Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić?

Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić?

Narsilia 08:39, 27 lut 2025

Bardzo ładnie zapowiada się ogród , piękny zgrabny domek, super przestrzeń wokół.

Będziesz wprowadzać jakieś elementy zimozielone ? Cis , tuja , cyprys, sosna np conica itp
Czy będą to trawy i byliny?
LIDKA 08:39, 27 lut 2025

Kanciki są super i dużo dają wizualnie.
Nawet przy obrzeżu z kostki je wycinam.
DariaB 10:13, 27 lut 2025

Cześć Benia
Ależ masz cudną działkę! Drzewa już masz, to ponad połowa sukcesu. Rabata którą stworzyłaś jest bardzo fajna, pasuje do założenia ogrodu sielsko-wiejskiego. Jeśli Ci czegoś brakuje na tej rabacie to zobacz na taką bylinę jak czyściec Humelo, czyściec wełnisty, może jakąś różę zechcesz tam posadzić? Ja bardzo lubię też krokosmie, perovskie. Moim zdaniem te rośliny by pasowały do Twojej rabaty i pozwoliły "załatać" dziury.
Kordina 12:20, 27 lut 2025

Judith napisał(a)
Dzień dobry
Według mnie rabata jest świetna i nie wymaga zmian .
Gdy rozrosną się hortensje i byliny - podzielisz i przesadzisz byliny w inne miejsce. Jeśli już się rozrosły - już teraz podziel i przesadź tam, gdzie widzisz łysawość.
Masz piękne plamy kolorów i faktur, zachowaj to .

Ja się absolutnie zgadzam z opinią Judith a ponieważ lubię szałwie różnego koloru to może to podpowiedź dla Ciebie na przód tej rabaty?
A może lilie gdzieś od czasu do czasu wciśniesz? To mówię jako miłośniczka lilii również są lilie drzewiaste od ok 1,50 do 2 m wysokości i "normalne" od ok 0,60-1m
Z krzaczorów lubię krzewuszkę variegatę z różowym kwieciem, dobry wypełniacz przestrzeni
W cieniu gdzie dęby może trochę cieniolubów? Paprocie, funkie, brunery, żurawki, tawułki, bergenie. Ale ja nie czuję się jakąś specjalistką w temacie, te rośliny posiadam i lubię i to jest mój motyw przewodni
Benia_o 12:20, 27 lut 2025

Narsilia napisał(a)
Bardzo ładnie zapowiada się ogród , piękny zgrabny domek, super przestrzeń wokół.

Będziesz wprowadzać jakieś elementy zimozielone ? Cis , tuja , cyprys, sosna np conica itp
Czy będą to trawy i byliny?

Witam Klaudia

Dziękuję za miłe słowa. Tak, przestrzeń jest super i mam nadzieję, że małymi kroczkami uda mi się ją ładnie zagospodarować.

Jak najbardziej będą rośliny zimozielone, najwięcej planuję z tyłu domu.

Póki co mam niewiele, tuje danice w donicach przy tarasie, sosnę czarną, świerk Wills zwerg, kilka jałowców, ”świateczne" choinki, które ładnie się przyjęły. Mam też kilka sztuk kosodrzewiny pumilio w mini wrzosowisku. Są już trzy lata, ale nadal malutkie, a to za sprawą moich stałych gości, którym wyjątkowo smakują

Kordina 12:36, 27 lut 2025

Ale super! No może nie dla ogrodu, ale światy wzajemnie się przenikają
Fajnie wygląda ten las brzozowy, jak się roślinki rozrosną będzie super. Zobacz ogród leśny u April podbija las i Ogród pod lasem Ursy
Benia_o 12:42, 27 lut 2025

DariaB napisał(a)
Cześć Benia
Ależ masz cudną działkę! Drzewa już masz, to ponad połowa sukcesu. Rabata którą stworzyłaś jest bardzo fajna, pasuje do założenia ogrodu sielsko-wiejskiego. Jeśli Ci czegoś brakuje na tej rabacie to zobacz na taką bylinę jak czyściec Humelo, czyściec wełnisty, może jakąś różę zechcesz tam posadzić? Ja bardzo lubię też krokosmie, perovskie. Moim zdaniem te rośliny by pasowały do Twojej rabaty i pozwoliły "załatać" dziury.

Witam Cię Dario

Nie spodziewałam się tak dużego odzewu na mój wątek, jest mi z tego powodu bardzo miło

Miałam zerknąć tylko na chwilkę przy kawce, a kawka już dawno wypita Coś mi się wydaje, że dopada mnie kolejny nałóg

Chętnie zerkne na roślinki, które mi podałaś, a szczególnie jedna jest mi całkowicie obca (krokosmia). Perovskie mam, ale gdy trawy podrosły trochę zmarniały. Rabata jest od południa i kiedy trawy już urosną, zacieniają dużą część rabaty. Obawiam się, że gdy zeszłoroczne miskanty urosną, może być problem z niektórymi roślinami. Na cóż, będę się martwić później

Benia_o 12:59, 27 lut 2025

Kordina napisał(a)
Ale super! No może nie dla ogrodu, ale światy wzajemnie się przenikają
Fajnie wygląda ten las brzozowy, jak się roślinki rozrosną będzie super. Zobacz ogród leśny u April podbija las i Ogród pod lasem Ursy

Witaj ponownie Bożenko fajnie, że do mnie zajrzałaś.

Bardzo dużo mamy gości na ogrodzie odkąd mieszkamy już tak się nie stołują, zazwyczaj przechodzą sobie spokojnie. Podczas budowy, wszystko co wsadziłam szybko znikało .

Ale najlepsze są bażanty, nie ma lepszego budzika

Na pewno zajrzę w wolnej chwili do podanych wątków.
Ichigo 14:27, 27 lut 2025

Witaj na forum
Widzę, że pomysł na ogród masz podobny do mojego. U mnie też rosną brzozy, bez których nie wyobrażam sobie ogrodu. Rabat też nie zakładam "od linijki", wszystkie mają nieregularne obrzeża. Myślę, że tego typu obrzeża najbardziej pasują do ogrodu o sielsko-wiejskim charakterze. Ale może się mylę.
W żadnym wypadku nie uważam się za ekspertkę z ogrodnictwa, więc staram się nikomu nic nie radzić. Sama popełniam dużo błędów. Lubię rabaty piętrowe i zawsze staram się wcisnąć na nie jakieś niedużych rozmiarów drzewo.
Co do dzikich zwierząt na działce - uwielbiam. O ile nie szkodzą
Benia_o 17:45, 27 lut 2025

Witaj Magda

Miło, że do mnie wpadłaś.

U mnie też jest taki plan, aby wszystko co się da (nie tylko rabaty) miało nieregularne kształty. Nie jestem fanką ogrodów "od linijki" choć nie powiem, niektóre mają to coś.

Jak już napisałam u Ciebie, jestem zachwycona Twoimi różami. U siebie mam tylko 5, więc pewnie sobie sprawię choć jedną w tym roku i już nawet wiem jaką, Giardina