Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lniskowo na Kaszubach

Lniskowo na Kaszubach

annbra 21:32, 07 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Nie wiem czy Wasza skarpa nie popłynie.
U mnie ona jest dodatkowo podtrzymywana korzeniami. Wcześniej był tu czeresniowy sad i cala skarpa jest mocno poprzerastana.
Zdecydowałam się jej nie umacniać bo na dzialce byly wczesniej fundamenty i po pracach budowlanych nie spłynęło nic.
Kopanie dolków w mojej glinie jest mozliwe tylko zimą i wczesna wiosną.
Nasadzenia „letnie” robiłam przy użyciu kilofa.
Czasami wzmacniam posadzoną roślinę kawalkiem łupka/gnejsu.

Nie wiem czy hortensje na skarpie dadzą radę. Ja sadzę je na płaskich kawałkach działki. Lubia dużo wody.

Kompost z Szadółek kupowałaś niedawno?
Tez bralam i on ma zapach tylko kiedy zmoknie. Na sucho prawie mi nie śmierdział.

Skarpy były kopane 2 lata temu i nic nie spłyneło, poza tym maz na górze tej skarpy zrobi odwodnienie.
Z kopaniem dołków latem to straszna mordęga, tak jak piszesz
Hortensje beda posadzone na bocznej półce, jestjuz tam Anabelka (narazie jedna), hakonki, bodziszki, jarzmianki, róze, seslerie i swietnie sobie daja radę. Najbardziej boję sie o rosliny na samej skarpie, zrobie tak jak ty i bede układac kamienie, póki sie dobrze nie zakorzenią.
Kompost bralismy 3 lata temu, po dlugim czasie przestał smierdzieć, ale w nim napewno był plastik. Zreszta dojeżdżając do tego miejsca gdzie go składowali był smród nie do zniesienia.
Może oni mają dwa rodzaje kompostu? za tamten zapłacilismy mniej niz 2 zł.
To moja boczna półka

annbra 21:37, 07 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Nie wiem czy Wasza skarpa nie popłynie.
U mnie ona jest dodatkowo podtrzymywana korzeniami. Wcześniej był tu czeresniowy sad i cala skarpa jest mocno poprzerastana.
Zdecydowałam się jej nie umacniać bo na dzialce byly wczesniej fundamenty i po pracach budowlanych nie spłynęło nic.
Kopanie dolków w mojej glinie jest mozliwe tylko zimą i wczesna wiosną.
Nasadzenia „letnie” robiłam przy użyciu kilofa.
Czasami wzmacniam posadzoną roślinę kawalkiem łupka/gnejsu.

Nie wiem czy hortensje na skarpie dadzą radę. Ja sadzę je na płaskich kawałkach działki. Lubia dużo wody.

Kompost z Szadółek kupowałaś niedawno?
Tez bralam i on ma zapach tylko kiedy zmoknie. Na sucho prawie mi nie śmierdział.

Na samej bocznej skarpie, planuje posadzic irgę i trzmieliny, tej skarpy nie mozemy ruszać - musi zostac tak jak jest
Miskantowo 22:08, 07 lut 2025

Kupiliscie kompost sprzed zmian w kompostowni
Od dwóch lat kompost z Szadółek ma certyfikat i można go wykorzystywać również do roślin jadalnych.
Ma kawałeczki folii ale nie jest ich dużo.
Ten z Gdyni jest podobno gorszy.

Możecie kiedyś podskoczyć po drodze do Szadólek i zapakować trochę kompostu do worków i zobaczyc jak to wyglada teraz.
Musieliście kupować kompost w czasie promocji.
Normalna cena to 30pln za tonę, netto.
Miskantowo 22:09, 07 lut 2025

Czekaj, czegoś nie rozumiem.
Czemu chcecie robić odwodnienie na skarpie?

Gdzie ta woda ze skarpy splywa?
Miskantowo 22:11, 07 lut 2025

Z porad praktycznych to zróbcie dookoła działki miejsca poboru wody.
Mam w ziemi skrzynki z zaworami i mogę sie wpiąć z węzem w paru miejscach.
Ułatwia to podlewanie.
annbra 07:20, 08 lut 2025

Miskantowo napisał(a)
Czekaj, czegoś nie rozumiem.
Czemu chcecie robić odwodnienie na skarpie?

Gdzie ta woda ze skarpy splywa?

Oj nie, pomyliłam sie, odwodnienie nie na górze tylko na dole
Po kompost, trzeba samemu pojechać z własnymi workami?, tak było wzczesniej, czy jest możliwość dowozu za opłatą?
Czy w tym kompoście sadziłaś np. pomidory?

