Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

mrokasia 18:38, 24 maj 2026

Bardzo dobrze, że Cię sąsiad wkurzył .
Kusisz kielichowcem. To jednak duży krzew, nie mam jednak na niego miejsca.
mirkaka 13:15, 26 maj 2026

Ulina napisał(a)
Od Madzi dostałam pomidorki, pójdą w środę do gruntu pod ścianę domu.

Zjawiskowa metamorfoza rodka, pół kwitnie na biało w czasie zimna, druga połowa poczekała na ciepło i będzie fioletowa

Muszą tam być dwie sadzonki rodków
Ulina 20:50, 27 maj 2026

mrokasia napisał(a)
Bardzo dobrze, że Cię sąsiad wkurzył .
Kusisz kielichowcem. To jednak duży krzew, nie mam jednak na niego miejsca.

No niby na dobre to wyszło, to wkurzenie, ale z drugiej strony mam teraz więcej roboty z rabatami. Obmyśliłam plan, żeby się jak najmniej narobić

Ja tego kielichowca będę przycinać do ok.1,5- 2m maksymalnie, ale narazie nie zauważyłam jakiś olbrzymich przyrostów.
Ulina 20:53, 27 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Muszą tam być dwie sadzonki rodków

A wiesz, że masz rację. Dziś obejrzałam dokładnie i rzeczywiście przy zakupie musiała trafić się siewka innego rodka, która zachciała urosnąć. Będę musiała w jakiś deszczowy czas je rozdzielić
Dziękuję za podpowiedź
sylwia_slomc... 23:04, 28 maj 2026

U mnie bodziszek wspaniały na tej rabacie wiatrakowej całkowicie zanikł. Tzn jakiś bodziszek jest tylko nie kwitnie za to ten w podwórku nadrabia. Nie wiem czemu on u mnie nie lubi dzielenia
Ulina 11:14, 29 maj 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie bodziszek wspaniały na tej rabacie wiatrakowej całkowicie zanikł. Tzn jakiś bodziszek jest tylko nie kwitnie za to ten w podwórku nadrabia. Nie wiem czemu on u mnie nie lubi dzielenia

Też to zauważyłam, po dzieleniu ciężko się zbiera. Sadzonki potrzebują czasu, albo znikają. Ale jak się rozrośnie w jakimś miejscu jest piękny. Zaczynam go traktować jak soliter bo na obwódkę może nie spełniać oczekiwań.

Ulina 10:17, 30 maj 2026

U mnie kontynuacja tematu bodziszkowego

Bodziszek łąkowy Cloud nine
latem potrafi mieć wielkie rozmiary, nadaje się na drugi plan
ten jeden jeszcze pozostał na przodzie rabaty, upchałam go potem...

Bodziszek krwisty (czerwony)- być może Tiny Monster
Totalnie bezproblemowy, wszędzie go rozmnażam, szczególnie na suchych i słonecznych miejscach gdzie trudno coś utrzymać.
Pod przywrotnikiem robi za długo kwitnącą obwódkę, a dziś w deszczu tylko zwiesił kwiatki, przeczeka czas i się rozwinie do słoneczka

Bodziszek Renarda- omszały
Woli bardziej cieniste miejsce

Bodziszek NN- od Madzi, wysoki do kolan, teraz ma sezon na kwitnienie, u mnie pod klonem Crimson
Ulina 10:58, 30 maj 2026

Wczoraj wyplewiłam trochę na kuchennej i zmieniłam tylne nasadzenia, ciągle ją dopracowuję już niedużo jej brakuje. Wyrzuciłam z przodu turzycę szerokolistną i głowiłam się co dać wzamian żeby chciało rosnąć na wilgotnym i większości cienistym miejscu, do tego musi być nie za dużych rozmiarów. W pierwszej wersji miała być turzyca od Sylwi, ale ona potrafi przyrosnąć mocno, więc zdecydowałam się na mniejszą bergenię od Iwonki (nazwy nie znam, kwitnie na biało). Ale i tak zanim ją rozmnożę to wsadziłam biało-zieloną miodunkę, udającą trawę szerokolistną

Ulina 20:19, 30 maj 2026

Trochę portretów ogrodowych

Ulina 20:22, 30 maj 2026

Dębolistna

Przywrotnik w masie

Żeleźnik