Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 22:03, 18 gru 2025

Dorota321 napisał(a)
My ogrodnicy nie przesadzamy z ilością roślin my je tylko przesadzamy w inne miejsca.
Kawał roboty zrobiłaś przez jeden sezon, najważniejsze, żeby ogrodniczka była szczęśliwa. Utyrana, ale zadowolona. Ja też tak mam.

Ileż razy można przesadzać rośliny, widocznie wiele
W sierpniu straciłam serce do ogrodu, miałam go dość
Ulina 09:31, 30 gru 2025

Jesień u mnie jest ciężka, nie mam na nic czasu i ledwo zipię. Za to czas poświąteczny jest wytchnieniem i jakoś zawsze moje myśli biegną do spraw ogrodowych. Wcześniej, właśnie zimą snułam plany ogrodowe na nowe kawałki rabat, obecnie już nie chcę nic dokładać, zmiany będą tylko w obrębie istniejących miejsc.
Narysowałam nowy plan sytuacyjny bo stary rysunek jest nieaktualny. Niestety płaski rysunek daje tylko ogólny pogląd, bo nie oddaje przestrzeni jaką tworzą rośliny.

Ciągle mam niedosyt drzew w ogrodzie, choć jak popatrzę na ilość czarnych punktów to wydaje się że sporo ich. Niedosyt dotyczy konkretnie: dęba błotnego, ambrowca kolumnowego i dereni kousa. Jeszcze tuje soliterowe bym dokupiła bo one najszybciej rosną i kilka krzewów. Bylin mam pod dostatkiem, traw również. Mam co dzielić, mam dużo różnych siewek. Niestety skarbonka na zakupy pusta i nic nie wskazuje, że się zapełni, więc narazie przyjmuję pozycję dbania o to co mam.

W zeszłym roku końcem lutego kwitły oczary a początkiem marca zabrałam się za rewolucję drewutni i jej otoczenia oraz za przedogródek.
Wiosna i ciepło przyszło już 6 marca. A co przyniesie ten rok???

sylwia_slomc... 13:44, 30 gru 2025

Mnie ten miniony rok przez to, że taki mocno nerwowy, pełen napięcia i problemów zdrowotnych rodzinnych przeleciał nie mam pojęcia kiedy. Mam tylko wrażenie, że na nic czasu stale nie miałam.... Oby kolejny był spokojniejszy i niósł ukojenie nerwów. Czego Sobie i Tobie Ula życzę.
Ulina 22:31, 30 gru 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie ten miniony rok przez to, że taki mocno nerwowy, pełen napięcia i problemów zdrowotnych rodzinnych przeleciał nie mam pojęcia kiedy. Mam tylko wrażenie, że na nic czasu stale nie miałam.... Oby kolejny był spokojniejszy i niósł ukojenie nerwów. Czego Sobie i Tobie Ula życzę.

Mam w planach spokojnie podchodzić do spraw
Ogród wiele razy mnie ratował, praca w nim po 20min przynosiła relaks zakopywałam w nim wiele negatywnych emocji, przy okazji kilka sekatorów było pozytywnie gdy efekty ciężkiej pracy mnie ucieszyły
Tobie też życzę takiego odpoczynku przy pracy

Za miesiąc takie atrakcje
Basieksp 14:26, 04 sty 2026

A może szybciej niż za miesiąc, będą takie piękne atrakcje? Ja mam nowo posadzonego oczara, taki maluszek, ciekawe jak sobie poradzi z pierwszą zimą i czy będzie miał jakieś kwiatki ?
Ulina 15:08, 05 sty 2026

Basieksp napisał(a)
A może szybciej niż za miesiąc, będą takie piękne atrakcje? Ja mam nowo posadzonego oczara, taki maluszek, ciekawe jak sobie poradzi z pierwszą zimą i czy będzie miał jakieś kwiatki ?

Pierwsze frędzelki cieszą najbardziej, daj znać jak zakwitnie
Sylwia pisała, że jej oczary co drugi rok są więcej obsypane kwieciem. Ja dopiero będę porównywać.
Ulina 14:54, 18 sty 2026

Pierwsze i mam nadzieję, że ostatnie zimowe foteczki

Ulina 14:56, 18 sty 2026

Ulina 14:57, 18 sty 2026

Ulina 14:59, 18 sty 2026