Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 21:19, 14 lip 2026

Hmm poczekaj spytam ją co za szkoła i skąd wie. Jest na Podlasiu u dziadków więc nie wymagluje jej tak jak zwykle musiało być Ju ogłoszone na pewno nie wie niczego wcześniej niż inni bo niby jak
Judith 21:27, 14 lip 2026

No bo zaczęłam się stresować ocokaman
Kontonaogrod 21:33, 14 lip 2026

Nie no co Ty

Ok pomyliłam chodzi o uniwersytet we Wrocławiu i podobno najlepsza weterynaria w Polsce

Mam nadzieję na nią nie pójdzie

Na SGGW w wawie też składała - chyba
Judith 21:51, 14 lip 2026

Wszystko jasne. We Wrocławiu jest weterynaria na Uniwersytecie Przyrodniczym. Wrocław jest świetnym miejscem dla studentów .
MartaCho 22:15, 14 lip 2026

Na AGH w Krakowie i na Politechnice też już są wyniki- dziwne, że do końca lipca musicie czekać…
Judith 22:54, 14 lip 2026

Całkiem do końca to nie, ale po 20.
ajka 00:26, 15 lip 2026

Gratulacje dla młodej. Z ciekawości ile trzeba było mieć punktów? Będziesz teraz częstym gościem we Wrocławiu? Zapraszam
Kontonaogrod 06:15, 15 lip 2026

Dziękuję w imieniu Młodej. Ona jeszcze nie zdecydowała gdzie na co chce iść, czekamy też na resztę wyników. Dzięki za zaproszenie, Wrocław to piękne miasto

Mam nadzieję że tam nie pójdzie haha czekamy na Rzeszów

Ja byłam za medycyną ale niestety chemia jej słabo poszła i raczej nici z tego.

Psychologia mało konkretna, nie uregulowana prawnie, mnóstwo patologii, bardzo drogie szkolenia i konkrety żeby po studiach nabrać jakiegoś kierunku no i Młoda nie chce być terapeutą. Bardziej w sądzie mogłaby pracować - ale ile jest sądów w Polsce i ilu psychologów tam potrzebują. To tak jakby studiować żeby być bezrobotnym….

Zas weterynaria - duża kasa na start żeby otworzyć własną lecznicę a na początku pracujesz lata dla kogoś za najniższą krajową… no i praca bardzo obciążająca psychicznie … poczytałam sobie o zarobkach w jednym i drugim przypadku… i samobojstwa wererynarzy… i użeranie się z ludźmi w stresie bo ich kot czy pies zaniemógł…. Ja bym w życiu nie chciała.

może te bioinformatykę wybierze tylko co się po tym robi???

Heh

Szła bym w to, ale to ja. A Młoda ma własny mózg i to jej życie więc sama musi zadecydować…

MartaCho 07:55, 15 lip 2026

Informatyka biomedyczna to chyba w tym roku drugi najpopularniejszy kierunek na AGH zaraz po cyberbezpieczeństwie, albo trzeci jeszcze za super-ciekawym Space Engineering. Myślę, że jakieś projektowanie urządzeń medycznych po tym- też może być bardzo ciekawe.

Szaleństwo z tą medycyną w tym roku!

Moja młoda dostała się na AGH i na PK, ale na kierunki, które nie były w jej czołówce marzeń, więc czekamy jeszcze też na drugą i kolejną turę- na AGH jest ich aż 5. Na pewno każdy kandydat był zapisany na kilka kierunków, więc miejsca się zwolnią- może u Was na medycynie też tak będzie- na pewno każdy do różnych miejsc się zapisywał, i teraz będą się zwalniać miejsca.
Kontonaogrod 08:10, 15 lip 2026

Tak, miejsca się będą zwalniać. Trzymamy za Was kciuki!!!!!

Młoda składa papiery dziś na Psychologię i tę Bioinformatykę, a i tak wybierze tylko 1 z nich albo żadne i zdecyduje się na inną uczelnię.

W Białymstoku na medycynę było 5500 chętnych na 300 miejsc (poza tymi dla laureatów olimpiad). Po pierwszej turze Młoda jest na miejscu 1900 którymś, więc niestety - szans brak
Ma nadzieję na Rzeszów
Ja jestem za tą Bioinformatyką Medyczną - w sensie ja bym to zrobiła. W Białymstoku właśnie bo Uniwersytet Medyczny jest w Pałacu a kampus dostał 5 milionów z unii więc jak nowoczesny i doinwestowany. Miasto małe, czyste i ciche, ludzie mili. Czego chcieć więcej.

Ale to ja.

Przekonywać Młodej nie chcę, bo to ma być jej decyzja, jej życie, ona z tym żyć będzie.
Mieszkanie jej znalazłam dwie ulice dalej, na ulicy Parkowej

Sama bym poszła tam pomieszkać i postudiować te 5 lat heh

popatrzcie. I najlepsza uczelnia medyczna w kraju w rankingu Perspektyw 2026

https://www.umb.edu.pl/