ledwo ruszać więc spokojnie

W Azji nie będę nic uprawiać, jeśli w ogóle plan sie powiedzie, to wynajem pokoju i tyle. Przeczekanie zimy i powrót do kraju. Zimy z małym marginesem, listopad - marzec/polowa kwietnia.

A jak wyjdzie - się zobaczy

Problem mam taki że ta działka tutaj hektar z kawałkiem jest za duża. Ledwo ogarniamy we dwoje a tak w sumie to nie ogarniamy. M żyć wiecznie nie będzie i sił wiecznie mieć nie będzie, jest 9 lat starszy ode mnie. I nie ma gearanxji ze coś nie wyjdzie i sama tego już w ogóle nie ogarnę. Więc dobrze mieć plan B.

Póki co jest fajnie podoba mi się sezon i pomidory i widok. Zima była ciężka a ta ma być jeszcze gorsza. Strach się bać. Zobaczymy jak wyjdzie

Za 2,5 roku mogę legalnie sprzedać ten bałagan bez podatku i nie prosząc Kowr o zgodę. Pewnie będziemy tu mieszkać dużo dłużej niż to, bliżej 10 lat, a za 11 emerytura i wtedy może Bory. A może nie? Poczekamy, zobaczymy
Sonka 09:10, 23 sie 2026

Karo, ja mieszkam w lesie, z trzech stron las państwowy, ziemia piach, V kl i VI. W takim miejscu jest fajnie, nie mam przylegających sąsiadów, ale są inne problemy. Będziesz musiała się przyzwyczaić do węży, pająków, spadających igieł, liści, pylących drzew i nasion tych drzew a podczas wichur gałęzi. Można zamiatać codziennie, rynny i rury spustowe zawalone igłami, dość często trzeba czyścić. Za to obcowanie z przyrodą jest bezcenne, już zaczynają się rykowiska, zwierzęta leśne można obserwować, w każdej chwili można wyskoczyć na grzyby na obiad a spacery leśne są bezcenne. Jestem w lesie codziennie.
ElzbietaFranka 09:17, 23 sie 2026

Kar... dużo wyjasniłaś. Już nie chciałam pisać, że mężowaty nie wyrobi z tymi pomysłami, ale może to wspólne plany. Ze zdjęć widać, że to człowiek pracowity.

Tuchola ładne miejsce każdego roku tam przejeżdżam. Za 2 dni również. Jeździmy przez Tuchole nad morze okolice Kołobrzegu.

Oglądam Canal Domo+ bardzo lubię oglądać relacje z placów budowy z Australii. Teraz moda na takie wysokie salony. Ściany i sufity wykładanie drewnem lub zostawiają surowy betonowe.
Ładny masz projekt.

Teraz bym inaczej swoją chałupę zbudowała, ale mam to co mam i jestem zadowolona. Nie można ulegać modzie.

Życzę Wam zdrowia i wytrwałosci.