Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

sylwia_slomc... 12:39, 21 lip 2025

Ulina napisał(a)

Aniu, liliowce powinny być w słońcu, w półcieniu będą kwitły bardziej pojedynczymi kwiatami, a w cieniu nie wiem, pewnie dużo zależy od odmiany.
W zeszłym roku anabelki były marne, więc im musiałam dogodzić i w tym roku się odwdzięczyły
A może w warzywniku wygospodarujesz miejsce na rabatę liliowcową

Moje róże były mega piękne długo, teraz mają przerwę

Wczoraj odplewiałam na dużej rabacie, robiłam roszady roślinne i trochę się natyrałam
Przy okazji zbiory nie największe, ale zebrałam.

Wywaliłam dużo przywrotnika, kępy średnicy ponad 50cm, zostawiłam mniejsze sadzonki i tylko w jednej linii żeby były łatwe do ścinania. Nie żebym nie lubiła przywrotnika, ale u mnie staje się ekspansywny.

Ula moje liliowce wszystkie w półcieniu pod drzewami, jedynie te w tamie i donicy są na słońcu. Różnicy w ilości kwitnienia nie obserwuję. W pełnym cieniu też kwitną tu może mają ciut mniej kwiatów, ale to najbardziej zależy od tego ile lat ma kępa.
Ulina 23:35, 22 lip 2025

Monia81 napisał(a)

To ja bardzo chętnie przygarnę małą sadzoneczkę jednego i drugiego Ula a Ty byś coś chciała, żebym sadzoneczki jakieś ci porobiła?

A jeszcze bym zapolowała na jakieś epimedium inne, ak9je takie jest;
Ulina 10:08, 23 lip 2025

Trochę roboczych fotek z cięcia żywopłotu

Ulina 10:13, 23 lip 2025

Werbena patagońska i śmiałek

Widok ogólny