Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

kami 19:08, 13 mar 2026

Ciemierniki fajne, czekam aż Ci przyślą nowe ciemierniki.
W LM można było kupić ciemierniki od Zy...a 2 i 1 gratis po 33zł wyszło.

Praca zdalna jest cudowna. Ja jutro zobaczę słońce mam nadzieję

Jak często podlewasz taką wanienkę w upały?
Kontonaogrod 19:24, 13 mar 2026

Kiedyś miałam lm za płotem. Teraz musiałabym godzinę jechać więc nie jeżdżę. Szkoda bo uratowałam od nich sporo roślin.

Zależy co tam rośnie. Zioła śródziemnomorskie jak podeschna to nic im nie ma. Ale co parę dni podlewam.
Przez środek posadziłam truskawki więc przynajmniej je będę podlewać

Ciemierniki będą końcem marca, bo wtedy zaczynają wysyłać rośliny wodne - a zamówiłam u nich trochę pływających czyszczących wodę do oczka. Ciemierniki chcieli wysyłać już ale poprosiłam żeby się nie spieszyli bo są ze szklarni a pogoda mogła być jeszcze różna. Na to wygląda że wiosna się jednak zaczęła
sylwia_slomc... 19:58, 13 mar 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Jak obciąć te drzewka?

Czereśnia

Śliwa

Grusze

Czereśni teraz nie tniesz tylko po owocowaniu, śliwce zostawiłabym tylko jeden przewodnik ten bardziej pionowy od razu, bo ten mocno idący w bok jak się rozbuduje może drzewko rozerwać pod ciężarem owoców lepiej uniknąć problemu w przyszłości od początku rozbudowując jedną ładną koronę. Pierwszej gruszce zabierz te drobniutkie gałązeczki z dołu chyba, ze ona kolumnowa to wtedy nie zabieraj. Drugą potraktowałabym tak samo jak śliwkę.
Kontonaogrod 20:12, 13 mar 2026

Dzięki Sylwia!!!
Kontonaogrod 14:53, 14 mar 2026

Kontonaogrod 16:17, 14 mar 2026

Byliśmy w szkółce. Kupiłam troszkę szalotki do posadzenia (jeszcze nie widziałam żeby ktoś miał dymkę szalotki dostępna). Plus parę doniczek z ziołami i rozsadę sałaty i czerwonej kalarepy po 6 sztuk. Posadziłam je właśnie w szklarni, podlałam wszystko. W doniczkach obsianych jakiś tydzień temu jeszcze nic się nie dzieje.

Sasiad miał wypadek w pracy i uszkodził sobie nogę więc mówi że kultywatorem wjedzie może za dwa tygodnie. W połowie kwietnia. Późno. Moczę i wysieje trochę groszku w doniczkach, zwykle bym już go miała w gruncie od 2-3 tygodni. A bardzo bardzo chciałabym mieć groszek, moja ulubiona uprawa ogrodowa.

Były drzewka owocowe w doniczkach (drogie) i z gołym korzeniem (tańsze). Ale kupię znowu parę na jesień bo sądząc teraz musiałabym całe lato podlewać. A na hektarze nie ogarnę więc zrezygnowałam.

Tato posiedział przy grillu z nami, 2 godziny. I tak długo Jsk na niego schudł 6 kilo przez ostatnie 3 miesiące. Dostał dwie siatki jedzenia i ciasta , trzeba go odchować nawet się uśmiechnął parę razy.

Super pogoda żeby tak już zostało bardzo proszę

Od trzech tygodni nie płacimy za elektryczność, fotowoltaika i bateria wystarczy

Konieczki 18:29, 14 mar 2026

Uśmiech taty najważniejszy ❤️
Dobra z ciebie córcia
Kontonaogrod 18:51, 14 mar 2026

Dopytywał o przyprawy do karkówki, m dał mu cydr z Anglii i porcję boczku z Irlandii Umówiliśmy się że będzie przyjeżdżał co 2gi weekend bo co tydzień to za często przynajmniej - prócz wyjazdu na łódkę - będzie miał po co wyjść z domu.
Trudne to. Nie polecam

Myślałam że będzie łatwiej?
Dwa dni temu jak pracował w ogrodzie zatrzymam się van z 6 Rumunami (chyba). Zagadali go i zanim się zorientował dwóch było na drabinie demontując rynny z domu. 12 tysięcy złotych później zniknęli jeszcze szybciej niż się pojawili nie montując odpływu z tej rynny.
Dobrze że sąsiad będzie miał rusztowania to obiecał że to jakoś ogarnie. Ale nawet nie wiadomo czy jakas Polska rura będzie do tego pasować bo skąd te rynny nie wiadomo. Tato ogarnięty jest i w życiu bym nie pomyślała że coś takiego go spotka. Wpuścił gościa do domu na dach, jakby chcieli to by go okradli w środku dnia. Albo i gorzej. Czuję się prawie jakbym miała drugie dziecko - a będzie tylko gorzej?
Jedyne co ustaliliśmy to że za 5 lat sprzedamy ten dom i zobaczymy… heh

Do domku w Dobczycach przeprowadzić się nie chce. Do nas też nie chyba że mu się zdrowie pogorszy i nie będzie ogarniał.
Miałam niecny plan wyjazdu do Anglii jak młoda pójdzie na studia a tu się nie zanosi że będę mogła…
sylwia_slomc... 19:33, 14 mar 2026

Tak to niestety bywa z planami... Ja mam plan jak pobudujemy druga część przenieść się do ogrodu mieszkać, ale może okazać się, że wtedy to już rodziców nie będzie można samych zostawić...
Kontonaogrod 19:41, 14 mar 2026

Heh