Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 09:19, 13 wrz 2026

Elektryk skończył mieszkanie we Wrocku 7 tys złotych więc chyba niedrogo. A wszystko nowe i nie będę się zastanawiać czy Młoda nie puści pralki i piekarnika jednocześnie i nie spali czegoś… np tego aluminium w ścianie

Uśmiecham się za każdym razem bo jak nam opisywał instalacje którą zrobił tutaj, to zrobił też wersję przetłumaczoną na angielski

Montujemy ocieplane boczne ramki w ulach, przygotowania do zimy

kami 12:29, 13 wrz 2026

Jaką macie wydajność miodu z tych 3 uli?

M mógłby do zdjęć się uśmiechnąć czasem

W sumie fajnie, że masz zbyt na to co Ci zostaje, może w przyszłym roku przetestuje bo teraz mam nadmiar jajek ale to pewnie chwilowe jest.

Zima się zbliża a ja już ostre przeziębienie przechodzę, tragedia we wrześniu leżeć w łóżku zamiast w polu orać.
Kontonaogrod 12:45, 13 wrz 2026

O nie, zdrowia!

On się uśmiecha ale strasznie nie lubi mieć robionych zdjęć więc większość jeśli w ogóle robię to znienacka

Grill lunchowy numer 69 i wszyscy się rozeszli do swoich zajęć. M ma formułę jeden, młoda szuka sobie zestawu widelcu i noży, ja ogarniam czosnek słoniowy - rozdzielam na ząbki do sadzenia i usuwam łodygi.

Ma ktoś przyjechać po 5 paczek płytek marazzi jodełki które nam zostały, fajnie bo kawałek regału w garażu się opróżni. Będzie gdzie dać czosnek haha

Na jajka tu jest zbyt spory bo kawałek ogródka każdy ma lub w rodzinie jest, a kury niby ludzie trzymają. Ale głównie na własne potrzeby. Ja mam Ewelinę od roślin jako stały zbyt, bierze każdą moją nadwyżkę a i tak jeszcze gdzieś kupuje ale ma trzech młodych chłopaków więc zjedzą wszystko

Miłego zdrowiej!
kami 13:29, 13 wrz 2026

Patrzyłam na jej profil jak teraz robi wykopki piwonii ręcznie - pełen podziw w tej orce.
Za czasochłonne było dla mnie odróżnianie jej krzaków i ostatecznie zamówiłam u jej konkurencji. Tak mnie coś naszło bo może i duże te karpy ale drogie

Ten rok ciągle coś mi jest w weekendy jak mam wolne. Już odkryłam, że żyje żeby pracować. Teraz tylko muszę zdobyć się na zmianę żeby pracować aby żyć.

Młoda jeszcze chwile i tylko będzie wpadać na grilla więc korzystaj.
O czosnek słoniowy jakość specjalnie dbasz czy sadzisz jak cebulę i rośnie?
Kontonaogrod 13:48, 13 wrz 2026

Czosnek sam rośnie. Ale było suche lato i już drugi sezon od orki z końskim nawozem więc efekt mniejszy. Główki dużo mniejsze niż gdyby je podlewać a stanowisko było nawożone…

Pytałaś o Miod. W tym roku przezimował nam tylko jeden ul, z dziką królową i mniejszymi niż normalnie pszczołami. Odwirowaliśmy kilka ramek i mamy 6 małych słoiczków miodu który jest droższy niż sztabki złota chyba bo to studnia bez dna. Kolejne dwa ile zasiedliśmy młodymi rodzinami które dopiero co kupiliśmy. Teraz karmimy syropem (160zl za wiaderko) i gotujemy swój. 30 kg cukru już poszło a kupię jeszcze przynajmniej raz tyle tak że ten

Jak się zastanawiasz nad Ulami to nie warto jeszcze bardziej niż trzymać kury

Eeelina ma dużo własnych krzyżówek i jednak mało spotykane odmiany kolekcjonerskie. Drogie choć duże niektóre można podzielić. Mam od miej kilka ale nowych nie kupuje. Ani u niej ani nigdzie. Kupiłam z 10 drzewek z gołym korzeniem z dostawą na koniec października i to tyle. I tak jak coś kupię to latam jak kot z pęcherzem żeby znaleźć miejsce Chyba że coś przypadkiem mi się trafi ale nie specjalnie choć na piwonie miałabym jeszcze miejsce buahahahaha
Kontonaogrod 15:18, 13 wrz 2026

Wysadziłam green hubbard i znowu - jak rok temu - mam jedną jedyną sztukę

Ale chyba się zapyliła.z hokkaido bo taki mam wynalazek, też jedną sztukę

Te są słodkie

Ta wygląda na ozdobna ale żadnych ozdobnych nie sieje nigdy

To potato mash ciekawe czy smakują jak puree ziemniaczane?

Kontonaogrod 15:21, 13 wrz 2026

Lipcowe fasolki zaczynają

Biała cebula z wyprzedaży - na to wygląda warto

Kapusta

Kontonaogrod 15:23, 13 wrz 2026

Ziemniaków w tym roku nie mam, ale z pozostałości cośtam zawsze urośnie

Żółte okrągłe dynie miały być bambino pomarańczowe więc nasiona do kosza

Kontonaogrod 19:02, 13 wrz 2026