Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 19:33, 08 mar 2026

Krysiu dziękuję

Ja sobie dam radę. O Tatę się martwię.

Niby dorosła jestem a i tak trudno przywyknąć do myśli że już nigdy do Mamy nie zadzwonię pogadać.
Była dobrym człowiekiem, pomogła wielu ludziom. Nawet na emeryturze - była położna z zawodu - robiła zastrzyki połowie wsi nigdy niczego nie chcąc w zamian.

A taki trump bombarduje Bogu ducha winne kraje mordując dziewczynki i spoko nic się nie dzieje
Sonka 20:51, 08 mar 2026

Widzisz, miałyśmy dobre mamy, moja zawsze pozytywna do wszystkich ludzi, nigdy nie narzekała, chętna do pomocy. Nawet faceci przy sklepie jak w Wikowyjach, kiedy byłam w sklepie kupili sok czy napój dla mamy, żeby jej od nich podać, to mnie rozwalało. Była wyjątkowa, dobra, pozytywna, tolerancyjna, pracowita. Cóż, nikt z nas nie jest wieczny, każdemu przychodzi kres i trzeba się z tym godzić.
Kontonaogrod 21:02, 08 mar 2026

Dokładnie.

Życie leci dalej.

Jutro ma być 16 stopni. Znowu coś porobię w ogrodzie
Wafel 00:32, 09 mar 2026

Zostawiam serducho ❤️ każdy ten czas musi przeżyć po swojemu...
Dobrze, że masz ciągle jakieś zajęcie, tata tę lukę w życiu też będzie musiał jakoś wypełnić, ale nic na siłę. Ja nie cierpię jak mi ktoś mówi jak sobie mam radzić z własnymi przeżyciami, raczej wolę sobie po cichu w swojej głowie układać trudne sprawy, czasem milczenie jest dla mnie cenniejsze, wystarczy czyjaś obecność i gotowość...
Kontonaogrod 06:21, 09 mar 2026

To prawda! Ściskam!
Kontonaogrod 10:29, 09 mar 2026

Azofoska 25kg jest za 210 zł
Kupiłam w składzie rolniczym nawóz npk wieloskładnikowy z siarką za 60zl za te ilość. Dwa worki więc 50kg. Sprawdzę kiedy będzie padać i podsypie wszystkie nasadzenia.

Działke mam od 2023 roku jeszcze nie nawoziłam. Większość roślin rośnie ponad rok lub dwa więc powinno być ok
sylwia_slomc... 11:07, 09 mar 2026

Z mojego doświadczenia lepszy efekt jak raz w miesiącu podsypiesz po odrobince niż jak dawka większa jednorazowo Łatwiej rośliny popalić gdyby opadów nie było, a gdy jest ich za dużo szybciej nawozy wypłukują z gleby. Raz w miesiącu po odrobinie i rośliny mają cały czas do nawozu dostęp i rosną. Ja tak przez pierwsze 5 lat robiłam zarówno z gnojówkami, humusem jak i nawozami sztucznymi. Oczywiście pod rośliny ozdobne bo po warzywniku to kompost, wapno i czasem trochę nawozu co kilka lat celem uzupełnienia braków składnikowych. Teraz jak się rośliny rozrosły to już po całym ogrodzie sypię raz dwa razy w sezonie jak rolnik sieje zboże garścią i rozrzucam jak poleci. W jednym roku obornik granulowany w kolejnym nawozy.
Kontonaogrod 11:27, 09 mar 2026

Dzięki tak zrobię
Kontonaogrod 13:40, 09 mar 2026

Korzystając z dnia urlopu i ładnej pogody sprzątam ogród. Nagrabiłam się trochę, kolejne dwie taczki suchych badyli wylądowało w rowie odwadniającym. Jak to wszystko zgnije to się okaże że na dnie będzie dobry kompost

Podlałam doniczki w szklarni, w środku 29 stopni

Skończyliśmy plantowaċ ziemię w środku, przez centralną część ułożyłam ścieżkę z kratownic plastikowych. Przepuszczają wodę a chodząc tam przynajmniej nie depczę i nie ubijam ziemi popieczarkowej.

Ścięłam chyba wszystkie lawendy. Trochę miskantów ale z resztą poczekam na m i kosę spalinową

Kosę stihla zawiozłam do serwisu na przegląd - żeby była gotowa do wykaszania hektara jak zacznie wszystko rosnąć. Ciepło jest więc pewnie już niedługo.

Pomidorki wykiełkowały, fajnie wyglądają takie maluchy. Jest nadzieja

Nadmiarową ilość papryk dałam babci - sąsiadce, pogadałam z nią chwilę przez płot bo akurat coś tam robiła (chyba rozgarniała kretowiska).

Rozwiesiłam pranie młodej a przed chwilą już je pozbierałam, szybko wyschło na słońcu i wietrze.

Tarasy wyglądają już prawie porządnie, jeszcze jedna część mi została do zrobienia a za tydzień powinny przyjść zamówione Ciemierniki to akurat zrobiło się dla nich miejsce.

Dzwoniłam do pana z koparka, za 2-3 tygodnie przyjedzie z walcem i panem Cześkiem z d we ona wywrotkami kamienia żeby poprawić drogę. Ostatnio ludzie od szklarni się zakopali przed garażem więc mam piękne koleiny tamże.

Szklanka herbaty i idę rozwijać i mocować włókninę. Jak zużyje te rolkę to zamówię kolejną
Kontonaogrod 13:12, 10 mar 2026

Więźba się robi