Bedziemy działać z tymi miejscami poboru wody
Dziekuję
Miskantowo 08:20, 08 lut 2025

annbra napisał(a)

Oj nie, pomyliłam sie, odwodnienie nie na górze tylko na dole
Po kompost, trzeba samemu pojechać z własnymi workami?, tak było wzczesniej, czy jest możliwość dowozu za opłatą?
Czy w tym kompoście sadziłaś np. pomidory?

Bedziemy działać z tymi miejscami poboru wody
Dziekuję

My jeździmy z workami bo mam blisko i to już tak na bieżące potrzeby (ściółkowanie).
Transportu w Szadółkach nie ma. Musicie zorganizować.

Do warzyw w skrzyniach nie używam tego kompostu (pomimo certyfikatu). Mam dwa spore kompostowniki i robię swój.

Potrzebujesz tego kompostu naprawdę sporo.
U mnie na rabaty i miejsce na trawnik weszło na starcie jakieś 5t

Nie kupiłam w ogóle ziemi przesiewanej. Glina z kompostem jest wszędzie. Woda nie stoi nigdzie.

W kwestii poboru wody to jeszcze jedno. Nie rób sobie żadnego kranu na ścianie domu. Kiedy będziecie robić hydraulikę to zróbcie wyprowadzenie przed domem. Jeżeli chcesz kran z wodą to zrób sobie słupek z takim ustrojstwem
annbra 09:11, 08 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

My jeździmy z workami bo mam blisko i to już tak na bieżące potrzeby (ściółkowanie).
Transportu w Szadółkach nie ma. Musicie zorganizować.

Do warzyw w skrzyniach nie używam tego kompostu (pomimo certyfikatu). Mam dwa spore kompostowniki i robię swój.

Potrzebujesz tego kompostu naprawdę sporo.
U mnie na rabaty i miejsce na trawnik weszło na starcie jakieś 5t

Nie kupiłam w ogóle ziemi przesiewanej. Glina z kompostem jest wszędzie. Woda nie stoi nigdzie.

W kwestii poboru wody to jeszcze jedno. Nie rób sobie żadnego kranu na ścianie domu. Kiedy będziecie robić hydraulikę to zróbcie wyprowadzenie przed domem. Jeżeli chcesz kran z wodą to zrób sobie słupek z takim ustrojstwem

Trawnika nie planuję, jesli juz to wysieje krwawnik. Sąsiad ma ładny, gesty ale co z tego, zużywa mnóstwo wody, zeby tak ładnie wygladał.
Kompostowniki napewno będą
Zastosuję sie do Twoich rad odnośnie wody w ścianie. Bedziemy mieć wkopany zbiornik na deszczówkę 10 tys l
Do szadółek też nie mam daleko, ok 10 min jazdy autem.
Przeczytałam, na stronie Szadółek, że w tamtym roku ruszyli z kompostem w połowie maja, troche późno, ale cóż...
Jak ja się cieszę, że na Ciebie trafiłam, jestes bardzo pomocna i życzliwa
Patrycja_KG_Lu 10:09, 08 lut 2025

Hej, nie wypowiadałam się wcześniej, bo ja z tych co ma działkę niemal płaską jak stół (leciutki spadek w kierunku północy) i skarpy, odwodnienia, umacnianie to czarna magia dla mnie. Piszesz o tym, że nie planujesz trawnika jako takiego, a rozważałaś trawnik z mikrokoniczyną? Ja nie zdecydowałam się na taki klasyczny, właśnie ze względu na ilość potrzebnej wody, nawozów i prac takich jak pisakowanie, werykulacja, areacja. Jak masz chwilę to zerknij do mnie na str 51, 235 i 237. Tam opisałam wady i zalety, porównałam mieszanki z mikrokoniczyną.
Miskantowo 10:22, 08 lut 2025

Ja nie mam duzej dzialki to i trawnik niewielki.
Raczej zostanie bo wszędzie dookola ogrod w stylu „dużo, kolorowo, bez ładu i składu”
Ten kawalek zielonego trochę to uspokaja.

Nie podlewam mojego trawnika.
Podczas długotrwałej suszy jest żółtawy, trudno.
Trawnik zakładałam sama, jak 99% rzeczy w ogrodzie.
Kupiłam trawę Barenbrug, taka na tereny suche. Podobno jej korzenie maja sie rozrastać w głąb, nawet na 80cm.
Nie wiem jak to jest naprawdę ale na pewno moja trawa wyglada dość dobrze przez dlugi czas.

Wydaje mi się, że kompost można kupić w Szadółkach przez caly rok.
W maju jest ta akcja 1tona dla mieszkańca za 1pln.
Na 100% kupowałam kompost w marcu.
Bylo go wtedy tyle, ze nawet powyżej 1tony można bylo kupić bez wcześniejszej rezerwacji (w sezonie musisz zamówić większą ilość)