Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 07:28, 03 cze 2025

Ulina 07:30, 03 cze 2025

Ulina 07:32, 03 cze 2025

Monia81 07:42, 03 cze 2025

Ula wszystko się pięknie u Ciebie rozrasta muszę sprawdzić u siebie, czy te bodziszki przetrwały co od Ciebie dostałam, pęcherznice rosną
LIDKA 08:10, 03 cze 2025

Ula masz chyba najwięcej bodziszków ze znanych mi tu ogrodów. Wszystkie one śliczne. Lubie bo im przy dotykaniu niektórym pachną liście. Mam 3 różne.
Rośnie Ci wszystko wzorowo.

U mnie glina chyba jednak za sucha. Ożanka żyje , jest tak prawie do polowy łydki. Ale żeby jakoś szał robiła to nie. To samo odętka. Niby miała sie rozłazić a mam tycie kępki.
W tym roku dosadzałam kaliny kwitnące wiosná. Twój dereń taki piękny że chyba jednego dosadze. Nie mam jeszcze żadnego.
Gosialuk 10:37, 03 cze 2025

Ula ten bodziszek paskowany to Splish Splash, a ten jasnoróżowy, to ja kupowałam podobny pod nazwą bodziszek krwisty Vision in Pink, a ciemniejszy Vision in Violet.
Ta roślinka z lasu to może być wieczornik damski, one teraz właśnie kwitną.
sylwia_slomc... 12:28, 03 cze 2025

To wieczornik damski nie floks. Fajnie się róże zapowiadają
Ulina 20:54, 03 cze 2025

Monia81 napisał(a)
Ula wszystko się pięknie u Ciebie rozrasta muszę sprawdzić u siebie, czy te bodziszki przetrwały co od Ciebie dostałam, pęcherznice rosną

Bodziszki u mnie to wynik długich poszukiwań.
Nie pamiętam czy dawałam Ci bodziszki, jeśli, to na pewno korzeniastego kwitnącego na różowo. Bo tylko jego nadmiary są u mnie czasem potrzebuje 2 sezonów.

Dobrze że pęcherznice mają miejsce, zaglądam na nie do innych ogródków jak kwitną są dekoracyjne. Nie przepadam za ich formą ciętą. U mhie znalazła miejsce tylko ta odmiana niska drobnolistna, bordowa, Madzia też ją ma. Mam ją w kompozycji że śmiałkiem.

Ulina 22:01, 03 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Ula masz chyba najwięcej bodziszków ze znanych mi tu ogrodów. Wszystkie one śliczne. Lubie bo im przy dotykaniu niektórym pachną liście. Mam 3 różne.
Rośnie Ci wszystko wzorowo.

U mnie glina chyba jednak za sucha. Ożanka żyje , jest tak prawie do polowy łydki. Ale żeby jakoś szał robiła to nie. To samo odętka. Niby miała sie rozłazić a mam tycie kępki.
W tym roku dosadzałam kaliny kwitnące wiosná. Twój dereń taki piękny że chyba jednego dosadze. Nie mam jeszcze żadnego.

Forum ma to do siebie, że kusi do zakupów a często ułatwia wybory

Bodziszkowe zbieractwo napadło mnie 3 czy 4 lata temu próbuję ogarnąć teraz temat pór kwitniania gdy prezentują się dobrze. Spróbuję zrobić zestawienie:
2 korzeniaste: czakor, spessart
3 łąkowe: cloud nine, black beauty, splish splash
1 :żałobny
1 oksfordzki
2 Renarda, lecz jeden chyba zniknął
2 czerwone
1 z invitro: Rozanne i dwa inne? ( nazwy do ustalenia)
1 kantabryjski: dreamland

Na oko podsumowujac kilka innych bodziszków nie przetrwało, w tym leśny Alba, Cambridge,Saint ola.

Alija 22:12, 03 cze 2025

Bodziszków masz już całą kolekcję, śliczne są. Bardzo je lubię, też mam kilka, ale nazwy to już mi się zupełnie pomieszały.
Róże już pięknie się prezentują, pogoda ma być bardziej słoneczna, to zaczną pokaz.