Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kordina 14:51, 23 kwi 2026

Już zaczyna wyglądać spektakularnie, oj co to będzie dalej
Kontonaogrod 15:02, 23 kwi 2026

Bożenko dzięki, ale gdzie się obrócić tam robota nie skończona

Niemniej za parę lat jak chaszcze urosną powinno być lepiej. Niech rosną bo wieje że głowę chce urwać. Żywopłoty posadzone, drzew też mnóstwo, czasu trzeba...

Sąsiad przejechał mi pole glebogryzarką, cieszę się, w weekend będę siać i sadzić jej!

Po prawej mój czosnek:

Na pierwszy ogień buraczki w ilości 1 rządek

Kontonaogrod 17:38, 23 kwi 2026

Marchewka też w ziemi

M kosił, 1,5h dziś i działka w miarę ogarnięta

Może jagodnik w tym roku dopilnujemy

Kontonaogrod 17:40, 23 kwi 2026

Z 10 pigw (5 plus 5) gruszkowych o jabłkowych, 7 żyje

30 procent strat. Dużo.
Polon 21:20, 23 kwi 2026

Ja nie mogę - dzisiaj wsadziłam 10 sztuk roślin i ruszać się nie mogę, a Ty hektar pola będziesz obsadzać???? Skąd tyle siły masz?

No i ten Twój chłop nieustannie mnie szokuje, bo cały czas coś robi - bardzo wyjątkowy egzemplarz wyłapałaś

A lanie po liściach - no chłop to chłop , nie ważne jaki ma paszport, każdy uważa, że skoro deszcz na liście pada, to lać po liściach można
Kontonaogrod 21:26, 23 kwi 2026

Haha

Póki co pilnuje żeby szklarnia była podlana bo jak pomidory złapią grzyba to będę obwiniać siebie nie jego

Robotny się trafił tym razem (absolutne przeciwieństwo byłego męża buahaha). Po 8h przed kompem idzie się poruszać na działce. I twierdzi że koszenie to prawie jak medytacja zium zium haha

Popatrzę jutro ile tego pola jest, 1/3 obsiejemy facelią dla pszczół. Trochę kukurydzy słodkiej wysieje może jutro i rząd słoneczników. I jakieś dynie ale dużo mniej niż rok temu.

Sasiad pytał czy przyjechać z sadzarką ziemniaków ale podziękowałam. Rok temu sama je kopałam i robale je dziurkowały, a jak mam pryskać i kopać samej to kupię od niego i z głowy za darmo nie orze i nie sadzi wiec na jedno wyjdzie

Dzis 1,5h cos robiliśmy, mogę 3h ciurkiem potem padam na twarz. Połowa tego czasu daje poczucie że “coś zrobiłam “. Potem obiad i dentysta i ciemno
Juzia 22:04, 23 kwi 2026

Kordina napisał(a)
Już zaczyna wyglądać spektakularnie, oj co to będzie dalej

Co nie?
To samo pomyślałam

Tarasy mega!
No i nie tylko tarasy, bo sad już masz wypasiony, szklarnia i kurki... fajowo
Kontonaogrod 06:45, 24 kwi 2026

Dzięki. Za dwa trzy lata powoli będzie coś widać póki co trwa nierówna walka z chwastami a potem Rosliny powinny coraz lepiej sobie radzić. Taka mam nadzieję przynajmniej.

Liczylam ze dziś sobota, a tu niestety nie. Czekam na listonosza. Heh. W weekendy nie chodzi więc 2 dni spokoju.
Ostatnia korespondencja przyszła przed świętami, teraz pewnie akurat na weekend majowy. Wrrrrr
Polon 09:30, 24 kwi 2026

Wpadła mi informacja, że w Wojsławicach w pierwszy weekend czerwcowy będzie kiermasz piwoniowy. Czy wiesz może, czy Twoja guru piwoniowa sąsiadka się wybiera?
Kontonaogrod 09:35, 24 kwi 2026

Nie wiem. Wiem że była i na jesień i na wiosnę i Wojsławice mają jej i jej mamy krzyżówki posadzone
Spytam, będę się z nią widzieć za parę dni

Szkoda że to tak daleko, bo może i bym się wybrała. Raz jechałam stąd, wyprawa na cały dzień i 4h za kierownicą w jedną stronę...