Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

sylwia_slomc... 21:25, 12 lip 2026

Te graby to chcesz wyprowadzić na pojedyncze kolumny czy na żywopłot? W tym drugim przypadku nie chcę Cię martwić, ale żeby był ładny i gęsty od samego dołu to trzeba by je ściąć z wysokości przynajmniej o połowę.... Z własnego i sąsiadki doświadczenia mówię.
Kontonaogrod 04:35, 13 lip 2026

Sylwia żywopłot ma być. Miały pół metra od początku. Będę je ciąć, zobaczymy jak wyjdzie

Na jesień będę sadzić jeszcze jeden taki żywopłot, myślałam żeby podosadzać małe młode sadzonki pomiędzy te tutaj żeby szybciej się to wypełniło
Kontonaogrod 09:00, 13 lip 2026

L

Patrycja_KG_Lu 09:01, 13 lip 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Sylwia żywopłot ma być. Miały pół metra od początku. Będę je ciąć, zobaczymy jak wyjdzie

Na jesień będę sadzić jeszcze jeden taki żywopłot, myślałam żeby podosadzać małe młode sadzonki pomiędzy te tutaj żeby szybciej się to wypełniło

Zobacz u Marcina, niedawno pokazywał żywopłot grabowy. Mocno go ciął od początku by zagęścić od dołu.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Kontonaogrod 09:05, 13 lip 2026

Dzięki Patrycja!

Te graby mają rozbić wiatr, mam je na działce w całości ogrodzonej. Nie musi być super szczelny dlatego nie chcę go golić na maksa. Chcę żeby wyrósł. Asap.

To się pozbyłam wszystkich cukinii z ogródka

Kontonaogrod 13:05, 13 lip 2026

Przycięte. Nowe przyrosty ciach o połowę. Podosadzam maluchy na jesień w dziury pomiędzy i będzie git, myślę

A ten nowy żywopłot - na końcu warzywnika - będę sadzić w dwóch rzędach na mijankę żeby uniknąć problemów z dziurami pomiędzy

Kontonaogrod 15:58, 13 lip 2026

Kontonaogrod 20:08, 13 lip 2026

Popadało więc wychodzi fasolka. I cebula którą wpisałam na straty…

Polon 20:22, 13 lip 2026

Mam wrażenie, że pada wszędzie, tylko nie u mnie …

Też mi wschodzi fasolka (podlewana), wysiana po raz 4-ty. Jeszcze nigdy nie miałam takiej nędzy w temacie fasolki, coś mi ją chyba zżera

Kapusty bardzo dorodne. Co z nich robisz?
Kontonaogrod 20:26, 13 lip 2026

Jeszcze nie wiem jak nie przerobimy to kury zjedzą, pół godziny i cokolwiek im wrzucimy do wybiegu, znika

Pewnie zrobię sałatkę z modrej kapusty po śląsku i zamrożę, będzie do klusek śląskich i rolady wołowej na zimę

Fasolkę mam tragiczną w tym roku, znaczy nie mam. Zielone rośnie fasolek brak

Burza była. A elektryka do dokończenia instalacji odgromowej jak nie było tak nie ma. Miesiąc temu mówił że za dwa tygodnie będzie… heh