Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 22:05, 01 lip 2025

W związku z reorganizacją ogrodu w kierunku mniej obsługowego zrobiłam zestawienie roślin, które się u mnie sprawdziły jako najmniej kłopotliwe

NA OBWODKI i OBRZEŻA RABAT:
Bergenia
Turzyca palmowa
Trzmielina
Tawułki

JAKO WYPEŁNIACZE PRZESTRZENI:
ZIMOZIELONE
Bodziszek korzeniasty
Brunery
Śmiałek darniowy
INNE
Przywrotnik
Rdest himalajski
Tawułki Arendsa
Liliowce
Runianka - tylko do cienia
Kopytnik- tylko do cienia

Dzisiaj wiem, że nie ma ogrodu bezobsługowego, Mój powinien być bardziej zimozielony.Hmm..., taki miał być na początku, a co nam
Roocika 08:45, 02 lip 2025

Ulina napisał(a)

Mój ogród ma 13lat, tworzony od zera, teraz dopiero przypomina ogród. Szczerze to zastanawiam się nad jego reorganizacją, czyli ograniczeniem małych roślin na rzecz dużych, czyli krzewów i drzew. Coraz trudniej ogarnąć dużą połać, a wszystko w słońcu.

Ożanka

Też mam takie przemyślenia. I też już mam swoje typy roślin, choć testuję też inne.

LIDKA 09:16, 02 lip 2025

Ula ja chciałam trawiasto hortensjowy...a co mam ? Róże i byliny. Wyszło mam w trakcie dojrzewania ogrodniczego co w duszy gra.

Jednam masz mokrzejszą te glinę bo u mnie brunery pali slońce. Mam w półcieniu i też czasem przypalona.
sylwia_slomc... 13:08, 02 lip 2025

Ogród nareszcie fajnie dojrzewa, a Ciebie już nosi z przeróbkami Ale rozumiem potrzebę zmian. Liliowce się ładnie rozbujały ożanka też
Ulina 10:27, 03 lip 2025

Roocika napisał(a)

Też mam takie przemyślenia. I też już mam swoje typy roślin, choć testuję też inne.

Ciekawa jestem Twoich typów, wszystko zależy od warunków glebowych.U mnie beznadziejna ziemia dla delikatnych kwiatków, okazuje się że najlepiej radzą sobie hortensje bukietowe i chyba zmienię wątek na hortensjowy, ogrod też w końcu jeszcze zostało kilkadziesiąt hortensji,ktorych nie mam

Ulina 10:58, 03 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Ula ja chciałam trawiasto hortensjowy...a co mam ? Róże i byliny. Wyszło mam w trakcie dojrzewania ogrodniczego co w duszy gra.

Jednam masz mokrzejszą te glinę bo u mnie brunery pali slońce. Mam w półcieniu i też czasem przypalona.

Zależy w jakim miejscu, w przedogródku musiałam do zera wyciąć liście niektórym. A tylko w jednym miejscu mam tak mokro że w pełnym słońcu są niezłe, ale nóżki w cieniu między bergeniami a astrami.
Jak już znasz preferencje ogrodowe to łatwiej jest go komponować. Niestety wszystkiego nie można chcieć mieć
Rododendrony podlewam tak jak Bogdzia to robiła bo inaczej by padły. Ale kusi mnie zrobić eksperyment i posadzić jednego nie na podwyższeniu tylko normalnie jak inne rośliny. Oczywiście w mieszańce mojej gliny z torfem.

Ulina 12:54, 03 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogród nareszcie fajnie dojrzewa, a Ciebie już nosi z przeróbkami Ale rozumiem potrzebę zmian. Liliowce się ładnie rozbujały ożanka też

Sylwia, tego co mam nie ruszam. Generalnie zaczynam mieć misz- masz kolorystyczny, który mnie denerwuje, więc jeszcze trochę przenosin będzie. Dosadzanie tylko w pionie
Żółta liliowcowa jeszcze nie cała kwitnie...ale jest upchana! czekam też na pomarańczową Teraz tylko liliowce i hortensje na lato zostały.
Ulina 15:32, 03 lip 2025

Siedzę dziś na tablecie bo taka pogoda odbiera mi siły. Marzę o deszczu, który ma nadejść w przyszłym tygodniu. Może wreszcie podciągnę prace ogrodowe, a hortensje pójdą do przodu z kwitnieniem. Rabata piwoniowa całkiem sprzątnięte, a edenkowa częściowo,po kwitnieniu. Reszta woła o pomoc i pracę. Tak jest każdego roku, że ogród upada i przysycha, choć mam dla niego dużo czasu. Włączyłam podlewanie z węża.
Alija 22:45, 03 lip 2025

Urszulko, ja też marzę o deszczu, u nas już bardzo sucho, dawno porządnie nie padało, a teraz jeszcze przez te upały kwiaty po prostu przypalone, wody w stawie ubywa w zastraszającym tempie.
Co do przemyśleń ogrodowych, to nie istnieje ogród bezobsługowy, wiem to już na pewno ja co roku (zwłaszcza, jak mam jakieś problemy z kręgosłupem albo stawami) planuję ograniczenie rabat, ułatwianie sobie prac ogrodowych, a kończy się na stworzeniu kolejnej albo przerobieniu już istniejącej. Pewnie kiedyś zlikwiduję rabaty, zostawię tylko drzewa, krzewy i trawnik, jak już nie dam rady przy nich robić.
Ulina 23:07, 03 lip 2025

Alija napisał(a)
Urszulko, ja też marzę o deszczu, u nas już bardzo sucho, dawno porządnie nie padało, a teraz jeszcze przez te upały kwiaty po prostu przypalone, wody w stawie ubywa w zastraszającym tempie.
Co do przemyśleń ogrodowych, to nie istnieje ogród bezobsługowy, wiem to już na pewno ja co roku (zwłaszcza, jak mam jakieś problemy z kręgosłupem albo stawami) planuję ograniczenie rabat, ułatwianie sobie prac ogrodowych, a kończy się na stworzeniu kolejnej albo przerobieniu już istniejącej. Pewnie kiedyś zlikwiduję rabaty, zostawię tylko drzewa, krzewy i trawnik, jak już nie dam rady przy nich robić.

Przerabiać rabaty można i nawet trzeba, ale zakładać nowe -to jest dylemat bez odpowiedzi. Mam niedaleko znajomych ogrodomaniakow, którzy właśnie ze względów zdrowotnych zaczęli likwidować niektore rabaty.
Wiem, że ogród nie jest bezobsługowy. Ale zimozielony jest mniej pracochłonny. Jeszcze ostatnio oglądałam w Nowej Mai w ogrodzie odcinek o ogrodach holenderskich. Pokazywali rabaty bezobsługowe bylinowe, koszone wiosną kosiarką z mulczowaniem z plewienie tylko na wiosnę. Genialne