Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić?

Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić?

Benia_o 23:53, 25 lut 2025

Witajcie

Od jakiegoś czasu poszukuję informacji o roślinach, projektowaniu ogrodu, przykładowych rabatach i za każdym razem trafiam na forum ogrodowisko. Znajduję tu ogrom wiedzy, mnóstwo inspiracji i wielu doświadczonych oraz życzliwych ludzi. Postanowiłam dołączyć do Was, z nadzieją, że z Waszą pomocą uda mi się stworzyć swój własny raj na ziemi

To może tak pokrótce

Półtora roku temu przeprowadziłam się na wieś. Doczekałam się w końcu ogrodu, który myślałam, że będzie łatwo zaplanować. No i tu się myliłam. Co dzień patrzę na tą przestrzeń i nie mam pojęcia co z tym zrobić.
Dom, z trzech stron otaczają brzozy, piękne brzozy, w których jestem zakochana ♥️ Od strony południowej znajduje się dość spore pole uprawne. To właśnie z tej strony postanowiłam zrobić pierwsze nasadzenia. Zaczęłam działać jeszcze przed przeprowadzką. W głowie pojawił się pewien pomysł na długą rabatę. Posadziłam parę roślin na jesień i na wiosnę kontynuowałam, oczywiście w międzyczasie zmieniała się koncepcja - no bo kto tak nie miał Nie bywałam wtedy często na budowie, więc wszystko robiłam na raty. Dodatkowo ciężko było wbić łopatę, bo u mnie to sama glina, ale widzę, że roślinką ona służy Te maleństwa urosły i wtedy wyszło jak wiele błędów popełniłam. Jedno wchodzi na drugie, tam łyso, to zasłania tamto itd. Chcę teraz mocno przerobić tą rabatę, wykorzystując to co już na niej mam. W związku z tym chciałabym Was prosić o pomoc i poradę.

Rabata docelowo ma mieć ponad 20 m długości i ok 4 m szerokości. Chciałabym, żeby wyglądała dość naturalnie, ale była "powtarzalna" na całej długości. Przód na pewno nie odcięty od linijki. Rośliny, które mam:
- miskant Variegatus - tył rabaty
- werbena patagońska - duża ilość, aktualnie jest na tyle rabaty, przeplatając się z trawą
- hortensja Polar Bear - 5 szt, planuję dosadzić więcej
- jeżówki Delicious Candy oraz Meditation White - duża ilość
- rudbekia purpurowa - ok 10 sztuk
- kocimiętka Purrisan Blue - kilka sztuk
- bodziszek Rozzane - 3 sztuki, planuję jeszcze podzielić
- trawa Pony Tails - duża ilość
Mój zamysł jest taki, na tyle rabaty miskanty z werbeną. Niższe piętro hortensje, a między nimi rudbekie i jeżówki. Przód rabaty to Pony Tails i tu chciałabym wykorzystać bodziszka i kocimiętkę, tylko nie bardzo wiem jak. Czy wpleść je pomiędzy trawy? Czy ta rabata będzie dobrze wyglądać?
Przesyłam kilka zdjęć jak to do tej pory wyglądało

Ps. A miało być krótko

Dobranoc
LIDKA 06:12, 26 lut 2025

Hey
Polar bear mam. Zeszłego roku dosadzałam by był gęsty szpaler.
To horta z dużymi kwiatami i sie przewieszają dość mocno.

Szkoda jeżówek pomiędzy. Daj pas tych jeżówek i innych kwitnących
Przed hortensjami. Zostaw im troche miejsca. Odstępu od hortensji.

Na mojej glinie rozanne ma grubo ponad metr średnicy i włazi na inne rośliny. Przycinam co mi przeszkadza.

Widze że lubisz linie faliste. U mnie proste ale dąże do buszu na rabatach.

Na platanowej juz go mam i w zasadzie w sezonie poza wiosną nie musze tam plewić.

Ile m2 ma działka?
Jakieś drzewa ? Poza brzozami Rysunek ogólnego planu?

I poproszę o więcej fot.

No....a miałam się tylko przywitać. Więc Witaj
Benia_o 10:36, 26 lut 2025

Witaj Lidko, miło mi, że napisałaś

Hortensji nie chciałabym umieszczać jako gęsty szpaler, lecz w odległości kilku metrów od siebie, dlatego pomyślałam o jeżówkach między nimi.

Wstyd się przyznać, ale nawet nie wiem ile M2 ma działka jest dość duża, ale wytyczyliśmy część na ogród, reszta to mały lasek brzozowy. Z przodu domu mam kilku metrowy pas brzóz, a przed nim sad. Od frontu na razie nic nie działam, ponieważ dopiero będzie robiony podjazd.
Postaram się zrobić jakiś odręczny rysunek, choć nie wiem czy coś mi z tego wyjdzie

Co do wymiarów rabaty to troszkę się pomyliłam, będzie miała długość co najmniej 30 m.

Na działce przeważają brzozy. Z tyłu domu mam ulubiony kącik z dębami, gdzie odpoczywamy na hamakach. Rabata rozpoczyna się właśnie od tego miejsca.

