Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 08:17, 04 cze 2025

Gosialuk napisał(a)
Ula ten bodziszek paskowany to Splish Splash, a ten jasnoróżowy, to ja kupowałam podobny pod nazwą bodziszek krwisty Vision in Pink, a ciemniejszy Vision in Violet.
Ta roślinka z lasu to może być wieczornik damski, one teraz właśnie kwitną.

Dzięki Gosiu za pomoc wszystko się zgadza

Ulina 08:31, 04 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
To wieczornik damski nie floks. Fajnie się róże zapowiadają

Nie ma to jak forum co się naszukałam identyfikacji w internecie a Wy wszystko wiecie

Edenka tak kwitła ze 3 czy 4 lata temu, ten sezon bardzo sprzyja wszystkim różom. Sprzedaż róż na pewno wzrośnie

Jeszcze u mnie spam piwoniowy wystartował dostałam od znajomych karpy ze starego ogrodu kopane, po 2 latach tak pięknie się rozrosły że kwitną na potęgę, a w zeszłym roku po jednym, dwóch kwiatkach kwitły, wiec byłam szczęśliwa. W tym roku to już szał, dopiero jestem szczęśliwa

Ulina 09:09, 04 cze 2025

Alija napisał(a)
Bodziszków masz już całą kolekcję, śliczne są. Bardzo je lubię, też mam kilka, ale nazwy to już mi się zupełnie pomieszały.
Róże już pięknie się prezentują, pogoda ma być bardziej słoneczna, to zaczną pokaz.

Ja z nazwami też mam już kłopot
Wreszcie znalazłam rośliny kwitnące na moich mokradłach, jeszcze do kompletu brakuje mi krwawnicy, mam jedną ale jakoś nie dała się rozmnożyć, w rowach wysiewa się a u mnie narazie nie wiadomo.
Jeszcze wiazówka powinna się u mnie dobrze czuć. Ale to już takie kaprysy.

Poważnie to kiedyś chciałabym więcej rodków i azalii, jeśli uda mi się załatwić dla nich ściółkę.

Rabat różanych mam 5, wszystkie będą pięknie kwitły już w weekend
- białą
- Nautic-ową
-edenkową
- czerwoną
- żółto pomarańczową

Edenki są najszybsze i najpiękniejsze. Niestety nie każdego roku, w zeszłym roku myślałam że je wytnę, tak straszyły
LIDKA 21:53, 04 cze 2025

Ula jak sie skusze na edenke to przez Ciebie i Twoją piękną damę !!!
ewsyg 21:57, 04 cze 2025

Edenkę przesadzałam wiosną. Na szczęście przeżyła i ma pąki kwiatowe. Zapatrzyłam sie na Twoje Nautice i tez sobie kupiłam.
Gosialuk 09:02, 05 cze 2025

Ula a może krwawnicę wyrywasz jak chwasta. Ona jak jest mała, to bardzo przypomina jakiegoś. Łatwo się pomylić.
Ulina 21:56, 05 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Ula jak sie skusze na edenke to przez Ciebie i Twoją piękną damę !!!

Mogę Cię zniechęcić do zakupu: poza sezonem kwitnienia straszy powinna mieć tło na czas braku kwitnienia, tak jak mają moje pozostałe róże.

A dla takiego spektaklu warto ją mieć

Ulina 21:59, 05 cze 2025

ewsyg napisał(a)
Edenkę przesadzałam wiosną. Na szczęście przeżyła i ma pąki kwiatowe. Zapatrzyłam sie na Twoje Nautice i tez sobie kupiłam.

To super warta zakupu, lubię te rabatowki, długo kwitną

sylwia_slomc... 22:20, 05 cze 2025

Edenki cudne są. Ja tą od Ciebie i drugą od Agi puściłam na pergolę przy gospodzie. Cudnie już dziś kwitnąć zaczynały, ale do rana nie wiem co w ogrodzie będzie, bo się przetacza teraz przez nas mega wichura z gradem i burzą.
Ulina 17:31, 06 cze 2025

Gosialuk napisał(a)
Ula a może krwawnicę wyrywasz jak chwasta. Ona jak jest mała, to bardzo przypomina jakiegoś. Łatwo się pomylić.

Całkiem możliwe Gosiu a może się wysieje później bo ta rabata świeża i może ściółka jeszcze nieodpowiednia.

Też nie pokazały się kacze dzioby na sąsiedniej, a tak się w zeszłym roku cieszyłam że się przyjęły z małej sadzonki od znajomej. Z tymi kwiatkami w moim ogrodzie bywa różnie.

Chyba dokupię jeszcze innych bodziszków
Ostatnio myślę o też o modyfikacji niektorych fragmentów rabat

Poniżej bodziszek wspaniały, był drugi jaki się u mnie pojawił, pierwszy dostałam korzeniasty i z 5 małych sadzonek nie powiem ile rozdałam, a generalnie 1/4 ogrodu zajmuje. Ten wspaniały zachwycił mnie bardzo dawno u Sylwi w ogrodzie, jak jeszcze nie wiedziałam nic o bodziszkach. Ateraz ja mam, a u Sylwi zniknął.