Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 19:15, 16 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Przepiękne róże i piwonie

Dziękuję piwonie mam od znajomych, dzielimy się nawzajem tym co mamy,ogród się powiększa, ale mam coraz mniej miejsca i zachcianki ograniczam. Jeszcze ostatnio dostałam od nich magnolię i debatowaliśmy gdzie ją dać. Kiedyś nie miałam problemów gdzie co posadzić

Dziś edenki w deszczu
Ulina 19:24, 16 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Wątek się źle nazywa. Powinien być bodziszkowy ogród.

Tak będzie kiedyś ale póki co mam ogród pełen siewek ożanki i to się szybko nie skończy ograniczyłam ją do kilku miejsc, niektóre może zastąpię z czasem bodziszkiem. Czytałam że u Ciebie nie bardzo okazała, ona jednak lubi mieć sporo wody, u mnie okazy nad podziw.

ożanka zaczyna nabierać koloru, pierwsza przy murze, w ogrodzie są jeszcze zielone, żadna szałwia, ani przetaczniki nie dają tak długo kwiatostanów jak ożanka, potem ją ścinam i dalej kwitnie do jesieni.

Ulina 19:27, 16 cze 2025

Teraz trochę innych kwiatków i kompozycji

Ulina 19:33, 16 cze 2025

Bodziszek Rozanne wystartował niedawno i będzie kwitł do jesieni, prezent od Madzi

Bodziszek Black Beauty- niski i kompaktowy, ciągle myślę nad jego stanowiskiem, kwitnie raz, potem zostają liście

Ulina 19:44, 16 cze 2025

Lubię też to zestawienie- penstemony z trawą Variegatus

A poza tym nie mam innych pomysłów na nie. A penstemonów mam już kilka kęp, myślę czy dać razem z prosem na tyłach liliowcowej, bo posadziłam rozchodniki ciemne, ale coś są marne na mokradłach. Zamiana rozchodników na pentemony???