Zdjęcia z dzisiaj. Wczoraj trochę bylin powycinałam, dziś ciąg dalszy. Na końcu widać 3 duże trawy (3 letnie miskanty), dalej kolejne 3 (2 letnie), i ok 10 małych traw z tamtego roku, których prawie w ogóle nie widać Miałam wsadzić wszystkie nowe, ale szkoda mi było ruszać te duże - pięknie wyglądały Mam zamiar podzielić te największe i tak się zastanawiam czy one z czasem trochę się zrównają wielkością

Chciałabym w tym roku doprowadzić do ładu tą rabatę oraz dokończyć mini wrzosowisko, które zaczęłam, kiedy jeszcze na budowie był kompletny bajzel.

I znów się rozpisałam, a tu tyle pracy

Miłego dnia ☀️
anuska2507 14:07, 26 lut 2025

I ja się witam
Masz bardzo przyjemną działkę.
Podobnie jak Lidka zachęcam Cię do zrobienia planu. Nam ułatwi doradzanie, a Tobie pomoże spojrzeć na ogród jako całość, a nie tylko tą jedną rabatę. Przy jej wymiarach może warto przełamać ją jakimś drzewem lub większym krzewem?
Na ostatnim zdjęciu widać pergolę. Możesz powiedzieć coś więcej o jej przeznaczeniu? Czy tam także będzie rabata?
Czy planujesz jakieś żywopłoty?

Dla inspiracji wrzucam ogród Asi także na dużej działce. Bardzo podoba mi się jak ma zaaranżowane "pokoje ogrodowe".
Judith 17:20, 26 lut 2025

Dzień dobry
Według mnie rabata jest świetna i nie wymaga zmian .
Gdy rozrosną się hortensje i byliny - podzielisz i przesadzisz byliny w inne miejsce. Jeśli już się rozrosły - już teraz podziel i przesadź tam, gdzie widzisz łysawość.
Masz piękne plamy kolorów i faktur, zachowaj to .
Benia_o 18:50, 26 lut 2025

Witaj Aniu, miło mi Cię poznać

Wczoraj do Ciebie zaglądałam, jestem bardzo ciekawa Twojego wrzosowiska u mnie niestety część wrzosów padła.

Oczywiście zrobię plan, tylko najpierw muszę pomierzyć, aby jakoś to wszystko sensownie przedstawić

Pewnie, że bym chciała na rabacie jakieś większe drzewko, nawet był na początku plan żywopłotu z grabu. Niestety mam w tym miejscu przydomową oczyszczalnie ścieków z której odchodzą 3 długie rury pod ziemią (hmm nie pamiętam jak się fachowo nazywają ). Nie wchodzą w grę żadne rośliny, których korzenie mogłyby zapchać rury.

Pergola to zeszłoroczne dzieło mojego męża. Na razie stoi sobie samotnie. Myślałam zakończyć rabatę przed pergolą, ale każdy pomysł mile widziany

Dzięki za podlinkowanie ogrodu Asi, na pewno tam zajrzę
Benia_o 19:54, 26 lut 2025

Judith napisał(a)
Dzień dobry
Według mnie rabata jest świetna i nie wymaga zmian .
Gdy rozrosną się hortensje i byliny - podzielisz przesadzisz byliny w inne miejsce. Jeśli już się rozrosły - już teraz podziel i przesadź tam, gdzie widzisz łysawość.
Masz piękne plamy kolorów i faktur, zachowaj to .

Witaj Judith

Bardzo dziękuję za miłe słowa.

Może i masz rację, może warto jej za bardzo nie zmieniać
Ogólnie rabata mi się bardzo podoba i na pewno nie zrezygnuje z tego co na niej już jest. Mam największy problem z przodem rabaty. Wysiało się bardzo dużo ostnic Pony Tails i chce je wykorzystać. Mam 3 badziszki, które już mogę podzielić oraz kocimiętki. Kocimiętka to jedna z pierwszych roślin która kwitnie na mojej rabacie (mam jeszcze szałwię i tawułki). Trawy ekspresowo odbijają po cięciu i na początku są bardzo strzeliste, dopiero później się pokładają. Jak te trzy rośliny ze sobie zgrać, żeby wszystkie były widoczne? Żeby wyglądało w miarę naturalnie? Ewentualnie co jeszcze mogę dodać na przód?
Może dopomożesz ?

LIDKA 06:15, 27 lut 2025

Trzeba posadzić na brzegu cod co daje wrażenie porządku i nie rośnie bałaganiarsko. U mnie to zadanie ma sesleria. Tylo ona mi nie pasuje ze stipą.

Może szałwie ?
Judith 07:46, 27 lut 2025

Benia, ja osobiście nie mam tzw. obwódek na żadnej rabacie. Dla mnie uporządkowaniem brzegu rabaty jest po prostu idealny kancik .
A z kolei aby rośliny były widoczne - może je nieco oddalić od siebie? Dla jasności - ja na zdjęciach nie widzę ścisku .
Benia_o 08:27, 27 lut 2025

Dzięki za Twoją opinię