Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić?

Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić?

Benia_o 19:13, 22 mar 2025

Ichigo napisał(a)

Super wygląda ta pszczoła oprószona pyłkiem .
U mnie też kwitną krokusy, ale jeszcze nie wszystkie (oczywiście z uwagi na gryzonie wszystkie krokusy posadzone są w koszyczkach).
Ładnie wygląda ta rabata pod brzozami, fajny kształt. Co na niej rośnie/będzie rosło?

Tą pszczółkę znalazłam na kostce przed domem, ledwo się ruszała. Szkoda mi się jej zrobiło, a że mam fioła na ich punkcie, przeniosłam ją na krokusy. Wytarzała się w pyłku i odleciała. A tak na marginesie chciałabym stworzyć ogród przyjazny wszelakim owadom i ptakom. Mam niewielu sąsiadów i prawdę mówiąc żaden nie ma kwiatów na ogrodzie. Tylko żywopłoty z tui i kilka iglaków.
Wybaczcie, znowu rozpisałam się nie na temat

Co do rabaty, to tak jak wspomniałam jest to dalszy ciąg wrzosowiska, więc część roślin będzie powtórzonych: rododendrony, kosodrzewiny, kostrzewy sine, azalie, wrzosy. Mam już jodełkę, sosnę, kilka niskich berberysów w bordowym kolorze no i róże, którą miałam przesadzić, ale jest jej tam tak dobrze, że szkoda mi jej ruszać Zakupiłam jeszcze cyprysika w żółtawym odcieniu oraz choinę kaukaską (jeszcze nie wsadzone). W planie jest jeszcze zakup pęcherznicy. Ogólnie to chcę tam stworzyć kącik z różnymi fakturami i kolorami, żeby nie było nudno
Judith 19:34, 22 mar 2025

Jako opiekunka ogrodu z brzozami mam następujące obserwacje: pod brzozami roślina dogorywa z braku wody lub to jej nie wadzi (takiej samej roślinie przy takich samych warunkach atmosferycznych) w najmniejszym nawet stopniu.
Kwestia gdzie w stosunku do korzeni brzozy posadzona jest roślina. Niestety - nie w stosunku do tych dużych, wyraźnie widocznych, ale małych niepozornych korzeni wchłaniających. A zatem - jak dla mnie - to zawsze loteria .
Twoją rabatka przy brzozach jest urocza .
Ichigo 21:53, 22 mar 2025

Benia_o napisał(a)

Tą pszczółkę znalazłam na kostce przed domem, ledwo się ruszała. Szkoda mi się jej zrobiło, a że mam fioła na ich punkcie, przeniosłam ją na krokusy. Wytarzała się w pyłku i odleciała. A tak na marginesie chciałabym stworzyć ogród przyjazny wszelakim owadom i ptakom. Mam niewielu sąsiadów i prawdę mówiąc żaden nie ma kwiatów na ogrodzie. Tylko żywopłoty z tui i kilka iglaków.
Wybaczcie, znowu rozpisałam się nie na temat

Co do rabaty, to tak jak wspomniałam jest to dalszy ciąg wrzosowiska, więc część roślin będzie powtórzonych: rododendrony, kosodrzewiny, kostrzewy sine, azalie, wrzosy. Mam już jodełkę, sosnę, kilka niskich berberysów w bordowym kolorze no i róże, którą miałam przesadzić, ale jest jej tam tak dobrze, że szkoda mi jej ruszać Zakupiłam jeszcze cyprysika w żółtawym odcieniu oraz choinę kaukaską (jeszcze nie wsadzone). W planie jest jeszcze zakup pęcherznicy. Ogólnie to chcę tam stworzyć kącik z różnymi fakturami i kolorami, żeby nie było nudno

Mnie też marzy się ogród przyjazny zwierzętom - no, może poza gryzoniami. Uwielbiam patrzeć na pszczoły uwijające się przy kwiatach, słuchać śpiewu ptaków i je obserwować. Bardzo ucieszyłam się, jak odkryłam, że mam w ogrodzie jaszczurki zwinki.
Tego typu sprawy są jak najbardziej na temat. Zresztą my tu często poruszamy nie tylko ogrodowe sprawy. Choć sprawy owadów są bardzo ogrodowe .

Dla mnie zakładanie wrzosowiska zawsze jest ambitnym projektem. Może dlatego, że nie mam kwaśnej gleby i sama namęczyłam się przy zakładaniu swojego. A wrzosy i tak wypadają u mnie co roku (dlatego przestałam je sadzić). Ale całkiem dobrze u mnie radzą sobie wrzośce i rododendrony. Staram się im co roku zakwaszać ziemię. Twoja rabata jest sporo większa od mojej. Iglaki, wrzosy i rododendrony zawsze dobrze wyglądają razem, a to, że chcesz osiągnąć efekt różnych kolorów i faktur sprawi tylko, że rabata nie będzie monotonna, a ciekawa.
Ja w tym roku chcę posadzić kilka pęcherznic Red Baron między brzozami.
Benia_o 23:00, 23 mar 2025

Judith masz rację.
Nie wiem jakie korzenie są pod wrzosowiskiem, ponieważ sądząc rośliny nawiozłam sporo ziemi. Myślę, że to trochę pomogło im na starcie. Niestety na nowej rabacie jest ogrom małych korzeni, jedna wielka pajęczyna, ale myślę, że przy małej pomocy, rośliny sobie poradzą

Magda, właśnie tą pęcherznice chcę
Benia_o 14:37, 25 mar 2025

No tego to się nie spodziewałam...

Monia81 07:29, 26 mar 2025

I ja zaznaczam wątek, bo już mi się podoba masz kawałek fajnej działeczki lubię zawijaski i ta Twoja rabata bardzo mi się podoba, tak gęsttoo, ja mam jedną brzozę i tak wszystko spija, że nie chce mi nic pod nią rosnąć, no loteria chyba Twój pomidor z kwitnieniem to pierwszy na forum
Benia_o 10:28, 26 mar 2025

Witaj Monia, cieszę się, że do mnie zajrzałaś
Przejrzałam Twój wątek "na szybko". Tyle koloru u Ciebie i ten busz - uwielbiam Chciałabym, żeby i u mnie kiedyś tak było.

Pomidorki wysiałam w tym roku wyjątkowo późno, tym większe jest moje zdziwienie, że tak ruszyły
Ichigo 12:13, 26 mar 2025

Benia_o napisał(a)
Magda, właśnie tą pęcherznice chcę

Ładna odmiana i dosyć wysoka. Chcę na razie posadzić co najmniej pięć sztuk, żeby się trochę osłonić od strony pola. Oby brzozy nie zahamowały ich wzrostu.
Kordina 17:31, 26 mar 2025

Benia_o napisał(a)
No tego to się nie spodziewałam...

To chyba jakaś odmiana karłowata?
Benia_o 18:51, 26 mar 2025

Tak, to odmiana karłowa Beta, bardzo wczesna. Taki fajny mini krzaczek