Przepiękne połączenie róży z jarzmianką. Planuję u siebie między innymi Lady of Shalott i zastanawiam się, czy będzie do niej pasowała właśnie jarzmianka...
Strasznie ci dziękuję no...nie jestem nowicjuszką, 19 lat temu kupiliśmy działkę na Warmii i prawie tak jak wszyscy na początku posadziliśmy: trawę, tuje, brzozy, świerki i jarzębiny one musiały być koniecznie, moja babcia na wsi je miała - wspomnienie z dzieciństwa. Zaczeło sie od Mai w ogrodzie, potem Pokochaj swój ogród i programy Montiego Dona - przepadłam, zakochałam się w kocimiętkach, łubinach, szałwiach, ostróżkach itd... I tak zaczęłam kupować i siać byliny. Mój mąż chciał koniecznie czerwone róże, kupiłam jakieś na allegro, w czerwcu były ładne, obficie kwitły, potem były łyse, wtedy zraziłam się do róż. Po paru latach kupiliśmy działkę budowlaną (1041m2) i tu mogę tak naprawdę wyżyć się ogrodowo. Do róż przekonało mnie Ogrodowisko, stąd ich tyle mam Dom sie buduje, zrobię rysunek poglądowy jak to m/w wyglada
Tak wygląda działka, skarpa z boku domu będzie jeszcze poprawiona, planuję zasadzić irgę i tawuły Cersis Lub Antony W...nie pamiętam, podobają mi sie jeszce tawuły brzozolistne maja śliczne białe kwiatki. Na przeciwko tarasu skarpa będzie wypłaszczona i zrobione 2 półki, planuje zasadzić: niższe sadźce, floksy, rdesty, jeżówki, kocimiętki, świerzbnicę macedońską, trawy - najbardziej podobają mi się molinie, zawilce japońskie, gaury, kłosowce, niższe Perovskie. Przed tarasem będzie rabata szeroka na ok 2.5 - 3m, tam będzie różanka z różami pnącymi, niższymi różami i bylinami. Taki mam plan, a co z tego wyjdzie to "wyjdzie w praniu"
Tj bok domu, na tej półce rosnie narazie jedna Anabell Strong, beda dokupione jeszcze dwie, w nóżkach mają hakonechloe Greenhills, niżej ale juz na skarpie bedą hortensje Bubllegum, bodziszki Rozanne, jakies carexy lub sesleria jesienna czy hakonki. Obok Anabell rosną dwie róże Heritage i w nogach Burgundy - będą przesadzane. Dalej planuję gracki gracillimus, wysokie sadźce, hortensje Phantom, rozchodniki. I tak to wygląda Chcę żeby widok z salonu był ładny. Acha i działka ma 26m szerokości i 40m długości.
Zaraz ide popatrzeć
Tak jest glina ale wole glinę od piasku, na mojej glinie nawet orlaya sie sama wysiała, byłam w szoku, wyhodowałam z nasionek, posadziłam, ładnie kwitła a tu nagle po dwóch latach sie ukazała. Na Warmii tez jest glina. Robiłam dołki sypałam lepszej ziemii i wszystko rosło.
Tak, jest w dołku, nie mamy piwnicy ale fundamenty sa porzadne. Dobrze wywnioskowałas ale sasiedzi obok maja jeszcze niżej, lecz nie maja takiej dużej skarpy.