Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 17:38, 10 wrz 2026

Kontonaogrod 11:31, 11 wrz 2026

Pomidorki zbieram pół dojrzałe, żeby kolejne miały szansę

Kontonaogrod 15:02, 11 wrz 2026

Wkleję sobie objazdówkę na tydzień z Kuala Lumpur, a nuż sie przyda

Dzień 1: Kuala Lumpur – Taman Negara (Brama do Dżungli)

Rano: Wyjazd ze stolicy w kierunku najstarszego lasu deszczowego świata – Taman Negara (docelowa wioska to Kuala Tahan). Podróż autem lub autobusem trwa ok. 3,5–4 godziny.

Popołudnie: Zameldowanie w wiosce lub w słynnym resorcie Mutiara Taman Negara Resort. Odpoczynek i aklimatyzacja w wilgotnym klimacie dżungli.

Wieczór: Nocny spacer z przewodnikiem (Night Jungle Walk). To okazja, by zobaczyć świecące grzyby, ogromne owady, pająki i nocne zwierzęta.

Dzień 2: Taman Negara (Serce Lasu Deszczowego)
Rano: Legendarny spacer w koronach drzew – Canopy Walkway (wiszące mosty rozciągnięte kilkadziesiąt metrów nad ziemią) oraz trekking na wzgórze Bukit Teresek, skąd rozciąga się widok na ocean zieleni.

Popołudnie: Spływ łodzią do wodospadu Lata Berkoh lub wizyta w tradycyjnej osadzie rdzennych mieszkańców dżungli – Orang Asli.

Wieczór: Kolacja w jednej z pływających restauracji na rzece w Kuala Tahan.

Dzień 3: Taman Negara – Cameron Highlands (W poszukiwaniu chłodu)

Rano: Wyjazd z dżungli w kierunku górzystego regionu Cameron Highlands (baza wypadowa: Tanah Rata lub Brinchang). Droga jest kręta, malownicza i zajmuje ok. 4,5–5 godzin.

Popołudnie: Drastyczna zmiana klimatu – temperatura spada tu do przyjemnych 18–23°C. Spacer po miasteczku Tanah Rata, wizyta na lokalnym targu i próbowanie lokalnych truskawek.

Dzień 4: Cameron Highlands (Zielone Wzgórza)

Rano: Wizyta na spektakularnych, zielonych plantacjach herbaty (np. BOH Tea Centre Sungei Palas). Najlepiej rano, gdy doliny spowite są mgłą.

Popołudnie: Krótki trekking po zamglonym, omszałym lesie Mossy Forest (warto wynająć jeepa 4x4, gdyż wjazd jest stromy). Następnie wizyta na farmie motyli lub w ogrodach kaktusów.

Dzień 5: Cameron Highlands – Malakka (Kierunek Południe)

Rano: Długi przejazd na południe kraju do historycznej Malakki (ok. 4,5–5 godzin jazdy płynną autostradą).

Popołudnie: Zameldowanie i pierwszy spacer wzdłuż rzeki Malakka. Miasto urzeka kolonialną architekturą i kolorowymi rikszami (Trishaws) ozdobionymi postaciami z bajek i grającymi głośną muzykę.

Wieczór: Obowiązkowy nocny market na Jonker Street (jeśli to weekend – piątek-niedziela), gdzie spróbujesz genialnego street foodu w stylu Peranakan (Nyonya).

Dzień 6: Malakka (Dziedzictwo UNESCO)

Rano: Zwiedzanie historycznego centrum: Czerwony Plac (The Red Square) z holenderskim kościołem Christ Church i budynkiem Stadthuys, ruiny kościoła św. Pawła na wzgórzu oraz pozostałości portugalskiej twierdzy A Famosa.

Popołudnie: Rejs łodzią po rzece (Melaka River Cruise) i wizyta w kulturalnej dzielnicy Chinatown.

Wieczór: Zachód słońca przy zjawiskowym, "pływającym" meczecie Melaka Straits Mosque (Masjid Selat Melaka), wybudowanym na sztucznej wyspie.

Dzień 7: Malakka – Kuala Lumpur (Powrót)
Rano: Ostatnie zakupy pamiątek w Malakce i powrót do Kuala Lumpur (krótka trasa, ok. 2 godziny).Popołudnie: Zależnie od godziny wylotu – czas na ostatnie spojrzenie na wieże Petronas Towers lub zakupy.
Polon 17:45, 11 wrz 2026

Nie wklejaj, bo bilety wykupią

U mnie też pomidory nadal na krzakach. Sporo jeszcze zielonych, chyba im w weekend liście poobrywam, to może jeszcze zdążą trochę słońca złapać.
Kontonaogrod 17:55, 11 wrz 2026

Haha

Drugi a lepiej pierwszy tydzień Jawa, o ile by się udało doleciec bilety powrotne z Kuala Lumpur za ok 650 zł wiec do przełknięcia na powrocie można pokombinować z przesiadką w Singapurze tak żeby mieć tam cały dzień, zostawić bagaż w przechowalni na lotnisku i np jechać obejrzeć Ogrod botaniczny (boski) i ogrody nad Zatoka

I tam 3dniowy trekking na wulkany (czynne!)

https://www.getyourguide.com/en-gb/yogyakarta-l349/from-yogyakarta-3-day-bromo-ijen-bali-shared-or-private-t857039/
Kontonaogrod 21:00, 11 wrz 2026

Słoiki z ostatnimi przetworami czekające na umieszczę w piwniczce, dwie warstwy, w kartonie i torbach też

Kontonaogrod 10:58, 12 wrz 2026

Ciekawe czy dojrzeją raczej wątpliwe

Kontonaogrod 11:00, 12 wrz 2026

Kontonaogrod 13:50, 12 wrz 2026

Piwniczka przegrupowana i nowe Sloiki dodane zapasy na 10 lat a za rok znów będę robić

Z prawej i z lewej

I z drugiej strony

Kontonaogrod 19:26, 12 wrz 2026

Taczka kłujących chwastów. Skończyłam bo się diemno robi i niechcący razem z garścią chwastów wyrwałam nowego liliowca buuuu

Sprzedałam parę dyń, jajka, jakiś jarmuż. Dałam ogłoszenie o sprzedaży przetworów i mam parę zamówień więc o ile te babki się zjawią, to trochę piwniczkę przewietrzę
Popadało więc fajnie się odchwaszcza, jutro ciąg dalszy