Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Polon 20:34, 13 lip 2026

Tak, kontakty i słowność wykonawców to główny argument za NIE budowaniem nowego domu. Jakiś gotowiec modułowy, to jeszcze, byle nie użerać się z “fachowcami”.

Jak rekrutacja? Były już jakieś listy?
Kontonaogrod 21:18, 13 lip 2026

Domek w Dobczycach bardzo dobrze mi się budowało, etap, Kierbud, faktura, płatność. Zamierzam to powtórzyć na Kaszubach
Wykończenie to pieśń przyszłości więc nawet nie myślę o tym. Chyba że domek w Dobczycach się sprzeda to może wcześniej ale na razie cisza.

Jutro Warszawa i Wrocław. Medycyna we Wrocławiu bez szans chyba że się cud zdarzy, analityka medyczna i psychologia. Znowu. Strach się bać. I weterynaria… nadkładała tych papierów w wielu miejscach potem będzie dumać gdzie iść…

Jutro młoda jedzie do Białegostoku zrobić sobie badania krwi z próbami wątrobowymi ALAT i ASPAT a potem lekarz medycyny pracy jakiś specjalny bo ma niebezpieczeństwa na studiach typu preparaty mikroskopowe z bakteriami i inne cuda. Pol Krakowa medicovery i inne obdzwoniłyśmy i albo brak lekarza który by to zrobił albo terminy na sierpień. A papiery ma uzupełnić do środy włącznie.

Więc krew na czczo jutro rano (wstajemy przed 3, żeby wsadzić ją na pociąg odpowiednio wcześnie). Nocleg u dziadków i we środę rano odbiór wyników i medycyna pracy między numerkami. W Białymstoku są miłe panie recepcjonistki w przeciwieństwie do tych z Krakowa…

Szkoda że z medycyny tamże (w Białymstoku) nici :/
Szansa jest w Rzeszowie, wyniki 17go

16go dostała termin wglądu w maturę z chemii i ma dwa dni na wniesienie odwołania…

sylwia_slomc... 21:55, 13 lip 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Przycięte. Nowe przyrosty ciach o połowę. Podosadzam maluchy na jesień w dziury pomiędzy i będzie git, myślę

A ten nowy żywopłot - na końcu warzywnika - będę sadzić w dwóch rzędach na mijankę żeby uniknąć problemów z dziurami pomiędzy

Nie ma potrzeby na mijankę jeśli się posadzi tak co 30/35 cm. I tnie od samego posadzenia nisko tak max 40 cm nad ziemią w pierwszym sezonie utrzymać tą wysokość i skracać każdą gałązeczkę. W kolejnym można pozwolić na 15-20 cm wyżej i też utrzymać tą wysokość cały sezon skracając każda gałązeczkę. Potem już można według uznania, ale pamiętać, że im niższy zostanie przyrost to będzie gęściej więc dobrze jest się nie spieszyć do wysokiego żywopłotu, to procentuje później. W czwartym sezonie już zaczyna mocno śmigać w górę i można zacząć nadawać konkretne płaszczyzny pionowe ścian zewnętrznych bez zabawy z każdą gałązką z osobna. Ani się obejrzysz będzie wyższy od Ciebie i gęściutki. W przypadku mijanki trudniej utrzymać odpowiednią szerokość jak jest już duży. takie moje spostrzeżenia i doświadczenia na własnym i na sąsiedzkim żywopłocie.
sylwia_slomc... 21:58, 13 lip 2026

Trzymam kciuki za Młodą żeby Się dostała tam gdzie chce.
Kontonaogrod 07:56, 14 lip 2026

Dzięki. Liczymy na Rzeszów. Jak nie wyjdzie to trudno powiedzieć co wybierze…

Graby sadziłam co 50cm a kilka wypadło więc są co metr. Dlatego myślałam żeby dosadzić

Kontonaogrod 10:58, 14 lip 2026

Jej złote buraczki

Rojodziejowa 10:59, 14 lip 2026

O jakie piękne. Ja mam też żołte, ale moim jeszcze daleko do dojrzałości
Kontonaogrod 11:07, 14 lip 2026

Te które maja miejsce, urosły. Staram się rzadko siać bo buraczki mają takie posklejane nasiona kilka w jednym jak mają miejsce to rosną. Sprzedaję botwinkę, jedni ludzie wolą drobniejsze bo chcą łodygi, inni większe jak te. Niedługo przyjedzie pani Ukrainka po jajka, botwinkę (złotą) i ogórki (bo mi się już nie chce zaprawiać i słoiki mi się skończyły litrowe).

Młoda dotarła do Białegostoku, załatwiła pobranie krwi, jutro rano odbierze wyniki i ma wizytę u lekarza orzecznika. Potem z kompletem papierów pójdzie na uczelnię i potem na pociąg do domu. Przepadają dwa dni robocze więc nie jest szczęśliwa ale - życie

Oczywiście pociąg o 3:40 był opóźniony 40 minut więc zapłaciła za intercity... a ten oryginalny Leo Express z Pragi oczywiście kasy przy opóźnieniu nie zwraca... ten z Warszawy na wschód też był opóźniony 40 minut... na niego czekała bo alternatywy nie było.

Wieki nam do takiej Japonii, gdzie konduktor przeprasza pasażerów za 1-minutowe opóźnienie...
Kontonaogrod 11:48, 14 lip 2026

Jakoś pusto w tym Białymstoku z badania krwi na przystanek PKS

Kontonaogrod 18:54, 14 lip 2026