Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 17:19, 27 kwi 2026

Stosunkowo długo kwitną i nie jedzą ich nornice w przeciwieństwie do dużych odmian. Dokupię więcej na jesień
Sonka 19:46, 27 kwi 2026

Moja Amanomagawa jest ogromna(wstawiłam zdjęcie) chyba wyższa niż dom, kwitnie pięknie, zastanawiam się co z nią zrobić, skrócić?
Kontonaogrod 19:52, 27 kwi 2026

Krysiu piękna jest!

Też mam taką Ok 5letnia ma z 5m wysokości i przyjęła się po przesadzeniu ze starej działki

Jak nie jeśli blisko domu nie jest spróchniała to zostaw? Piękna jest, jeść nie woła jak nie stanowi zagrożenia to bym siadła i podziwiała
Kontonaogrod 20:32, 27 kwi 2026

Dziewczyny

Co się robi z jajek przepiórczych? Zamówiłam dla M kilogram jajeczek (haha) i teraz czytam że to może być 70-80 sztuk haha a mrozić się tego nie da…
Kontonaogrod 07:58, 28 kwi 2026

Juzia 08:12, 28 kwi 2026

Szybko zmajstrowałaś ten ogród. Nie mogę wyjść z podziwu

Jakiej wielkości masz kosze gabionowe? Kotwiliście je jakoś?

LIDKA 08:23, 28 kwi 2026

Super widok na dom. Tarasy to fajny pomysł.
Konieczki 08:38, 28 kwi 2026

Ja przepiórcze to z tatarem, ale tam się chyba daje max 1jajko (to ile byś musiała wołowiny zamówić) może lepiej usmaż mu dwa razy jajecznicę
Kontonaogrod 08:39, 28 kwi 2026

Dzięki Dziewczyny

Gabiony mają 1x1x0,5m. Jest ich 60 sztuk. Kładzione bezpośrednio na glebie wyrównanej przez koparkę - bo glina, miejsce wykrojone bezpośrednio w zboczu, w lecie była wyschnięta na wiór. W każdej siatce tona kamienia i stoją. Pewnie lepiej byłoby zrobić mały fundament ale nie zrobiliśmy bo robiliśmy to sami. Kotwiliśmy jeden do drugiego i do ziemi. Każdy ma 5 wzmocnień od środka (między przednią a tylną ścianką), bo kamień je wypycha jak się tych wzmocnień nie zamontuje w międzyczasie, napełniając gabiony.

haha fakt, te jajeczka będą maleńkie. M ma robić jajka szkockie z nimi ale chyba z ilością przesadziłam
Juzia 09:56, 28 kwi 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Dzięki Dziewczyny

Gabiony mają 1x1x0,5m. Jest ich 60 sztuk. Kładzione bezpośrednio na glebie wyrównanej przez koparkę - bo glina, miejsce wykrojone bezpośrednio w zboczu, w lecie była wyschnięta na wiór. W każdej siatce tona kamienia i stoją. Pewnie lepiej byłoby zrobić mały fundament ale nie zrobiliśmy bo robiliśmy to sami. Kotwiliśmy jeden do drugiego i do ziemi. Każdy ma 5 wzmocnień od środka (między przednią a tylną ścianką), bo kamień je wypycha jak się tych wzmocnień nie zamontuje w międzyczasie, napełniając gabiony.

Ooo... to ja będę stawiać tej samej wielkości
A po co fundament? Przy takich niskich i na glinie chyba bez sensu.

Aż 5 wzmocnień na 1m? Sporo. A te wzmocnienia są w zestawie czy sami robiliście?
Kotwy do ziemi jak długie?