Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 19:59, 11 cze 2025

Bodziszek czerwony Vision Pink
Niski, okrywowy, duże kwiaty, kwitnie od czerwca do września
U mnie ma dość cienisto

Miałam kupionego bodziszka leśnego Myflower i album, żaden z nich nie przetrwał. Podonie się stało z bodziszkiem himalajskim Baby blue.
Za to ładnie rosną bodziszki od Madzi i od Anitki oraz siewki od Sylwi. Coś jest w tych siewkach, że są od początku mocne i wytrwałe. Dlaczego bodziszki lubią mój ogród...bo jest często mokry.

Narazie pracuję nad identyfikacją swoich bodziszkówich wzrostem, pokrojem i wykorzystaniem w ogrodzie praca na cały sezon
Ulina 20:47, 11 cze 2025

Wreszcie po 13 latach zaczyna mi się podobać mój ogród, w tym sezonie postawiłam na kanty. Reszta to totalna przyjemność dla ułatwienia i lepszych efektów ściółkuję wszystko trawą, hasło " trawy nigdy dosyć" u mnie się sprawdza.
Ostatnio sąsiad mi powiedział, że trawnika ubywa. Rzeczywiście, koszenie zajmuje mi coraz mniej czasu, a przecież trawa u mnie jest podstawą ściółkowania. Chyba się rozpędziłam z rabatami.

Gosialuk 22:04, 11 cze 2025

Coraz dojrzalej ogród wygląda.
Róże ci pięknie kwitną.
LIDKA 22:20, 11 cze 2025

Ula sypnij trawie nawozu , często pada i jest szansa że będziesz miała tej trawy naddto.
Rabaty coraz piękniejsze a róże czarują swą urodą.

Ula Twoja praca przynosi świetny efekt.
Ulina 20:20, 13 cze 2025

Gosialuk napisał(a)
Coraz dojrzalej ogród wygląda.
Róże ci pięknie kwitną.

To prawda Gosiu, maj jest cudowny u mnie. Zrobię jeszcze małe przetasowanie z bodziszkiem wspaniałym i Cloud nine, głównie z powodu wielkości.
Jeszcze jedna roślina robi u mnie w maju cudowną robotę, przywrotnik Przy pnących różach szczególnie
Ulina 20:32, 13 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Ula sypnij trawie nawozu , często pada i jest szansa że będziesz miała tej trawy naddto.
Rabaty coraz piękniejsze a róże czarują swą urodą.

Ula Twoja praca przynosi świetny efekt.

Lidziu, na ilość trawy nigdy nie narzekałam, koszę co tydzień aż do października, rośnie jak głupia. Raczej chodziło o proporcje trawnika do rabat, że się zmniejszył

Przez 12 lat dzieliłam rośliny, więc efekty były mało widoczne. Teraz jest coraz lepiej, ale mam jeszcze kilka poważnych robót. Nie mniej jednak już cieszę się niektórymi fragmentami, jest cudnie od wiosny do jesieni

Nautica

sylwia_slomc... 21:34, 13 cze 2025

Ulina napisał(a)

Całkiem możliwe Gosiu a może się wysieje później bo ta rabata świeża i może ściółka jeszcze nieodpowiednia.

Też nie pokazały się kacze dzioby na sąsiedniej, a tak się w zeszłym roku cieszyłam że się przyjęły z małej sadzonki od znajomej. Z tymi kwiatkami w moim ogrodzie bywa różnie.

Chyba dokupię jeszcze innych bodziszków
Ostatnio myślę o też o modyfikacji niektorych fragmentów rabat

Poniżej bodziszek wspaniały, był drugi jaki się u mnie pojawił, pierwszy dostałam korzeniasty i z 5 małych sadzonek nie powiem ile rozdałam, a generalnie 1/4 ogrodu zajmuje. Ten wspaniały zachwycił mnie bardzo dawno u Sylwi w ogrodzie, jak jeszcze nie wiedziałam nic o bodziszkach. Ateraz ja mam, a u Sylwi zniknął.

Zniknał prawie z tamtej rabaty, ale jak dzieliłam Tobie to uszczknęłam też dla siebie i już podrosły na chwilę obecną w tym roku pierwszy raz kwitną nawet. Na tym stanowisku co były zostały ledwie dwie szt, a tam było bodziszkowo wcześniej Jak będę pod stodołą likwidować to może wróci tam od nowa bo cudnie rósł i wyglądał. Generalnie to taka roślina, której nigdy w nadmiarze nie będzie nawet gdyby miał robić całą rabatę i tak by była ładna. Szkoda, ze nie powtarza kwitnienia.
Ulina 15:58, 14 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zniknał prawie z tamtej rabaty, ale jak dzieliłam Tobie to uszczknęłam też dla siebie i już podrosły na chwilę obecną w tym roku pierwszy raz kwitną nawet. Na tym stanowisku co były zostały ledwie dwie szt, a tam było bodziszkowo wcześniej Jak będę pod stodołą likwidować to może wróci tam od nowa bo cudnie rósł i wyglądał. Generalnie to taka roślina, której nigdy w nadmiarze nie będzie nawet gdyby miał robić całą rabatę i tak by była ładna. Szkoda, ze nie powtarza kwitnienia.

To dobrze że go masz. On ma swoje kaprysy, na liliowcowej nie tworzy równej obwódki bo co roku jakiś wypada i co roku rozsadzam na nowe sadzonki. Doszłam do wniosku że muszę go dodatkowo czymś podsadzić.
Najlepiej sprawdza się rozrzucony w rabacie i dobrze jak rośnie w drugim szeregu takie mam przemyślenia

Sylwia, niedługo zakwitną budleje, wiesz jakie dorodne są, mają fajniejszą miejscówkę
mirkaka 14:10, 16 cze 2025

Przepiękne róże i piwonie
LIDKA 14:23, 16 cze 2025

Wątek się źle nazywa. Powinien być bodziszkowy ogród.