Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 17:48, 26 maj 2026

To będzie śliwkowy rok o ile czereśni nie ma wcale to śliwki widocznie kwitły w takim okresie se nie zaszkodził im mróz

I gruszki
Kontonaogrod 17:50, 26 maj 2026

Chyba bażanty mi żrą kapustę. Już 6 zjedzonych

Polon 17:56, 26 maj 2026

No właśnie, ile trzeba?
Kontonaogrod 18:01, 26 maj 2026

Mogą wysłać nawet 1 tackę (chyba 52 szt) - z jednej odmiany

Ale wypadałoby zamówić parę odmian bo transport 300 eur
I bańka pęka
Ale 6 tacek to 52x0,4 eur czyli 21 eur za 52 sadzonki
Razy 6 (312 sadzonek) daje 126 eur
Transport 300 eur
W sumie 426 eur za 312 sadzonek
Małe plugi ale fajnych odmian

1,36 eur za sadzonkę
Jakby zamówić więcej wyszłoby taniej ale chyba jednak pas

Hmm
Kontonaogrod 20:18, 26 maj 2026

Pekińska zaczyna się zaokrąglać

Nadal coś je dziurkuje

Judaszowce

Kontonaogrod 20:19, 26 maj 2026

Nowa piwonia dzisiejsza

Jeżówki blade

Kontonaogrod 09:30, 27 maj 2026

Cisy i nowe przyrosty

Piwonie

Kontonaogrod 09:31, 27 maj 2026

Cukinie

Polon 09:39, 27 maj 2026

Widzę, że za późno moje cukinie do gruntu wsadziłam. A mogły już być kwiatki, ech …

Bardzo bujnie Ci wszystko rośnie. Ilość irydów i piwonii poraża. Aż nie do uwierzenia, że chcesz to zostawić …

Nowy mały domek fajnie się prezentuje. Ciekawe, jak się sprzeda. Miejscówka świetna, a to jest super ważne
Kontonaogrod 10:06, 27 maj 2026

Cukinie długo miałam w szklarni, fajne sadzonki wyprodukowałam bo nie wyciągnięte. A potem siup do gruntu jak już przymrozków większych nie było, dobre 3-4 tygodnie w gruncie już są. Gdyby było ciepło już dawno by rosły i kwitły, ale było zimno

Miejscówka z domkiem jest głośna, a działka malutka. 3 ary przy drodze wojewódzkiej, wylotówka na Wiśniową. Droga wąska ale często uczęszczana niestety. Chodnik po drugiej stronie ulicy więc przynajmniej nikt w okna nie zagląda. Ale 400metrów i kupisz lody (delikatesy centrum), a poniżej kilometra dalej tą samą drogą dojdziesz nad jezioro. (2km do centrum/rynku/zamku tą samą drogą).

Potrzebny ktoś kto potrzebuje pełnowymiarowy domek (jest 125m2 po podłodze), a niekoniecznie działkę - bo miejsce jest na trawnik-chusteczkę do nosa, 5 drzewek i taras

Okien póki co nie zamawiam bo od ulicy przydałyby się takie dźwiękochłonne. Niech sobie poschnie, zobaczymy jak pójdzie sprzedaż - na jesień najwyżej zamkniemy drzwiami i oknami i niech stoi. Jeść nie woła ubezpieczenie wykupiłam na rok, od zdarzeń losowych ale też OC w życiu prywatnym - jakby ktoś tam wlazł i spadł z balkonu czy coś, będę spać spokojniej.

Kwiatki tu niech rosną, na razie nigdzie się nie wyprowadzam. Emerytura za lat 15, jak dobrze pójdzie za 11 (razem z M-em czekam aż drzewa urosną nie po to sadziłam żeby - tym razem - z tego nie korzystać choć w zimie chciałam się stąd wyprowadzać w te pędy (najlepiej do Azji, ale pewnie skądkolwiek bym chciała-tam gdzie nie ma zimy).

Glina, ale 3cia klasa bonitacyjna więc całkiem dobrze sobie rośliny radzą. Tylko ten wiatr... czekam aż wszystko urośnie to będzie lepiej.

A hektar w lesie kupię (kowr i lasy państwowe do zwalczenia!), postawię stan surowy zamknięty (tym razem lane stropy - projekt kupiony jeszcze na działkę w Suchej Beskidzkiej która dawno temu sprzedałam), media doprowadzę i niech sobie stoi, na weekend czasem pojedziemy na grzyby i podumać jak będzie na emeryturze w środku lasu