Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lniskowo na Kaszubach

Lniskowo na Kaszubach

LIDKA 22:40, 05 lut 2025

P.s Zaraz znajde okulary i się przyjrze tym pięknym kwiatuszkim.
MagdaLenka 22:45, 05 lut 2025

annbra napisał(a)

Przepiękne połączenie róży z jarzmianką. Planuję u siebie między innymi Lady of Shalott i zastanawiam się, czy będzie do niej pasowała właśnie jarzmianka...
annbra 07:08, 06 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Dziewczyno z blokowiska, nie jesteś ogrodową nowicjuszką!!!

Rośliny masz piękne i zdjęcia też.

Opowiedz coś o sobie. Działka kaka duża, czy bedzie jakiś dom? Itd ..

Strasznie ci dziękuję no...nie jestem nowicjuszką, 19 lat temu kupiliśmy działkę na Warmii i prawie tak jak wszyscy na początku posadziliśmy: trawę, tuje, brzozy, świerki i jarzębiny one musiały być koniecznie, moja babcia na wsi je miała - wspomnienie z dzieciństwa. Zaczeło sie od Mai w ogrodzie, potem Pokochaj swój ogród i programy Montiego Dona - przepadłam, zakochałam się w kocimiętkach, łubinach, szałwiach, ostróżkach itd... I tak zaczęłam kupować i siać byliny. Mój mąż chciał koniecznie czerwone róże, kupiłam jakieś na allegro, w czerwcu były ładne, obficie kwitły, potem były łyse, wtedy zraziłam się do róż. Po paru latach kupiliśmy działkę budowlaną (1041m2) i tu mogę tak naprawdę wyżyć się ogrodowo. Do róż przekonało mnie Ogrodowisko, stąd ich tyle mam Dom sie buduje, zrobię rysunek poglądowy jak to m/w wyglada
annbra 07:10, 06 lut 2025

MagdaLenka napisał(a)

Przepiękne połączenie róży z jarzmianką. Planuję u siebie między innymi Lady of Shalott i zastanawiam się, czy będzie do niej pasowała właśnie jarzmianka...

Dziękuję moim zdaniem jarzmianki do wszystkiego pasują, a Lady z białą jarzmianką bedzie pieknie wyglądać
annbra 08:35, 06 lut 2025

Tak wygląda działka, skarpa z boku domu będzie jeszcze poprawiona, planuję zasadzić irgę i tawuły Cersis Lub Antony W...nie pamiętam, podobają mi sie jeszce tawuły brzozolistne maja śliczne białe kwiatki. Na przeciwko tarasu skarpa będzie wypłaszczona i zrobione 2 półki, planuje zasadzić: niższe sadźce, floksy, rdesty, jeżówki, kocimiętki, świerzbnicę macedońską, trawy - najbardziej podobają mi się molinie, zawilce japońskie, gaury, kłosowce, niższe Perovskie. Przed tarasem będzie rabata szeroka na ok 2.5 - 3m, tam będzie różanka z różami pnącymi, niższymi różami i bylinami. Taki mam plan, a co z tego wyjdzie to "wyjdzie w praniu"
annbra 08:39, 06 lut 2025

Tj bok domu, na tej półce rosnie narazie jedna Anabell Strong, beda dokupione jeszcze dwie, w nóżkach mają hakonechloe Greenhills, niżej ale juz na skarpie bedą hortensje Bubllegum, bodziszki Rozanne, jakies carexy lub sesleria jesienna czy hakonki. Obok Anabell rosną dwie róże Heritage i w nogach Burgundy - będą przesadzane. Dalej planuję gracki gracillimus, wysokie sadźce, hortensje Phantom, rozchodniki. I tak to wygląda Chcę żeby widok z salonu był ładny. Acha i działka ma 26m szerokości i 40m długości.

LIDKA 08:55, 06 lut 2025

Kawał tej skarpy masz. Od razu z planem. Super. A skarpe Magleski znasz z Wilczego Ogrodu?
Najpiękniejsza na 0.

U Asi Rojodziejowej też skarpa śliczna, u Wioli z Miscantowego domu też.

Ja mam plasko ale chyba glina nas łączy sądząc po kolorze ziemi?
annbra 09:02, 06 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Kawał tej skarpy masz. Od razu z planem. Super. A skarpe Magleski znasz z Wilczego Ogrodu?
Najpiękniejsza na 0.

U Asi Rojodziejowej też skarpa śliczna, u Wioli z Miscantowego domu też.

Ja mam plasko ale chyba glina nas łączy sądząc po kolorze ziemi?

Zaraz ide popatrzeć
Tak jest glina ale wole glinę od piasku, na mojej glinie nawet orlaya sie sama wysiała, byłam w szoku, wyhodowałam z nasionek, posadziłam, ładnie kwitła a tu nagle po dwóch latach sie ukazała. Na Warmii tez jest glina. Robiłam dołki sypałam lepszej ziemii i wszystko rosło.
Makao 09:48, 06 lut 2025

A to Ty budujesz dom w takim dołku czy to piwnica jest dopiero?
Po sąsiadach widać że oni mają domy wyżej. Tak przynajmniej ze zdjęć wywnioskowałam.
annbra 10:23, 06 lut 2025

Makao napisał(a)
A to Ty budujesz dom w takim dołku czy to piwnica jest dopiero?
Po sąsiadach widać że oni mają domy wyżej. Tak przynajmniej ze zdjęć wywnioskowałam.

Tak, jest w dołku, nie mamy piwnicy ale fundamenty sa porzadne. Dobrze wywnioskowałas ale sasiedzi obok maja jeszcze niżej, lecz nie maja takiej dużej skarpy.